Ender Arslan je pred sezono 2006/07 v Ljubljano prišel kot velika okrepitev. Po nekaj dobrih predstavah je zapustil Olimpijo in odšel k Tau Ceramici. Foto: EPA
Ender Arslan je pred sezono 2006/07 v Ljubljano prišel kot velika okrepitev. Po nekaj dobrih predstavah je zapustil Olimpijo in odšel k Tau Ceramici. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič, na sliki v obrambi akciji proti Prokomu, bo drugo sezono zapored gostoval v domačem mestu. Lani je z Barcelono kot prvi v Evroligi ugnal Olimpijo v Stožicah. Foto: EPA

33-letni organizator igre je bil pred sezono, ko je zapustil Barcelono, velika želja edinega slovenskega evroligaša, vendar je na koncu Ljubljančan raje odšel v Carigrad. Srečanje bo še posebej zanimivo. V Stožice torej prihaja Lakovič, zmaji bodo igrali pod vtisom zmage, ki so jo prejšnji teden dosegli proti Prokomu, poleg vsega pa je Galatasaray še neposredni tekmec Olimpije v boju za uvrstitev med najboljših 16 moštev stare celine.

V skupini D sta namreč Barcelona in Montepaschi Siena trenutno brez konkurence. To je bilo tudi mogoče pričakovati, saj so španski in italijanski prvaki med glavnimi favoriti za končno zmago v Evroligi. Tako se bodo za preostali dve mesti, ki še peljeta v drugi del tekmovanja, pomerili Unics, Prokom, Galatasaray in Olimpija.

V Evroligo preko kvalifikacij
Carigrajski klub se je v Evroligo prebil preko dodatnih kvalifikacij. Najboljši je bil v skupini, ki je igrala v Vilni. Prvotno naj bi zmagovalec iz Siemens Arene zaigral v skupini C, vendar je v tej že turški Anadolu Efes in tako je Galatasaray šel v skupino D, v C pa belgijski Spirou Charleroi. Tako bo letos turški klub prvič zaigral v Evroligi.

V prvem krogu so košarkarji Galatasaraya, ki je ime dobil po šoli, slavili na gostovanju v Gdynii. Prokom je pred turško zasedbo na koncu klonil z 72:76, junak gostujoče zmage je bil Lakovič, ki je v statistiko vpisal 21 točk, zadel pa je kar šest trojk. Nato so varovanci Oktaya Mahmutija gostili Unics. Košarkarji iz Kazana so v napetem srečanju slavili z 68:64. Najboljši v domači vrsti je bil s 14 točkami Lukša Andrić.

15-krat turški prvak, v Evropi 4. v Pokalu Uleb
V tretjem krogu so aktualni turški prvaki, podobno kot Olimpija v drugem, visoko izgubili v Sieni (103:77). Uspešno je začel državno prvenstvo, kjer je dobilo prve štiri tekme, slavil pa je tudi v superpokalu.

Galatasaray je eden najstarejših in najslovitejših turških klubov. V bogati zgodovini je 15-krat postal državni prvak, še dvakrat pa je slavil v pokalu. Največji evropski uspeh je star nekaj več kot tri leta. V sezoni 2007/08 je v Pokalu Uleb Galatasaray zasedel četrto mesto.

Pred novo sezono so v Carigradu sestavili zelo konkurenčno ekipo s samimi izkušenimi košarkarji. Prvi cilj je bila uvrstitev v Evroligo, ki so ga Mahmutijevi izbranci dosegli, naslednji pa je preboj med najboljših 16 v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

V glavnih vlogah nekaj dobri znancev zmajev
Prvi strelec v Evroligi je hrvaški reprezentančni center Andrić. Dubrovničan v povprečju dosega nekaj več kot 12 točk. Dvomestno število točk v povprečju prispeva še Lakovič. Pomembni členi Galatasaraya so še izkušeni litovski reprezentant Darius Songaila, ki je v Evropi nazadnje igral za CSKA leta 2003, vmes pa si je kruh služil v Ligi NBA, Američani Jamon Lucas, Joshua Shipp in Preston Shumpert ter nekdanji košarkar Olimpije in član izbrane vrste Turčije Ender Arslan.

Član Galatasaraya je tudi odlični gruzijski center Zaza Pačulia, ki je tudi prišel iz Lige NBA. 27-letni košarkar, ki ima v lastni sicer tudi turški potni list, še ni povsem saniral poškodbe in je v Evroligi letos odigral le nekaj minut.