Damir Markota se v Ljubljani dobro počuti in pričakuje uspešno sezono. Foto: EPA
Damir Markota se v Ljubljani dobro počuti in pričakuje uspešno sezono. Foto: EPA
Damir Markota
Nastop na olimpijskih igrah s hrvaško reprezentanco leta 2008 je Damirju Markoti preprečila poškodba. Foto: EPA

Kakovost smo dokazali že na Poljskem, kjer smo premagali Prokom, ki je dobro moštvo, in igrali podaljške s Sieno, ki je v zadnjih desetih letih med morda celo štirimi najboljšimi klubi v Evropi. Pokazali smo, da zmoremo, in upam le, da bomo tako tudi nadaljevali.

Jure Zdovc
Jure Zdovc Damirju Markoti zaupa. Hrvaški košarkar se je v njegovem konceptu odlično znašel. Foto: Vladimir Nikolič
Damir Markota
Glavni razlog za prihod v Ljubljano je Evroliga. V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju je Markota igral že s Cibono in z Žalgirisom. Foto: EPA

Mislim, da je osvojitev državnega prvenstva in uvrstitev med najboljše štiri v Ligi NLB tisto, kar se mora. To je pravzaprav nujno. Za Evroligo pa je seveda potrebno še nekaj sreče, a vseeno imamo možnosti, da pridemo v top 16, kar bi bil pa zares lep uspeh

Nova dvorana je za zmaje še dodaten motiv. Po besedah Markote je najlepše, če se dvorano napolni, kar bodo poskrbeli košarkarji Olimpije z dobrimi igrami. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Damir Markota
Damir Markota obljublja, da bo letošnja Olimpija atraktivna in srčna ter sposobna vrhunskega rezultata. Foto: EPA

Markota se v Ljubljano prišel kot velika okrepitev. Sam pravi, da je glavni razlog za prihod v Slovenijo igranje Evrolige. Trdi, da je ekipa močna in da če se bo vse uskladilo, bi se morala celo bojevati za uvrstitev med najboljših 16 Evrolige. Pod taktirko Jureta Zdovca se je 24-letni krilni center dobro znašel. Dodaja, da se s trenerjem zmajev, ki opravlja odlično delo, dobro ujameta in si zaupata.

Zadnjo sezono je Markota igral za Bilbao. Rodil se je v Sarajevu, a je med vojno odšel na Švedsko. Zato se ga je oprijel tudi vzdevek "Švedžo". Ko je bil star 14 let, se je pridružil zagrebški Ciboni. Preden je pričel igrati za Hrvaško, je sprejel mamin priimek Markota, pred tem se je pisal Omerhodžić. Kot velik talent - za 210 centimetrov je izjemno gibljiv in dobro tehnično podkovan - je odšel v Ligo NBA, kjer pa se pri Milwaukee Bucksih ni najbolje znašel. Leta 2008 se je vrnil v Zagreb, a se je v klubu sporekel. Igral je še za Spartaka iz Sankt Peterburga, Žalgiris in Menorco. Za Hrvaško je nastopil na evropskem prvenstvu leta 2007, udeležbo na olimpijskih igrah v Pekingu pa mu je preprečila poškodba.


Kaj je bil razlog, da ste se odločili za prihod v Ljubljano in kaj ste pr ed tem vedeli glede Olimpije in samega stanja v klubu?
Glavni razlog je vsekakor, da Olimpija igra Evroligo. Klub nastopa v Ligi NLB in je vedno v vrhu tekmovanja. Je znano ime v Evropi in stalen član Evrolige. Situacija ni rožnata, a kar je bilo, je pač bilo. Ne gledamo nazaj. Na splošno je kriza v vseh klubih. Malo jih je, ki jih finančna kriza ni prizadela. Tako da imajo praktično vsi težave. Za novo sezono mislim, da je direktor Janez Rajgelj zastavil dobre cilje in da bo vodstvu uspelo rešiti vse zaplete. Ostalo je odvisno od nas igralcev.

Kakšni so bili prvi vtisi po prihodu v Ljubljano?
Moram priznati, da je iz dneva v dan bolje. Ko sem prišel, ekipa ni bila kompletna. Poleg mene so bili še Ilievski, Ožbolt in veliko mladih igralcev. Zdaj gre vedno na bolje. Potem so se nam priključili Jagodnik, Gregory, Pinkney, Anagonye, Salin ... in oblikovala se je zelo močna ekipa. Kakovost smo dokazali že na Poljskem, kjer smo premagali Prokom, ki je dobro moštvo, in igrali podaljške s Sieno, ki je v zadnjih desetih letih med morda celo štirimi najboljšimi klubi v Evropi. Pokazali smo, da zmoremo, in upam le, da bomo tako tudi nadaljevali.

Ekipa ni dolgo časa skupaj. Kdaj lahko pričakujemo, da se boste dokončno uigrali in prišli v pravo formo?
Težko reči. Ekipa se je komaj sestavila. Jedro je morda skupaj opravilo od deset do 15 treningov. Tako da smo še zares neuigrani, čeprav smo odigrali že kar nekaj pripravljalnih srečanj. Kljub vsemu delamo zelo dobro. Trener Jure Zdovc in njegov strokovni štab delata vrhunsko in za zdaj delo poteka na visoki ravni. Prepričan sem, da se bo s takim delom in seveda z nekaj sreče pozneje vse obrestovalo.

