Zvezdan Mitrović je bil nazadnje trener Galatasaraya, predtem pa je bil pri dveh francoskih evroligaših, Asvelu in Monacu. Foto: www.alesfevzer.com
Zvezdan Mitrović je bil nazadnje trener Galatasaraya, predtem pa je bil pri dveh francoskih evroligaših, Asvelu in Monacu. Foto: www.alesfevzer.com

Le kvartet je ostal iz lanske sezone, ki je bila v obeh mednarodnih tekmovanjih zelo neuspešna. Zdaj sta igralski mozaik v sodelovanju sestavila novi trener Zvezdan Mitrović in novi športni direktor Chechu Mulero. "Odnos s trenerjem je ključen. Ne morem pripeljati igralca, ki ga on ne želi. Imava dober odnos, ki bo samo še boljši," je dejal Španec, ki je vrsto let služboval v Valencii, zdaj pa je nov izziv našel v Ljubljani, kjer sta pred njim v tej funkciji delovala sprva Sani Bečirović, nazadnje pa Vlado Ilievski.

Potem ko so se po nizu zelo slabih rezultatov lani v Stožicah razšli s Simonejem Pianigianijem in je bilo jasno, da je Zoran Martić na vroči stolček sedel le do konca sezone, so pri slovenskem klubu z največ trofejami našli novega glavnega moža stroke. Mitrović je prav tako uveljavljeno ime v Evropi, ki ima poleg regije največ izkušenj iz Francije in Ukrajine, nazadnje pa je delal v Turčiji. 54-letni Črnogorec, ki je pred tremi leti z Monacom dvignil lovoriko v Evropskem pokalu, velja za avtoritativnega trenerja, pri katerem se dobro in trdo dela, prisega pa na ekipno košarko.

Aleksej Nikolić je glavna domača okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić je glavna domača okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Ekipa Cedevite Olimpije

Organizatorji igre: Lovro Gnjidić, DeVante' Jones, Aleksej Nikolić

Branilci: Jaka Blažič, Gregor Glas, Brynton Lemar

Krili: Rok Radović, D. J. Stewart

Krilna centra: Bine Prepelič, Devin Robinson

Centri: Žiga Daneu, Martinas Geben, Derek Ogbeide

Pri delu mu bodo pomagali Đorđe Adžić, ki ima bogate izkušnje iz Evrolige in srbskih reprezentančnih selekcij, Dalibor Damjanović, nekdanji pomočnik v slovenski izbrani vrsti, Miljan Goljović, nekdanji odlični košarkar, in Grega Nachbar, ki je edini ostal iz lanske sezone. "Vse je novo, kot vidite. Novi igralci, nov strokovni štab. Trudili smo se, da v okviru zmožnosti naredimo dobro selekcijo. Iskali smo kakovostne igralce, ki so motivirani, lačni uspeha in rezultata ter želijo tekmovati. Da sestavimo ekipo, ki ima dobro energijo in v prihodnosti prinese rezultat, ki je razlog, zakaj delamo. Moramo delati trdo in ustvariti homogeno ekipo, ki bo konkurenčna vsem, ki bodo igrali proti nam," je povedal Mitrović.

"Ekipa je sestavljena. Mislim, da je proračun porabljen. Sestavili smo jo na hitro. Ko ni velik proračun, se tako znajdete (smeh, op. a.). Šalo na stran. Selekcija je narejena, strokovni štab je kakovosten, sem zelo zadovoljen. V vsakem poslu se delajo napake. Upamo, da smo jih mi naredili minimalno. Po naših informacijah imajo igralci pravi značaj in so motivirani, take profile smo iskali. Zdaj moramo vse povezati v celoto, da naredimo pravo ekipo in ustvarimo dobro kemijo. Ne maram alibijev, da je ekipa nova in bomo potem tri leta čakali na rezultat. Želim, da čim prej igramo dobro, ampak treba je pa sestaviti homogen kolektiv," je nadaljeval Podgoričan, ki se je v domovini preizkusil tudi v selektorski vlogi.

Zmaji bodo letos znova nastopali v Evropskem pokalu in Ligi ABA. V dolgem pripravljalnem obdobju bodo odigrali veliko tekem, med drugim tudi močan turnir v Ljubljani, o ciljih pa Mitrović ni želel govoriti: "Želimo ustvariti dobro ekipo, ki se bo borila z vsemi. Vidimo vsi, da bosta obe tekmovanji zelo močni. V Evropskem pokalu imajo ekipe, kot so Valencia in oba Hapoela, evroligaške proračune. Liga ABA bo še močnejša kot lani. Partizan in Zvezda sta sploh razred zase. Budućnost je dobra, pojavil se je Dubaj, Spartak ima visok proračun … Ne želim se zdaj ozirati na te stvari. Pomembno je, da bomo imeli pravo sinergijo in bomo opravili svoje delo."

