Malcolm Armstead je s Krko podpisal dveletno pogodbo. Foto: SPS/ABA
Malcolm Armstead je s Krko podpisal dveletno pogodbo. Foto: SPS/ABA

Vsak igralec sanja o NBA-ju. Te sanje še živijo. Zdaj je moja naloga, da igram naprej in poskušam čim bolj napredovati in se čim več naučiti. Ko sem tu, pa želim spoznati ljudi, ki bi jih rad videl tudi pozneje v življenju. Tu je lepo mesto. Rad bi tudi pozneje prišel sem, pripeljal družino in ji pokazal, kje sem igral, ozračje in okolje, v katerem sem živel. Upam, da bo del tega tudi NBA.

Z univerzo Wichita State, najprej je sicer obiskoval univerzo Oregon, je klonil v polfinalu NCAA-ja. Močnejši je bil Louisville, ki je pozneje tudi postal prvak. Armstead je lani v povprečju dosegal 10,6 točke, 3,8 skoka in 4 podaje na tekmo. Foto: Aleš Fevžer

Na zadnji tekmi, uvodnem srečanju pokala Eurochallenge, ko so slovenski prvaki premagali Ural iz Jekaterinburga, Američan, ki je poleti dopolnil 24 let, zaradi poškodbe ni mogel pomagati, za zdaj pa še ni znano, kdaj se bo mladenič vrnil na parket: "Bilo je res težko, saj nikoli ne želim počivati, pa sem lahko še bolj poškodovan. Sem tekmovalen in rad igram. Ne maram izgubljati. Videli ste, da sem ves čas spodbujal soigralce. Ne vem sicer še, kaj je narobe. Moram opraviti še preglede pri zdravniku. Ko ne igram, sem pa prvi navijač ekipe. Želim jih spodbujati in jim stati ob strani, da igrajo čim bolje."

V Novem mestu znova "zadeli" z Američanom
Aleksandar Džikić
je imel srečno roko pri izbiri ameriške okrepitve. Pri Krki so v preteklosti že navduševali Jamie Arnold, Joe Courtney, Bennet Davison, Ricky Shields, Rick Rickert ... Kot kaže, pa so v Novem mestu znova zadeli, oziroma kot številni pravijo za nakup Američana, so imeli srečo. Armstead se je izkazal na prvih tekmah, še posebej proti Budućnosti, ko je bil tudi izbran za MVP-ja prvega kroga ABA-lige. Vseeno pa Armstead, ki je skupaj z Edom Murićem glavni nosilec Krke, ostaja zelo samokritičen: "Nisem zadovoljen s svojimi igrami. Nikoli nisem zadovoljen. Vsakič, ko stopim na igrišče, želim biti boljši. Nikoli ne bom zadovoljen, četudi bi igral izjemno in bi mi zares šlo. Vsakič želim biti še boljši."

"Mojim soigralcem gredo zasluge za dobre igre. Dobro so opravili svoje delo in gredo jim vse zasluge za te zmage. Če bodo oni dobro opravili svoje delo, potem je moja naloga, da jaz opravim svoje. Moram biti strog do sebe. S tem pa lahko ves čas napredujem in se učim, tako kot se moji soigralci, učim pa se lahko tudi od njih," je o dobrem začetku državnih prvakov, ki so ugnali tudi aktualnega jadranskega prvaka Partizana, pristavil 183 centimetrov visoki "play".

Pravo okolje za začetek
Hitri in izjemno spretni levičar je prvič v Evropi, na Dolenjskem pa mu je všeč, čeprav je okolje zelo mirno: "Novo mesto je zares umirjeno. Ni veliko stvari za početje. Je kar v redu. Sem navajen takega življenja. Pripravljen sem na to, da sem ves čas osredotočen le na to, kar je moja naloga in moje delo. V prvem letu med profesionalci je to samo dobro, da lahko na pravi način začnem kariero."

Kam prihaja, točno ni vedel, toda z agentom sta menila, da bo v Novem mestu pravo okolje za začetek uspešne kariere: "O Sloveniji nisem slišal veliko. Od agenta sem sicer slišal veliko dobrega, in odločila sva se, da je to dobro mesto za začetek moje kariere. Ni previsoka raven, ne prenizka. Za začetek je dobro, da se pomerim tudi s klubi iz Evrolige in Eurocupa. Tu je močna ABA-liga, tudi Eurochallenge. Dober začetek, da začnem kariero, si naredim ime, se naučim evropskega načina igre in napredujem."

V ZDA košarka bolj fizična
Malcolm pravi, da se način igre v Evropi precej razlikuje od načina v ZDA in da se mora še veliko naučiti, čeprav se po igrah zdi, da ga je že osvojil: "Način igre je precej drugačen. Težko razložim, ker se še učim, a ameriški način je drugačen. Gre za bolj fizičen način. Tu ti, recimo, dovolijo igrati, v ZDA pa si praktično vsakič "tepen", ko greš v prodor. To je le način igre. Mislim, da je ključ do tega, da se bom navadil, le mentalni. Včasih, ko grem v prodor, mislim, da bodo naredili osebno napako, pa je ne. Tega nisem navajen."

Motor novomeške igre, ki je lani z univerzo Wichita State nastopil tudi na zaključnem turnirju, je navdušen tudi nad novim trenerjem, pri katerem predvsem ceni iskrenost: "Trener je zares odličen. Najde način, kako zmagati. Dober odnos ima z igralci na igrišča in zunaj njega. Veliko razvija napade in veliko si prizadevamo odpraviti pomanjkljivosti, obenem pa poskuša izpostaviti tisto, kjer smo najmočnejši. Na tekmah pusti, da igramo in poudarimo svojo moč. Pove po resnici, tako dobro kot slabo. To je odlično. To želiš slišati od trenerja. Je tudi super oseba."

Vsak igralec sanja o NBA-ju. Te sanje še živijo. Zdaj je moja naloga, da igram naprej in poskušam čim bolj napredovati in se čim več naučiti. Ko sem tu, pa želim spoznati ljudi, ki bi jih rad videl tudi pozneje v življenju. Tu je lepo mesto. Rad bi tudi pozneje prišel sem, pripeljal družino in ji pokazal, kje sem igral, ozračje in okolje, v katerem sem živel. Upam, da bo del tega tudi NBA.