Chris Bosh, Kevin McHale, Steve Nash in Dirk Nowitzki so člani Košarkarske hiše slavnih. Foto: Sportida
Chris Bosh, Kevin McHale, Steve Nash in Dirk Nowitzki so člani Košarkarske hiše slavnih. Foto: Sportida

Goran Dragić, zlati kapetan slovenske reprezentance in prvi Slovenec, ki je bil v Ligi NBA nosilec igre, je na poslovilno tekmo povabil številna zveneča košarkarska imena, od nekdanjih soigralcev do tekmecev in trenerjev. Med njimi so tudi štirje člani Košarkarske hiše slavnih. Od leta 1999 med "nesmrtnimi" velikani kraljice iger v Springfieldu v zvezni državi Massachusetts domuje tudi McHale, izvrstni nekdanji košarkar iz Minnesote, čigar številka 32 visi pod stropom TD Gardna v Bostonu.

Sorodna novica Dragić in Dončić določila prvi peterki; dražba spomnila na zlati Carigrad

V za slovito franšizo izjemno uspešnih 80. letih je tvoril udarno navezo z Larryjem Birdom in Robertom Parishem, po karieri je deloval kot športni direktor, preizkusil pa se je tudi v trenerski vlogi. "Je še boljši človek, kot je bil igralec," nam je pred petkovo gala večerjo, ki je bila uvod v dvodnevni spektakel z dobrodelno noto in sobotnim vrhuncem s poslovilno tekmo v Stožicah, povedal McHale, ki je bil Goranov trener v Houstonu. Pod njegovim vodstvom, pod katerim mu je pustil precej svobode v igri, je Ljubljančan zaživel: "Pri njem najbolj cenim trdo delo. Trud, ki ga je vlagal vsak dan. Ni ga bilo strah postaviti se proti komur koli. Igral je obrambo, napadal, tudi ko je zgrešil, ga to ni vrglo s tira … To je zmagovalna miselnost."

"Prvič sem ga videl, ko je bil še zelo mlad. Bil je izjemen atlet. Telesne sposobnosti so bile res izvrstne. Potem sem imel privilegij, da sva sodelovala v Houstonu. On je zmagovalec v pravem pomenu besede. Vsak dan je igral agresivno in dajal vse od sebe. Je eden mojih najljubših igralcev, ki sem jih treniral. Res mu je mar in zares je izjemen človek. Vesel sem, da sem tu, v Ljubljani, in da lahko proslavljam z njim. Večina igralcev ima neke svoje agende. Goranov cilj pa je nič drugega kot zmaga. Zato je bilo užitek delati z njim. Ko je tako, te imajo vsi radi. Imel je res dolgo in uspešno kariero. Produktiven je bil z različnimi ekipami. Vedel sem, da bo dober, a ne tako, kot je potem res bil. Tako zelo je napredoval, ker je res vložil veliko," je dodal legendarni Kelt.

Če bi ostal zdrav, bi lahko skupaj osvojili prstan

V Hiši slavnih je tudi Chris Bosh, ki ima prav tako upokojeno številko, a on v Miamiju, v dresu katerega si je nadel dva šampionska prstana. Z Goranom si je prav tako izvrsten krilni center slačilnico delil pri Vročici, toda nista veliko igrala skupaj, saj je dobitnik zlate olimpijske medalje v Pekingu leta 2008 moral zaradi zdravstvenih težav prekiniti in potem tudi končati kariero: "Navdušen sem bil, ko je prestopil k nam. Z Goranom se ves čas pogovarjava o tem, da sva odigrala skupaj le 30 tekem. Želel sem, da razvijeva dober odnos. Nama ga je uspelo ob igrišču, mi je pa žal, da nisva dlje igrala skupaj. Mislim, da bi lahko naredili marsikaj z Wadom in preostalo druščino. Morda bi imeli še en prstan, kdo ve."

"Leta 2016 smo bili res dobri. Imeli smo vrhunsko ekipo," je nadaljeval Bosh, ki je še predtem tvoril veliko trojko z LeBronom Jamesom in Dwyanom Wadom. Dodal je: "Sprva je bil bolj zadržan, a ko je prišel na igrišče, je igral agresivno, hitro in nepopustljivo. Vse to smo hoteli od igralcev v Miamiju. On je utelešal ta slog. Lepo je bilo igrati z njim. Veliko mi je podajal, kar je bil najboljši del. Veliko sva komunicirala, saj sva se želela dobro uigrati. Vedno je bil odprt za pogovor, da najdemo pravo pot. Kdaj ti pogovori niso bili lahki, a vedno je skušal napredovati in čim bolj pomagati ekipi. Vsak dan je dokazoval, da je velik profesionalec, ko je dajal vse od sebe. Res super za garderobo. Užival sem z njim in zdaj mi je v veliko čast, da me je povabil sem, čeprav nisva dolgo igrala skupaj."

Goran se ni spremenil

Dvakrat je pokal Larryja O'Briena, a s San Antoniom, dvignil tudi Beno Udrih, ki je tako z Boshem kot z Goranom igral v Miamiju. Z Dragićem sta bila skupaj tudi v reprezentanci, a moči sta združila le na enem velikem tekmovanju, na prvem Gogijevem, svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2006. "Ostal je, kakršen je bil že kot mlad. Isti je. Nič se ni spremenil, le malo se je postaral in dobil nekaj sivih las," se je pošalil nekoč izvrstni organizator igre, zdaj pa trener ekipe Wisconsin Herd v razvojni ligi.