Veliko se pričakuje od Devanteja Jonesa in Devina Robinsona. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko se pričakuje od Devanteja Jonesa in Devina Robinsona. Foto: www.alesfevzer.com

"Med sezono bodo vzponi in padci, so pa do zdaj v procesu ekipe z delom, ki smo ga zadali, rasle. Razvijam ekipno igro. Ne gre za sistem peterke plus še treh, ampak računam na vse igralce in njihov angažma v igri tako v obrambi kot v napadu. Priložnost dam vsem igralcem, ki jih imam. Kot pravi Gregg Popovich, nihče ni nad ekipo. Le ekipne predstave igro dvignejo na višjo raven, to je osnovno načelo. Zadnja leta sem vedno imel težave z vedno novimi ekipami, ampak to je bila posledica tega, da so igralci dobro odigrali in potem šli na višjo raven. Seveda jim privoščim. Želim, da klub napreduje, vsi pa napredujemo z rezultati ekipe. Me veseli, da so igralci motivirani. Neumni bi sicer bili, če ne bi bili, ampak res komaj čakajo, da se začne," je dodal.

Iz lanske sezone so v ekipi ostali kapetan Jaka Blažič, D. J. Stewart, ki je od vseh lanskih tujcev pustil najboljši vtis in se pričakuje, da bo v svoji drugi sezoni v Evropi naredil korak naprej, Rok Radović in Gregor Glas. Tudi od njiju se pričakuje večji učinek. Zadnji je trenutno sicer poškodovan. Ima težave z mišico, zato po odsoten krajši čas, toda Mitrović je poudaril, da je Krčan vse poletje trdo delal, se osredotočen pripravljal na sezono in je z njegovim pristopom zelo zadovoljen.

"Zdaj je čas za delo. Najpomembnejše obdobje. Nova ekipa, veliko je novincev, nov je trener … Prepričan sem, da bomo dobro opravili svoje delo. Pred nami so dolge priprave in upam, da bomo ostali zdravi. Pri pogovorih z igralci nismo bili v slabem položaju. Nekateri, ki smo jih pripeljali, so bili naše prve izbire. Vemo, da položaj na trgu ni lahek. Sem zadovoljen z ekipo, ki jo imamo," je na začetku priprav povedal Mulero. Potem pa dodal: "Želeli smo slovenske igralce in hkrati mlade igralce, ki lahko rastejo z ekipo. Nočemo igralcev, ki bi tu končevali kariere. Želimo lačne igralce, ki lahko rastejo z nami."

D. J. Stewart je edini tujec, ki je ostal iz lanske ekipe. Foto: www.alesfevzer.com
D. J. Stewart je edini tujec, ki je ostal iz lanske ekipe. Foto: www.alesfevzer.com

Španec je dodal, da je govoril še z nekaterimi slovenskimi košarkarji, ne pa z izkušenim triom Zoran Dragić, Edo Murić, Alen Omić, ki so po izteku pogodb odšli. Tako ima Cedevita Olimpija v kadru šest domačih igralcev, za igranje slovenskih tekmovanj pa jih potrebuje osem, tako da bo ekipo dopolnjevala iz mlajših selekcij. Prišli so trije Slovenci. Največja okrepitev od teh je jasno Aleksej Nikolić, izkušeni reprezentančni organizator igre, ki ima za sabo dobro klubsko sezono in je na vrhuncu kariere. Krilni center Bine Prepelič se vrača v domovino. V Belgiji je sicer imel lepo minutažo, toda ni bil med nosilci v moštvu. Obstransko vlogo je imel pri Heliosu povratnik v zmajevo gnezdo center Žiga Daneu.

Zelo dobro sezono ima za sabo Devin Robinson, ki bo nosilec na položaju štiri. Tako kot pri Manresi si bo slačilnico delil z Litovcem Martinasom Gebenom. Za mesto prvega centra se bo ta boril z Derekom Ogbeidejem. Tako kot Nikolić je zelo dobro v Franciji igral tudi Devante' Jones, s katerim bosta vihtela dirigentsko palico napada. Nekoliko večja uganka je Brynton Lemar, ki bo igral na položaju dve. Vrnil se je tudi Lovro Gnjidić, ki je nekoč veliko obetal, v svoji prvi epizodi med zmaji pa je razočaral.