Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Kot je zdaj že v navadi, je bilo prvo dejanje nove sezone na domačih parketih na praznik slovenske košarke, obletnico – že sedmo – evropskega naslova reprezentance. Jaka Blažič in Aleksej Nikolić sta tokrat zaigrala na superpokalu iz zlate carigrajske zasedbe in se s Cedevito Olimpijo veselila prve lovorike v sezoni. Zmaji so bili seveda favoriti dvoboja, obračun pa z glavnim domačim tekmecem, Krko, dobili izjemno prepričljivo.

"Odigrali smo dobro tekmo. Vedno, ko gre za prave tekmovalne, je motiv drugačen kot na pripravljalnih. Igralci so pristopili resno, določeni so zelo dobro izkoristili priložnost in sem zadovoljen s prvo lovoriko. Krka je tudi naš tekmec v Ligi ABA, prav tako pa v državnem prvenstvu," je dejal trener aktualni slovenskih prvakov Zvezdan Mitrović. Ljubljančani so petič zapored, sicer pa že 13., v svojo vitrino pospravili superpokal, zanje pa je bil to že 11. domači naslov v nizu.

Krka imela težave že pri prenosu žoge

Sorodna novica Cedevita Olimpija s skoraj rekordno razliko do prve lovorike sezone

Novomeški trener Dejan Jakara je pred srečanjem poudaril, da morajo njegovi varovanci, če se želijo enakovredno kosati s Cedevito Olimpijo, odgovoriti na njeno agresivnost in v napadu igrati zelo pametno. V prvi četrtini so še nekako držali korak, potem pa so jim tekmeci pobegnili že v drugi četrtini, ki so jo dobili s kar 28:11. V tem delu so Mitrovićevi varovanci prepričljivo dobili skok, Krki dopustili manj kot 40-odstoten met iz igre in po njenih izgubljenih žogah dosegli 11 točk.

"Prelahko smo izgubljali žoge že pri prenosu. Preprosto nismo mogli normalno žoge prenesti v napad. Iz tega je sledilo nekaj njihovih lahkih košev. Smo bili kar v šoku. Mislim, da smo vrgli šest trojk v prvem polčasu, na vseh pripravljalnih tekmah pa smo jih okoli 30. Z agresivno igro – ne, da nismo vedeli, da se bo to zgodilo, ali pa, da nam ni ustrezala – so nam preprosto odrezali vse, kar so morali. To je razlog za poraz. Jasno smo naredili tudi taktično ogromno napak. Določenih stvari, ki jih še sam ne razumem. Moram enostavno videti, zakaj do tega pride, je pa to ena teh tekem, ki je pokazala, kako bo letos videti Lige ABA," je povedal Jakara.

Cedevita Olimpija igrala brez dveh nosilcev

Tudi po odmoru Olimpija ni popuščala in v tretji četrtini prednost povišala prek 30. V zadnji je narasla že na 40, do konca pa so potem Novomeščani le nekoliko omilili poraz. Že na polovici zadnje četrtine je Mitrović v igro poslal Iana Lazarevskega, kmalu zatem pa še Martina Tonejca, ki sta bila v postavi zaradi slovenske kvote. Če je bila zaradi visoke razlike tekma že dokaj hitro odločena, pa je črnogorski strokovnjak od svojih košarkarjev zahteval, da ohranjajo visok ritem in ne popuščajo. "Rekel sem, da ne smemo gledati na rezultat. Moramo igrati, kot treniramo. To je zadnja tekma pred Ligo ABA in Evropskim pokalom, kjer takoj gostujemo. Igralci morajo take priložnosti izkoristiti, da ujamejo ritem. Tudi na treningih se trudim, da ni popuščanja. Res nismo želeli razmišljati, kakšen je rezultat," je razložil Mitrović.

'V civilu' je pustil D. J. Stewarta in Devina Robinsona, prvo štirico, in tako omogočil nekaterim, da se razigrajo in ujamejo tekmovalni ritem. Oba Američana bosta nosilca igre, kar sta dokazala na pripravljalnih obračunih. Zaradi bolezni sta manjkala Lovro Gnjidić in izjemno talentirani francoski košarkar Joan Beringer. Poleg agresivne obrambe, ki je popolnoma onemogočila Krkin napad, so zmaji pustili tudi dober ofenzivni vtis. Znova je žoga lepo krožila in se je s podajo več iskal odprt igralec. Razumljivo oziroma pričakovano je bilo tudi kar nekaj napak, na primer kar 17 izgubljenih žog, toda zbrali so tudi 27 asistenc. Napadalni učinek se je dobro razporedil. S po 16 točkami so bili najboljši Nikolić, ki potrjuje status velike okrepitve, Brynton Lemar, ki dokazuje, da je odličen strelec, in Žiga Daneu, ki je odlično izkoristil svoje minute.