Ta zaplet s Fibo vpliva na moštvo? Kakšno je ozračje v garderobi?
Slišali smo, da je prišlo do nekih težav. Težave so z registracijo nekaterih igralcev, ki so za nas zelo pomembni. Upam, da se bo vse čim prej uredilo in da bo to veljalo le za prvi krog. Tako da bomo v drugem že popolni. Start v Ligi NLB je za nas pomemben, saj nas že takoj čaka nekaj težkih in pomembnih srečanj.

Kakšno je delo pod vodstvom Jureta Zdovca?
Za zdaj je super. Odlično sva se ujela. Sam se vidim in dobro znajdem v njegovem sistemu. Vidim, da računa name in je veliko igre podredil meni. Prek treningov in iger na tekmah sem mu do kazal, da sem sposoben in vreden tega zaupanja. Tako da se res dobro ujameva. Celotna ekipa je zelo pozitivna in smo se odlično ujeli.

Lani je Olimpija v Evroligi dosegla le eno zmago. Lahko ta ekipa poseže višje in se celo bojuje za uvrstitev med najboljših 16?
Ekipa se mora čim prej dokončno uigrati. V Evroligi imamo zelo težko skupino. Tu so sama močna moštva; CSKA, Panathinaikos, Valencia in Efes Pilsen - sami veliki klubi. Če bomo igrali, kot smo na turnirju na Poljskem, da pridemo v pravo formo, z nekaj sreče, doma s podporo publike, z veliko borbenosti in srčnosti, mislim, da realno lahko razmišljamo o napredovanju.

Zdovc je dejal, da je cilj v Ligi NLB sam vrh. Kakšni so osnovni cilji kluba?
Mislim, da sta osvojitev državnega prvenstva in uvrstitev med najboljše štiri v Ligi NLB tisto, kar se mora. To je pravzaprav nujno. Za Evroligo je seveda potrebno še nekaj sreče, a vseeno imamo možnosti, da pridemo v top 16, kar bi bil pa zares lep uspeh.

Na superpokalu Olimpija ni igrala najbolje in na koncu tudi izgubila. Po zadnji pripravljalnih tekmah pa se vidi rezultatski napredek. Kako je pa z igro?
Iz dneva v dan, ko imamo za sabo več skupnih treningov, napredujemo. Skupaj je več kot deset igralcev, ki ni še nikoli igralo skupaj. Zato se v kratkem času ne da narediti dobrih rezultatov. Potrebujemo čas. Poleg tega je mora vodstvo odpraviti težave iz preteklosti. Jure Zdovc je v tem kratkem obdobju napravil skupaj s svojim štabom odlično delo in zastavil v pravo smer. Igrati moramo tako, kot znamo, po svojih najboljših močeh, dati vse od sebe in uspeh ne bo izostal.

Je s prihodom Giorgija Šermadinija in Marqueja Perryja ekipa popolna? Sta ta dva dopolnila še tisto, kar je morda manjkalo?
Šermadini je z nami opravil nekaj treningov. Fant, če ne bi bil kvaliteten, ne bi igral za Panathinaikos. Že s tem je dokazal, da je dober. Po videnem na treningu sem videl, da je motiviran, pripravljen za delo, poleg tega pa je še zelo visok, kar nam bo zelo prav prišlo. Perryja se spomnim iz Olympiacosa, Samare, Donjecka in Triumpha, kjer je dokazal, da je dober košarkar. Organizator igre, ki je sposoben dosegati tudi koše. Zdaj se morata še vklopiti v moštvo in mislim, da bo letos zares sestavljena močna ekipa, ki bo tista prava, saj ima vso kvaliteto, da doseže želeno.

Kakšno Olimpijo lahko pričakujemo oziroma kakšno bomo letos gledali?
Lahko zagotovim, da bo šlo za atraktivno in srčno Olimpijo, upam, da z veliko zmag in številnimi uspehi.

Olimpija bo igrala v novi dvorani, ki ste jo tudi že preizkusili. Kakšna se vam zdi?
Le še dodaten plus in motiv za naše moštvo, da napravi dober rezultat. Lepšega, kot da z dobrimi igrami napolnimo dvorano, si ne moremo želeti.

Kakovost smo dokazali že na Poljskem, kjer smo premagali Prokom, ki je dobro moštvo, in igrali podaljške s Sieno, ki je v zadnjih desetih letih med morda celo štirimi najboljšimi klubi v Evropi. Pokazali smo, da zmoremo, in upam le, da bomo tako tudi nadaljevali.

Mislim, da je osvojitev državnega prvenstva in uvrstitev med najboljše štiri v Ligi NLB tisto, kar se mora. To je pravzaprav nujno. Za Evroligo pa je seveda potrebno še nekaj sreče, a vseeno imamo možnosti, da pridemo v top 16, kar bi bil pa zares lep uspeh