"Lepo je priti v Slovenijo, še posebej za tak dogodek. Cela družina je prišla, otroka sta prvič tu. Goran nam je dal razlog za obisk in smo tukaj že en mesec, počasi pa bo treba nazaj, saj se začenja šola," je nadaljeval Beno, ki je bil nato še dvakrat z Goranom na reprezentančnih pripravah, vendar na koncu ni nastopil na prvenstvu, sta pa zato prijateljski odnos zgradila, ko sta bila skupaj na Floridi. "Pri Gogiju se je, ko je bil star 16 let, vedelo, da bo uspel v košarki. Bil je zelo zagrizen. Ves čas je bil tak kot igralec. Ko sem odhajal iz Olimpije v Maccabi, sem vedel, da bo Goran naslednji, ki bo uspešen v NBA. Odrasel je in naredil res vrhunsko kariero. Vesel sem zanj," je pristavil Udrih.

Vrhunski kapetan, ki je leta 2017 kronal reprezentančno zgodbo

Slovenija je imela svoj čas daleč najboljše "playe" v Evropi. Dragić, Udrih in Jaka Lakovič so si bili nekoliko različni po slogu igre, vsi pa so bili vrhunski in vsi so igrali z levo roko. Lakovič in Dragić sta skupaj odigrala dve svetovni in štiri evropska prvenstva, Jale pa mu je ob svojem zaključku reprezentančne poti leta 2013 tudi predal kapetanski trak: "Gogi je bil vrhunski kapetan. Reprezentančno zgodbo je kronal z zlato medaljo na prvenstvu v Carigradu. Takrat je pokazal, kakšen vodja je. To je bila demonstraciji popolnega vodje. Popeljal je vse nas in celo Slovenijo na evropski prestol."

Lakovič, ki je bil z Goranom tudi sostanovalec v reprezentanci, uspešno trenersko kariero gradi v Evropi, natančneje v Las Plamasu, s tamkajšnjo Gran Canario pa je lani osvojil evropski pokal. Predtem je bil tudi del strokovnega štaba v izbrani vrsti in je asistiral Igorju Kokoškovu ob pohodu Slovenije na evropski vrh. "Najbolj sem cenil to, da je bil zelo delaven. Nepopustljiv in trmast. Tudi zelo čustven. Vse te lastnosti so ga naredile takšnega košarkarja, kot je. Enega največjih v Evropi. Za sabo ima res odlično kariero," je še povedal nekdanji reprezentančni kapetan, ki je v šali pristavil, da upa, da ga bodo na tekmi trenerji dlje časa držali na klopi kot na igrišču.

V prvi vrsti je Goran dober prijatelj

Za krmilom slovenske reprezentance je bil na EuroBasketu 2017, na katerem je Dragić s sijajnimi predstavami postal najkoristnejši igralec, Igor Kokoškov, zdaj 52-letni srbski strokovnjak, ki je z njim sodeloval tudi na začetku poti v NBA-ju v Phoenixu. Tam sta se veliko družila in sta si še danes zelo blizu: "Predvsem je Goran prijatelj. Toliko časa sva delala skupaj. Seveda je tu košarka, a ni prva asociacija nanj. Vesel sem, da sem v Ljubljani, da proslavimo vse, kar je Goran naredil v karieri. 20 let je igral na visoki ravni. Predstavljal je sebe, svojo družino, slovensko košarko in slovenski šport. Presrečen sem zanj. Vedno je bil dober človek. Te ljudske vrednote so najpomembnejše. Spoznal sem ga kot fanta, ki se je učil, kaj je NBA, in iskal svoje mesto, in bil ob njem, ko je bil pravi vodja v najboljših letih leta 2017. Srečen sem, da sem bil takrat na pravem mestu."

Nekdanji zvezdniški soigralci navdušeni nad Goranom Dragićem

Zelo dober prijatelj je že vrsto let tudi z Nikolo Vučevićem, izvrstnim črnogorskim košarkarjem, s katerim sta tudi skupaj zaigrala za Chicago: "Najprej je Goran iskren prijatelj, nato pa igralec, ki je vedno dal vse od sebe in igral za ekipo. Najbolj seveda cenim najino prijateljstvo. Seveda je tu košarka, prek katere sva se spoznala, toda prijateljstvo vsa ta leta največ pomeni. Vesel sem, da sva bila potem v Chicagu soigralca in sva se lahko družila zunaj igrišč. Vesel sem, da je organiziral tak dogodek in me povabil. V čast mi je, da sem tu. Želim čim bolj uživati in verjamem, da bo pravi spektakel."

"Vrhunec je zagotovo osvojitev EuroBasketa s Slovenijo. To je bila neverjetna stvar zanj zaradi vsega, kar mu je pomenilo igranje za Slovenijo in koliko je dal reprezentanci. Cela njegova kariera je odlična. Vesel sem, da je bil na koncu izbran na tekmo All Star, saj je bil toliko let blizu in si je res zaslužil. Bil je enkraten igralec, zelo dolgo na najvišji ravni. Vse to si zasluži. Vsa ta imena, ki so si vzela čas, da so del tega dogodka, so dokaz, koliko ga cenimo. Od vseh nas ima veliko spoštovanje in res si štejemo v čast, da smo ob njem," je še dejal 33-letni Vučević.