Dallas je v velikem slogu prišel do prvega naslova v zgodovini kluba. Izločil je Portland s 4:2, branilce naslova LA Lakerse s 4:0, Oklahomo City s 4:1, v finalu pa še zvezdniški Miami s 4:2. Foto: EPA
Dallas je v velikem slogu prišel do prvega naslova v zgodovini kluba. Izločil je Portland s 4:2, branilce naslova LA Lakerse s 4:0, Oklahomo City s 4:1, v finalu pa še zvezdniški Miami s 4:2. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Legendarni center Bostona Bill Russell je predal lovoriko za najkoristnejšega igralca finala Dirku Nowitzkemu. Pred njim je izmed Evropejcev ta prestižni naslov pripadel le Tonyju Parkerju leta 2007. Foto: EPA
Dirk Nowitzki, Jason Kidd in Jason Terry
Dirk Nowitzki, Jason Kidd in Jason Terry so le dočakali veliki trenutek. Mnogi strokovnjaki so jih že dajali ob bok Karlu Malonu, Johnu Stocktonu, Reggieju Millerju, Charlesu Barkleyju in mnogim drugim zvezdnikom, ki so ostali brez prstana. Foto: EPA
Jörg Nowitzki
Oče Jörg Nowitzki je tekmo spremljal v lokalu v Würzburgu, kjer je bilo po zadnjem pisku sirene nepopisno veselje. Pivo je teklo v potokih sredi noči. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James je bil po koncu tekme popolnoma na tleh. Še vedno ostaja brez prstana. Foto: EPA
Mark Cuban
Mark Cuban je 4. januarja 2000 kupil Maverickse za 285 milijonov ameriških dolarjev od Rossa Perota mlajšega. Enajst let je vlagal velike vsote v klub. Lani poleti je imel po novem razočaranju daljši sestanek z Nowitzkim, ki je očitno obrodill sadove. Foto: EPA
Požirek šampanjca, ki je Dirku Nowitzkemu teknil kot še nikoli.

Mavericksi so finalno serijo dobili s 4:2 v zmagah, potem ko so se vrnili po zaostanku z 1:2. Velika trojka Miamija v prvi sezoni skupnega igranja ni prišla do cilja, LeBron James je izgubil tudi svoj drugi finale in ostaja brez tako želenega prstana.


