Sašo Ožbolt je proti Zadru dosegel 10 točk. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Sašo Ožbolt je proti Zadru dosegel 10 točk. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Sašo Ožbolt
"Oži" je v Tivoliju že osem sezon. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Sašo Ožbolt
V Evroligi je lahko zadovoljen le s tekmo proti Lottomatici. Vsa ostala srečanja so zmaji izgubili. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Sašo Ožbolt
Priznal je, da neredna izplačila vplivajo na izide, saj se je težko motivirati. Foto: MMC RTV SLO
Ožbolt po zmagi nad Zadrom

Priljubljeni ''Oži'' je v Tivoliju že osmo sezono zapored. Navadil se je že večnih težav z rednimi izplačili. Priznal je, da se je zaradi tega težko motivirati in posledično ni pravih izidov. V zadnjih sezonah ga je pestila huda poškodba kolena, ki jo je staknil na pripravah slovenske reprezentance pred evropskim prvenstvom leta 2005 v Srbiji. Takrat je bil v izjemni formi, v pokalnem finalu pa je Pivovarni Laško nasul kar 42 točk. Zanimiv je bil za vrhunske evropske klube, a je prestop zaradi poškodbe padel v vodo. V letošnji sezoni dosega 9,9 točke na tekmo v Ligi NLB, v Evroligi pa ima povprečje 7,8 točke na srečanje.


Z zmago nad Zadrom ste si rešili praznike. Po porazu proti Hemofarmu je bilo veliko kritik, zdaj pa vam na lestvici znova kaže boljše.
V podzavesti mi je še vedno žal tistega poraza proti Hemofarmu. Lahko bi si nabrali manjšo prednost dveh zmag pred zasledovalci. Zbrali smo se za to zelo pomembno tekmo in jo tudi zasluženo dobili.

Po izpadu iz Evrolige bo Liga NLB v naslednjih mesecih vaš glavni cilj. Boj za prva štiri mesta bo hud.
Prav gotovo. Letos je liga zelo izenačena, vsak lahko premaga vsakega, tudi tisti z dna lestvice so zelo neugodni tekmeci, sploh na domačem parketu. Ni lahkih tekem. Tisti, ki bo imel več spodrsljajev na tekmah, ki bi jih moral dobiti, bo izpadel iz boja za prva štiri mesta. Upam, da bomo imeli čim manj spodrsljajev in bomo nadaljevali dobre predstave v Ligi NLB.

Z nastopi v Evroligi ne morete biti zadovoljni. Posebej tista dva poraza proti Maroussiju zelo bolita, poraz z Grki doma je verjetno celo prelomil evropsko sezono.
Pred sezono smo si postavili cilj, da bo prioriteta Liga NLB, v Evroligi pa bomo šli iz tekme v tekmo in videli, kaj bo to prineslo. Ni se izšlo po naših željah, še posebej pa bolita poraza proti Maroussiju, ki je bil premagljiv tekmec. Treba je poudariti, da to ni slaba ekipa, to so tudi dokazali. Častno se bomo borili do konca in poskušali dobiti še ostali dve tekmi.

Kje vidite glavne razloge za to, da ima ekipa samo eno zmago v Evroligi, čeprav je že nekajkrat dokazala, da se je sposobna konkurenčno boriti za uvrstitev med najboljših 16 ekip v Evroligi?
Na začetku se je poznala neuigranost, tudi Jureta Zdovca nekaj časa ni bilo z nami, a to opravičilo je veljalo le na začetku. Težko je reči, morda res nismo dovolj dobri. Raven je višja v primerjavi z Ligo NLB. 40 minut moraš dobro igrati, če želiš upati na zmago v Evroligi. V Ligi NLB si lahko privoščiš tudi en slab polčas, pa se na koncu vendarle izvlečeš. Enostavno so v Evroligi kvalitetnejši nasprotniki, kar se tudi vidi.

V klubu ste že precej časa. Zadnjih šest sezon ni bilo drugega dela Evrolige. Če pomislimo, je bila to že kar navada. Zadnja leta se je ekipa precej menjavala. Je to glavni razlog za tako dolgotrajno sušo v Evropi?
Res je. To bi izpostavil. Zelo dobro bi bilo zadržati neko ekipo dve leti ali tri leta, potem bi bilo vse skupaj videti popolnoma drugače. Spoznali bi se med seboj in nato je povsem drugače igrati. Ko se ekipa vsako leto spreminja, se je težko uigrati. Upam, da se bo zgodba pri Olimpiji le obrnila in bodo za naslednjo sezono skušali zadržati jedro ekipe.

Imeli ste velike težave s poškodbami. Zaradi operacije kolena ste izpustili skoraj tri sezone. Ali še vedno čutite bolečine na tekmah?
Bolečine so vedno prisotne in me opomnejo, kakšne poškodbe imam za seboj. Verjamem, da je to preteklost. Že vso lansko sezono sem odigral brez večjih težav.

Veliko se govori tudi o finančnem položaju kluba. Tu ste dolgo časa in podrobno poznate stvari. So izplačila redna ali zaostajajo? Vpliva to tudi na igre ekipe?
Vseskozi je zgodba enaka. Izplačila niso bila nikoli redna in na to sem že navajen. Nove igralce v klubu to malo preseneti. Težko se je motivirati, če denar ves čas zamuja. To je en razlog več, da rezultati niso pravi.

Ste imeli kakšne ponudbe iz tujine? V zadnjem desetletju sodite med boljše igralce Olimpije.
Ravno ko sem imel eno dobro sezono, so se potem zgodile te nesrečne poškodbe. Dve ali tri sezone praktično nisem nič igral. Takrat ko bi izkoristil priložnost in se kam "prodal", so na mojo nesrečo prišle poškodbe. Ostajam v Olimpiji, meni je tu super, sem zadovoljen. Bil bi res vesel, če bi se izpolnjevalo tisto, kar se dogovorimo.

V Evroligi vas januarja čakata še tekmi proti CSKA-ju in Lottomatici. Verjetno se želite dostojno posloviti od Evrope, proti Moskovčanom bo v Tivoliju veliko navijačev. V Ligi NLB vas najprej čaka Bosna v Sarajevu, nato pa Budućnost doma.
Poskušali bomo odigrati korektno zadnji dve tekmi, morda lahko presenetimo, čeprav bo zelo težko. Že proti Caji Laboral na zadnji tekmi nismo igrali slabo. V Ligi NLB moramo še naprej dobivati tekme in ne smemo si privoščiti spodrsljajev proti ''malim'' nasprotnikom v gosteh. Cilj je uvstitev na Final four.

Ožbolt po zmagi nad Zadrom