Lani je Olympiakos pod taktirko Dude Ivkovića presenetil košarkarsko Evropo in po veliki vrnitvi v finalu ugnal CSKA. Foto: Reuters
Lani je Olympiakos pod taktirko Dude Ivkovića presenetil košarkarsko Evropo in po veliki vrnitvi v finalu ugnal CSKA. Foto: Reuters
Vasilis Spanulis
Moskovčani bodo za uspeh morali največ pozornosti v obrambi nameniti fantastičnemu grškemu branilcu Vasilisu Spanulisu. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Prva violina CSKA-jeve igre je Miloš Teodosić, ki je v rusko prestolnico pred lansko sezono prišel prav iz Pireja. Foto: Reuters
Juan Carlos Navarro
Barcelona stavi na ostrostrelca Juana Carlosa Navarra, ki je sposoben sam odločiti tekmo. Foto: EPA
Odlični Rudy Fernandez bo prvič zaigral na Final Fouru. Pred prihodom k Realu in odhodom v NBA je igral za badalonski Joventut. Foto: EPA
Erazem Lorbek
V Londonu bosta nastopila dva slovenska košarkarja. Barcelonin Erazem Lorbek in Realov Mirza Begić se bosta srečala že v polfinalu. Bo pa imela Slovenija predstavnika tudi med osmimi sodniki. Pravico bo delil tudi Matej Boltauzer. Foto: Reuters

V lanskem finalu v Carigradu je Olympiakos napisal eno najneverjetnejših košarkarskih zgodb. Favorizirani CSKA, na čelu z Andrejem Kirilenkom, je po pričakovanju nadzoroval tekmo in si priigral že 19 točk naskoka. V zadnji četrtini so Pirejčani iz minute v minuto zmanjševali zaostanek in prav ob koncu po košu Georgiosa Printezisa slavili z 62:61. Za rdeče iz Pireja je bil to drugi evropski naslov. CSKA jih ima šest.

Igra Olympiakosa se vrti okoli Spanulisa
Zasedbo Olympiakosa letos vodi Georgios Bartzokas, ki je stopil v (pre)velike čevlje Dude Ivkovića. V ekipi je devet košarkarjev, ki so lani osvojili naslov. Najboljši strelec s 14,7 točke in podajalec s 5,6 podaje na tekmo je tudi letos Vasilis Spanulis, ki je bil lani najboljši igralec sklepnega turnirja. Več kot deset točk v povprečju dosega še Printezis. Pod košem je glavno orožje Kyle Hines, ki je najboljši skakalec moštva (5,9).

Pri "rdeči armadi" igrajo trije nekdanji člani Olympiakosa – Miloš Teodosić, Zoran Erceg in Theo Papalukas. Grški veteran bo zaigral na rekordnem devetem Final Fouru (tak format tekmovanja je od leta 1988). Jonasa Kazlauskasa, ki mu lani sanjske zasede ni uspelo popeljati povsem na vrh, je na trenerskem stolčku zamenjal stari moskovski znanec Ettore Messina, ki je s CSKA-jem že osvojil dva evropska naslova. Najboljši strelec (13,7) je Američan Sonny Weems, ki ima malenkost boljše povprečje od srbskega dvojca Nena Krstić (13,6) - Teodosić (13,2). Zadnji je najboljši podajalec (5) moštva, najboljši skakalec pa je vsestranski Viktor Hrjapa (7,5).

Vloga favorita pripada CSKA-ju
"Obe moštvi imata nova trenerja in s tem nove taktike. CSKA je zagotovo pod velikim pritiskom, saj so najverjetneje najboljša ekipa v Evropi, ki ima najvišji proračun, izkušene igralce in trenerja. Mi smo 'avtsajderji' na tej tekmi. Poskušal bom prepričati igralce, da se lahko ponovi lanska zgodba,"
je pred polfinalom vlogo favorita Bartzokas prepustil CSKA-ju.

"Pravi užitek je bila pot do Final Foura. CSKA je močno spremenil ekipo. Poleti smo imeli kar nekaj težav s sestavo. Da smo prišli na sklepni turnir, je dokaz, da smo naredili prave poteze in da so igralci dokazali, da si zaslužijo zaupanje kluba. Na Final Fouru vsak lahko zmaga. Te štiri ekipe so preživele težko in zelo dolgo evropsko sezono. Dvoboji bodo zagotovo izenačeni," pa je pred sklepnim turnirjem povedal Messina.