Mitrovićeve besede motivirale Daneua

Jakob Čebašek in Marc Garcia sta bila s po 14 točkami prva Krkina strelca. Foto: www.alesfevzer.com
Jakob Čebašek in Marc Garcia sta bila s po 14 točkami prva Krkina strelca. Foto: www.alesfevzer.com

"Motivirale so me trenerjeve besede, ko je dejal nam mlajšim, da se moramo dokazati. Vedel sem, da imam priložnost, da pokažem, kaj znam, zakaj treniram in zakaj sem tu. Neizmerno sem vesel, da mi je tako uspelo. Letos imamo igralce, s katerimi smo se res dobro ujeli. Dobro igramo in treniramo, stojimo eden za drugim in to se tudi vidi. Močno sem pridobil samozavest. Trener verjame vame, kar na primer lani ni. Z njim res dobro treniramo. Ko sem kaj naredil narobe, je povedal. Včasih tudi povzdignil glas, ampak vse zelo korektno. Vesel sem, da je z nami in verjamem, da bomo z njim veliko naredili," je pristavil vnuk morda največjega košarkarja v Olimpijini zgodovini, Iva Daneu, ki je bil izbran celo za MVP-ja superpokala.

V nedeljo bo ljubljanska zasedba odigrala prvo jadransko tekmo, ko bo gostovala v Železniku pri FMP-ju, zatem pa se v Evropskem pokalu odpravlja v Romunijo v Cluj. "Prve tekme so vedno najtežje. FMP vedno predstavlja neugodno gostovanje. Ima dobro ekipo, predvsem z močno notranjo linijo. Imamo težak razpored na začetku z gostovanji, prve tekme pa so nepredvidljive. Ne vem, kaj naj pričakujem. Oziroma kakšna bo reakcija igralcev. Še vedno se spoznavamo, a za zdaj res dobro reagirajo," je še povedal Mitrović, o sestavi ekipe pa dodal: "Mislim, da smo v okviru proračuna sestavili solidno ekipo. Še več kot to. Bi si pa seveda želel še kakšnega igralca. Če bodo apetiti rasli in če dobro odpremo, se mogoče to zgodi. Imamo pa težak razpored. Po teh gostovanjih prideta Dubaj in Venezia. Veste, kakšne so to ekipe, toda igralci res dobro delajo."

Ni razloga za paniko

Prva lovorika prepričljivo Cedeviti Olimpiji

Tudi Krko prva tekma v regionalni konkurenci čaka v nedeljo, ko bo gostila Mego. Kljub visokemu porazu pa Jakara ne dela panike: "Spomnil sem se situacije, ko sem bil pri Heliosu in smo v superpokalu proti Olimpiji podobno izgubili. Že ob polčasu je bilo 25 točk razlike. Takrat je Olimpija igrala praktično brez štirih nosilcev, pa smo vseeno tako izgubili. Na koncu smo imeli odlično sezono in se tudi z njo v finalu normalno borili. Ni razloga za paniko. Vemo, kaj lahko naredimo. Pripravljalne tekme smo, z izjemo ene, odigrali dobro. Je pa mogoče to šok za nekatere, ki še niso bili na tej ravni. Moramo pa biti na res vrhunski ravni, da lahko pariramo ekipam, kot je Olimpija."

Dodal je, da upa, da se bo Krka okrepila še z enim visokim igralcem. Predtem je odkrito povedal, da želijo še enega košarkarja na položaju dve. Zdaj so z Marcom Garcio v Novem mestu dobili dobrega strelca, na trgu pa torej iščejo še eno rešitev: "Saj ste videli, da Marc prinaša svežino v napadu. Težko ga je pokrivati. Z nami trenira en teden, mora še ujeti nekaj stvari za nazaj in začutiti to, kar zna. Igral je v poljski ligi, ki je tudi zelo fizična. Kar se tiče ostalih igralcev, mi vsi vemo, kaj lahko naredijo, a tokrat tega niso pokazali. Bodo pa druge tekme boljše oziroma morajo biti boljše."

Cedevita Olimpija lahko precej mirneje pričakuje sezono kot Krka