Kendrick Perry je v končnici dosegel pet zaporednih točk, kar je bil ključ do ljubljanske zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Kendrick Perry je v končnici dosegel pet zaporednih točk, kar je bil ključ do ljubljanske zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav so Grki predzadnji v skupini D, so se izkazali za vse prej kot naivnega nasprotnika. Gosti iz Patrasa so vodili praktično ves prvi polčas. Sredi druge četrtine je bilo že alarmantnih 34:19. Do konca polčasa so se Ljubljančani približali na enomesten zaostanek. Po zaslugi Jake Blažiča so v tretji četrtini ekspresno izničili prednost Grkov ter prešli v vodstvo.

Nepopustljivi Promitheas je sredi zadnje četrtine izenačil na 67, toda agresivna obramba zmajev ob koncu ni dopustila presenečenja. V razburljivi končnici sta ključno vlogo odigrala najboljša igralca tekme Blažič in Kendrick Perry. Promitheas je imel v zadnjem napadu priložnost, da povede, a se je trojka Iana Millerja odbila od obroča. S črte prostih metov je usodo gostov zapečatil Edo Murić.

Trojni dvojček Mantzarisa
Perry je 15 od svojih 24 točk dosegel v prvem polčasu, Blažič pa 16 od 18 v drugem delu. Pri Grkih je bil s 17 točkami najučinkovitejši Danny Agbelese. Eno manj je prispeval Miller. S trojnim dvojčkom - redko prvino v evropski košarki - 12 točk, 10 podaj in 10 skokov se je izkazal branilec Vangelis Mantzaris.

Grki blesteli v prvem delu
Olimpija je v prvem polčasu vodila le pri izidu 5:3, nato pa se je ob agresivni grški obrambi ustavilo. Proimitheas je naredil delni izid 12:0 in v deveti minuti prvič na tekmi povedel z dvomestno prednostjo (21:9). Jurici Golemcu niso pomagale niti menjave niti minute odmora. Gosti so sredi druge četrtine ušli že na +15. Na vsak koš zmajev so odgovorili z enako mero, le ob koncu polčasa so malo popustili, tako da je Olimpija na odmor odšla z manj kot desetimi točkami zaostanka.

Zaostanek izničili v manj kot petih minutah
Perry je že po nekaj sekundah drugega dela ukradel žogo še na grški polovici in s košem napovedal lepše minute. Te so tudi prišle in že pred polovico prve četrtine je Olimpija vodila s 46:45. Blestel je Blažič, ki je samo v tretji četrtini dosegel 13 točk. Pred zadnjimi desetimi minutami so Ljubljančani vodili s 59:55. Ko je že kazalo, da je Olimpija opravila glavnino dela, so se trmasti Grki spet približali, a je po tesni končnici zmaga le ostala doma. Perry je najprej zadel trojko za 72:69, v naslednjem napadu pa je še položil žogo skozi obroč za pet točk prednosti.

Golemac: Ne mislimo se ustaviti tukaj
Čestitke fantom, zaslužili so si uvrstitev med najboljših 16 moštev v Evropskem pokalu. Trdo smo delali, ampak ne mislimo se ustaviti tukaj, temveč gremo naprej. Za nami je težka tekma, za katero smo vedeli, kaj nam lahko prinese. Začeli smo nekoliko v krču, a s povišanjem intenzivnosti v obrambi smo boljše odigrali tudi v napadu. Škoda, da z nami ni bilo navijačev, ki bi videli, kako garamo,” je bil zadovoljen trener Jurica Golemac.

Zadnjo tekmo prvega dela bo Olimpija odigrala prihodnji teden v Grčiji proti istemu nasprotniku.

Drugi del se bo začel 13. januarja in končal sredi marca. Ekipe bodo razdeljene v štiri štiričlanske skupine, v četrtfinale na dve zmagi pa bosta napredovali po dve najboljši iz vsake skupine.

Cedevita Olimpija po preobratu do napredovanja

EVROPSKI POKAL, skupina D, preložena tekma:
CEDEVITA OLIMPIJA - PROMITHEAS
77:73 (13:21, 19:20, 27:14, 18:18)
Perry 24, Blažič 18, Hopkins 11, Murić 9, Marinković 6, Brown 4, Hodžić 3, Ukić 2; Agbelese 17, Miller 16, Mantzaris 12, 10 skokov in 10 podaj.

Lestvica:                          
GRAN CANARIA *            9  7 2 16
CEDEVITA OLIMPIJA *       9  6 3 15
DOLOMITI E. TRENTO *      9  6 3 15
NANTERRE                  8  4 4 12
PROMITHEAS PATRAS         8  2 6 10
BURSASPOR                 7  0 7  7
             * - v Top 16