Španski derbi tudi dvoboj Slovencev
V drugem polfinalu bo na sporedu slovenski obračun. Pomerila se bosta Erazem Lorbek in Mirza Begić, ki sta v izbrani vrsti tvorila udaren centrski dvojec. Večna tekmeca Real in Barcelona se bosta drugič srečala na sklepnem turnirju. Sicer sta španska velikana odigrala že več kot 200 medsebojnih obračunov. Barca, ki je lani v polfinalu izgubila proti Olympiakosu, ima sicer kar nekaj težav s poškodbami, toda v Londonu bo večni derbi zagotovo spektakularen obračun. V državnem prvenstvu sta obe moštvi zmagali na domačem terenu, v španskem kraljevem pokalu pa je bila po pravi drami uspešnejša Barcelona, ki je pozneje tudi osvojila naslov.

Španski prvaki so že pred časom ostali brez Peta Mickeala, vprašljiv pa je tudi nastop dveh visokih igralcev Nathana Jawaija in C. J. Wallacea. Barca, ki bo v Londonu lovila tretji naslov evropskega prvaka, bo računala na izkušnje svojih nosilcev. V prvi vrsti je to seveda kapetan in fantastični ostrostrelec Juan Carlos Navarro, ki bo sedmič nastopil na sklepnem turnirju, bil pa je del katalonske zasedbe obakrat, ko je ta osvojila naslov. S 13,2 točke je "La Bomba" prvi strelec Barce. Pod obročem je najnevarnejši nekdanji igralec Reala Dalmatinec Ante Tomić, s katerim navezo pod obročem tvori Lorbek. Pomembne bodo tudi izkušnje Šarunasa Jasikevičiusa, ki je že štirikrat postal evropski prvak.

Rivalstvo z bogato zgodovino
Madridčani bodo poskušali devetič postati evropski prvaki. Nazadnje jim je to uspelo leta 1995. Real največ stavi na dva odlična strelca Rudyja Fernandeza in Jayceeja Carrolla. Poleg njiju je od nižjih košarkarjev najnevarnejši Sergio Llull, pod obročem pa je prvo ime Nikola Mirotić. Pri trenutno vodilnem moštvu španskega prvenstva ima pomembno vlogo tudi naturalizirani slovenski center Begić.

"Polfinale Evrolige je že sam po sebi nekaj posebnega. Ne vem, kako bo igrati proti Realu zunaj Španije, v nevajenem okolju, a to so vedno posebne tekme. Smo veliki športni tekmeci in čaka nas tekma, ki jo moramo dobiti, če želimo osvojiti izjemno pomembno lovoriko," se je derbija dotaknil trener Xavi Pascual, ki je Barcelono popeljal na četrti Final Four v petih letih.

Final Four prvič v Londonu
Leta 1996 sta se velikana pomerila na Final Fouru, tedaj je dres Reala nosil tudi zdajšnji trener Pablo Laso: "Od tedaj se je vse spremenilo. Nobeden izmed igralcev ni več dejaven. Tudi jaz sem v drugačni vlogi. Edino, kar ostaja, je rivalstvo. Rivalstvo med kluboma ima korenine v daljni preteklosti in je tako v nogometu kot tudi v košarki. Leta 1996 je bila sijajna tekma, a smo izgubili."

Velika Britanija bo prvič v zgodovini gostila najboljše evropske košarkarske ekipe. Prireditelji si prizadevajo, da bi sklepni turnir četverice pripravili tudi prihodnje leto, Evroliga pa upa, da bo London lahko sestavil tudi svojo košarkarsko ekipo. Na sklepnem turnirju bo sodil tudi Matej Boltauzer.

SKLEPNI TURNIR, London, polfinale, petek ob 18.00:
CSKA MOSKVA - OLYMPIAKOS

Ob 21.00:
REAL MADRID - BARCELONA

Finale bo v nedeljo ob 21.00, tekma za 3. mesto pa v nedeljo ob 18.00.