Sašo Ožbolt je mnenja, da je Cibona najboljši mogoči nasprotnik. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Sašo Ožbolt je mnenja, da je Cibona najboljši mogoči nasprotnik. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Jure Zdovc
Trener Jure Zdovc pravi, da so z mislimi pri državnem prvenstvu, a bodo formo tempirali za Final 4. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Ožbolt
Kapetan Sašo Ožbolt in soigralci so se za zaključni turnir borili vse do zadnjega kroga. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko

Union Olimpija je z uvrstitvijo na Final 4 Lige NLB dosegla enega izmed ciljev sezone. Zmaji so prepričani, da lahko rezultat še nadgradijo in tretjič premagajo polfinalnega nasprotnika Cibono.
Slovenski prvaki bodo med 22. in 25. aprilom poskušali osvojiti svoj drugi naslov Lige NLB. Nazadnje so Ljubljančani na zaključnem turnirju igrali pred dvema letoma, ko so Final 4 tudi gostili v Tivoliju, naslov pa je takrat osvojil Partizan. Tudi letos so Beograjčani favoriti. V polfinalu se bodo črno-beli pomerili s Hemofarmom. S slednjim so zeleno-beli odigrali zadnjo tekmo rednega dela in se kljub porazu v Srbiji, ob neuspehih Budućnosti in Zagreba, uvrstili med najboljše štiri.

Ob vseh težavah gre kar za podvig
S tem so si nekoliko zacelili rane, ki jih je prizadejala letošnja sezona; v Evroligi le ena zmaga, številni odhodi igralcev, neizplačane obveznosti, stavka igralcev in odstop direktorja ter predsednika. Da je uspeh zaradi vseh teh dogodkov toliko večji, je prepričan tudi trener Jure Zdovc: "Sem vesel, da nam je to uspelo, kljub vsem problemom in težavam, ki jih imamo letos. To smo že pustili na neki način za sabo, saj v vrhunskem športu žal ni časa za proslavljanje. Smo že v fazi trdega treninga in priprave na državno prvenstvo."

Z uspehom je prav tako zadovoljen kapetan Sašo Ožbolt: "Smo presrečni, da nam je to uspelo ob vseh finančnih težavah in odhodih igralcev. Borili smo se do zadnjega kroga. Smo izgubili, a so nam šli na roke ostali rezultati. Žalost po porazu je bila kratkotrajna, saj smo hitro izvedeli ostale izide. Izpolnili smo cilj, ki je bil praktično nujen. Gre pa za kar manjši podvig, če upoštevamo vse naše težave."

Ožbolt prepričan v teorijo, Zdovc jo bo še potrdil
Zmaje čaka polfinalni dvoboj s Cibono, ki je redni del devete sezone Jadranske lige končala na prvem mestu. "V teh tekmah je vse mogoče. Cibono smo letos že dvakrat premagali. Mislim, da nam kar leži njihova igra. Lahko bi rekli, da smo dobili najboljšega možnega nasprotnika. Prepričan sem, da jih lahko še tretjič premagamo," je o nasprotniku dejal Ožbolt.

Malenkost bolj predviden je glede Zagrebčanov Zdovc: "Predvsem upam, da bomo pred polfinalom zdravi in da bomo zadržali trenutno ekipo. Za tekmo se bomo maksimalno pripravili, tudi formo bomo tako tempirali. Najprej moramo tudi videti, kje turnir sploh bo. To je eno samo srečanje in bomo poskušali presenetiti Cibono. Letos smo jih dvakrat premagali, a sta bili ti dve tekmi v povsem drugačnem času. Tudi oni imajo letos veliko problemov. Če nam jih uspe premagati, bom potrdil teorijo, da nam njihova igra ustreza."

Burna sezona bo z lepim uspehom v Ligi NLB in obema domačima lovorikama - pokal so zmaji že osvojili, prav tako v državnem prvenstvu nimajo dostojne konkurence - kazala ob koncu vsekakor povsem drugačno sliko.

Bodo Srbi še del jadranske druščine?
Še pred zaključnim turnirjem, ki ga bo najverjetneje v Vršcu gostil Hemofarm, pa so srbski klubi zagrozili z izstopom iz lige. Že nekaj časa se pritožujejo, da se s tem dela škoda srbskemu državnemu prvenstvu in da je tega treba zaščititi. Nad ligo ni navdušena niti srbska javnost, kar je bilo videno lani v beograjski Areni, kjer je bil Final 4. Navijači so z glasnim žvižganjem "pozdravili" vodilne može lige, ob tem pa so tudi s skandiranjem in psovanjem povedali, kaj si mislijo o tekmovanju.