Od Nemca s čudno frizuro do MVP-ja
32-letni košarkarski virtuoz iz Würzburga je postal drugi Evropejec z lovoriko za najkoristnejšega igralca finala. Na naboru leta 1998 je bil Dirk izbran pod številko devet. Številni košarkarski poznavalci so se spraševali, kdo za božjo voljo je "ta Nemec" s čudno frizuro in sumljivim izvorom. Po 13 letih v Ligi NBA se tega ne sprašuje nihče več. Mnogi strokovnjaki celo menijo, da je Nowitzki najboljši evropski košarkar vseh časov. V letošnji končnici je bil razred zase, zanj velja, da je kot vino - vsako leto je boljši.
Veterani kronali bogate kariere
Na šesti tekmi finala je Dirk dosegel 21 točk, v prvem polčasu je bil zelo slab, nato pa je v ključnih trenutkih zadeval iz nemogočih položajev. Terry, njegov sotrpin s finala leta 2006, ko je Dallas vodil v zmagah z 2:0 in pred Miamijem klonil z 2:4, je bil veliki junak zadnjih dveh tekem finala. "Jet" je tokrat prispeval 27 točk s klopi, zadel je tri trojke. Ekipo je sijajno vodil Jason Kidd, ki je pri 38 letih osvojil prvi naslov prvaka. Ekipa veteranov je postavila piko ni i bogatim karieram.
Dirk, "Jet" in Cuban niso pozabili poraza pred petimi leti
"Poraz z Miamijem leta 2006 je bil zame najbolj grenka izkušnja v karieri. Terry je bil preprosto neverjeten ves večer. Med minuto odmora mi je rekel, da ni pozabil finala 2006, zato je bil še bolj lačen uspeha. Vsako leto smo bili v končnici, vedno nam je nekaj zmanjkalo. To je velika zmaga za Marka Cubana, toliko let je vlagal v to ekipo in vsako leto je šlo nekaj narobe," je bil vesel Nowitzki.
Odličen začetek Jamesa
Trener Miamija Erik Spoelstra je po dveh porazih spremenil začetno peterko. Namesto Mika Bibbyja (tokrat sploh ni stopil na parket) je na mestu organizatorja igre začel Mario Chalmers. James je dosegel prvih pet točk za gostitelje, na drugi strani pa sta se hitro ogrela Shawn Marion in Jose Juan Barea, ki sta dosegla po štiri točke. Hitri Portoričan je nekajkrat premešal obrambo Heatov. James je začel zelo agresivno, zadeval je tudi s petih ali šestih metrov. V peti minuti je dosegel že devet točk (14:10) in Rick Carlisle je moral vzeti minuto odmora. Razigral se je še Chris Bosh in Heati so povedli že z 20:11.
Pet minut pred koncem uvodne četrtine je Nowitzki prejel drugo osebno napako in moral na klop. Stvari je v svoje roke vzel Terry. S trojko je znižal na 22:20, izza črte sta bila natančna tudi Brian Cardinal in DeShawn Stevenson. Mavsi so z MVP-jem na klopi naredili delni izid 17:7 in po prvi četrtini vodili za pet točk (27:32).
Neverjetni preobrati v drugi četrtini
Barea je na začetku druge četrtine dvakrat našel Stevensona, ki je bil nezgrešljiv izza črte, v American Airlines Areni je bilo vse bolj tiho (28:40). V naslednjih treh minutah Dallas ni dosegel niti točke, Heati pa so s serijo 14:0 naredili popoln preobrat. Eddie House, ki je imel v končnici minimalno minutažo, je zadel dve trojki (42:40). Ko se je zdelo, da bo Miami ušel, je Terry končal polčas z desetimi zaporednimi točkami (51:53). Nowitzki je iz igre metal obupnih 1/12, vseeno pa je Dallas vodil za dve točki.
Dirk je drugi polčas zadel s košem v 12. sekundi po podaji Kidda. Sredi četrtine je dodal trojko za 65:71 in se počasi sprostil. Kidd je povišal na 71:79, ob sireni pa so Heati pustili rezervista Iana Mahinmija, ki je zadel met s petih metrov po daljšem premisleku. V zadnjo četrtino so Mavsi odnesli devet točk prednosti (72:81).
Dirku se roka ni zatresla
Na naslov Dallas je zares začelo dišati, ko sta Barea in Terry zrežirala serijo 8:0, Nowitzki pa je zadel met iz težkega položakja sedem minut pred koncem (80:91). Mavericksi so igrali zelo pametno, na dolge napade. Nowitzki je v ključnih trenutkih prevzel odgovornost na svoja ramena. Po podaji Tysona Chandlerja je zadel prek iztegnjene roke Bosha, po košu Terryja minuto in 54 sekund pred koncem (89:101) pa se je že začelo pripravljati slavje. Prave končnice ni bilo, saj je bila razlika prevelika.
Cuban: Bolj kot sem bil tiho, bolj smo zmagovali
Pokal za naslov prvaka je iz rok komisarja Lige NBA Davida Sterna prevzel Donald Carter, prvi lastnik Dallasa. Mavericksi so se ligi pridružili leta 1980. Takoj zatem je imel pokal v rokah Mark Cuban. Lastnik, ki se je dolga leta širokoustil, je bil v letošnji končnici modro tiho. "Tako dobro se počutim za Dirka, Terryja in Kidda. Vsi so nam napovedovali, da bomo izpadli v prvem krogu Zahoda s Potlandom, zdaj pa držimo v rokah to lovoriko," je kar žarel Cuban.
Na novinarski konferenci je celo prepeval od sreče. "Bolj kot sem bil tiho, bolj smo zmagovali. Nisem hotel biti pameten že v prejšnjih serijah, ko ste me spraševali o Philu Jacksonu, Ronu Artestu, pa o selitvi Seattla v Oklahomo. Zdaj sem na cilju. Zelo sem prepoten, najraje se zdaj ne bi pol leta tuširal, saj je to šampionski smrad," je v svojem slogu razlagal Cuban, ki je imel jezik znova dobro podmazan.
Odločilna je bila druga tekma v Miamiju
"Čas za Miami še prihaja, zdaj pa je naš čas. Veliko sem se naučil v treh letih na klopi Dallasa. Jason Kidd je res prav poseben človek, njegovo razmišljanje o košarki je nekaj posebnega. Mi ne skačemo visoko in tečemo hitro, ampak igramo pametno. Dirk je eden najboljših v zgodovini. Še nikoli ni tako visok igralec imel take sposobnosti. Danes mu ni steklo v prvem drelu, v drugem je bil neverjeten. Ponosen sem, da sem lahko treniral te igralce. Odločilna je bila druga tekma, ko smo se vrnili po zaostanku 15 točk v Miamiju. Če bi Heati povedli z 2:0, verjetno ne bi danes slavili," je misli strnil študiozni trener Carlisle.

Čas za LeBrona še ni prišel

Dallas je osrečil večino navijačev v ZDA, saj je Miami postal zelo nepriljubljena ekipa. Lastnik Clevelanda Dan Gilbert je zadovoljno spremljal finale in nato zapisal, da se prek bližnjic ne pride do naslova. Njegov bes po odhodu Jamesa na Florido se še ni polegel.
"Zdaj ne smemo spustiti glav. Preveč dela smo vložili v to sezono. V letošnjem finalu sem dobil dve tekmi več kot leta 2007, naslednjič moram še dve več. Treba je priznati, da je bil Dallas boljši, mi pa bomo še bolj lačni v naslednji sezoni. Nekdo tam zgoraj že ve, kdaj bo prišel moj čas, zdaj očitno še ni prišel," je bil kratek LeBron.

"Draft" že čez deset dni

Vsi klubi že načrtujejo ekipe za naslednjo sezono, ki naj bi se začela 25. oktobra, če bo prišlo do dogovora med lastniki klubov in igralci v zvezi s kolektivno pogodbo. Zelo pomemben bo tudi 23. junij, ko bo na sporedu nabor igralcev v New Jerseyju.

Finale, šesta tekma:
MIAMI - DALLAS 2:4
95:105 (27:32, 24:21, 21:28, 23:24)

Miami:
James 21 (9/15 iz igre) in 6 podaj, Bosh 19 in 8 skokov, Chalmers 18, Wade 17, 8 skokov in 6 podaj, Haslem 11, House 9 (3/6 za tri).

Dallas: Terry 27 (11/16 iz igre, 3/7 za tri), Nowitzki 21 (9/27 iz igre, 1/7 za tri) in 11 skokov, Barea 15, Marion 12 in 8 skokov, Stevenson (3/5 za tri) in Kidd (8 podaj) po 9, Chandler 5 in 8 skokov, Mahinmi 4, Cardinal 3.

Met iz igre: 34/72; 41/82
Met za tri točke: 7/23; 11/26
Prosti meti: 20/33; 12/18
Skoki: 39; 40
Podaje: 20; 19
Gledalcev: 20.003

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-3-2.