Zmago Sagadin Zadar vodi od februarja in ga je lani popeljal med osem najboljših v Eurocupu. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Zmago Sagadin Zadar vodi od februarja in ga je lani popeljal med osem najboljših v Eurocupu. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si

Ljubljana zasluži, da se doma zmaguje, da je dvorana polna, da se poje, da se uživa, da ljudje zadnje minute stojijo ... To zgodbo, ki se je tu že dogajala.

Zmago Sagadin
57-letni Zmago Sagadin je z Olimpijo osvojil Pokal Saporta in tretje mesto v Evroligi. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si

Ljubljana in Slovenija si zaslužita evropsko uspešno Olimpijo.

Zmago Sagadin
Zadar je v Ligi NLB po 14. krogu s tekmo manj šesti. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si

Pravim, da Slovenija ima potencial. Treba ga je le zbrati in jaz sem prepričan, da ga bo Memi znal ustrezno pripraviti ter voditi.

Memi Bečirovič
Zmago Sagadin je prepričan v sposobnosti novega selektorja Memija Bečiroviča. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem desetletju obstajajo objektivni pogoji za doseganje vrhunskih rezultatov. Pravim, da Slovenija ima potencial. Treba ga je le zbrati in jaz sem prepričan, da ga bo Memi znal ustrezno pripraviti ter voditi. Želim jim veliko uspeha in sreče.

Zmago Sagadin o reprezentanci

57-letni Celjan se je v hram slovenske košarke, kjer je dosegel največje uspehe v karieri, vrnil kot trener Zadra, katerega vodi od februarja. Union Olimpija je bila v 14. krogu Lige NLB boljša s 84:77.
Ponos Dalmacije je lani popeljal med najboljših osem v drugem najbolj kakovostnem evropskem klubskem tekmovanju Eurocupu. V letošnji sezoni Zadrčanom zaradi omejenih finančnih sredstev ni uspelo sestaviti tako kakovostne ekipe, a cilji v mestu, ki živi s košarko, vedno ostajajo visoki. Koledarsko leto modro-beli z osmimi zmagami in petimi porazi zaključujejo na šestem mestu Lige NLB in držijo korak z najboljšimi.

Sagadin je vrsto let sedel na klopi Olimpije in z njo osvojil leta 1994 Pokal Saporta, tri leta pozneje pa se je z zmaji plasiral na finalni turnir četverice v Evroligi in na koncu v Rimu zasedel tretje mesto. Pod njegovo taktirko je ljubljanski klub osvojil tudi edini naslov prvaka v regionalnem jadranskem tekmovanju.
-------------------------------------------------------------------------------
Po tekmi ste delovali kar precej jezni. Kaj ta poraz pomeni za Zadar?
Imamo pet porazov, Olimpija pa jih ima štiri, tako da nismo daleč. Jasno je, da vsako tekmo igramo na zmago. Vedno sem na gostovanje šel z namenom, da naredim vse, kar je v moji moči in v moči mojih igralcev. Jezen sem bil, ker se nismo mogli fizično upreti Olimpiji. Uspelo nam je odrezati zunanjo linijo, tako da niso "padale" trojke. Smo pa zato zelo slabo branili po globini in nismo bili dovolj čvrsti. Ob tem pa so nam bile dosojene še tri nešportne napake. V karieri se mi še ni zgodilo, da bi moje moštvo dobilo tri nešportne osebne napake, in to celo v ključnih trenutkih. Mislim, da je bilo to zelo nekorektno. Kakor koli že, če potegnemo črto, Olimpija je bila za nianso boljša. Jasno je, da če v gosteh dobiš 84 točk, težko zmagaš. Za nas ta poraz ni tragičen. Svojo priložnost bomo iskali na naslednjih tekmah. Potrebujemo eno ali dve zmagi na šestih, celo sedmih tekmah v gosteh.

Kako gledate na letošnjo Olimpijo? Ste tudi vi pričakovali več od tega moštva?
Jasno, da s tem rezultatom v Evroligi ni nihče zadovoljen. Ljubljana si zasluži v Evropi uspešno Olimpijo. Pred sezono sem bil presenečen, da je Olimpiji, vsaj po imenih sodeč, uspelo sestaviti tako močno ekipo. Vedno pa je seveda vprašanje, kako bo to funkcioniralo. Je veliko novih igralcev, ki potrebujejo čas. Upam in želim, da bo, v nasprotju z Evroligo, v Ligi NLB, kjer je še dovolj časa, naredila odmevnejši rezultat. Potencial za to nedvomno imajo.

Se vam zdi, da je za Olimpijo premalo, da cilja le na Ligo NLB, ampak bi morala gledati tudi na Evropo?
Saj pravim, Ljubljana in Slovenija si zaslužita evropsko uspešno Olimpijo. Mislim, da bo nov zagon prihodnje leto, ko bo v Ljubljani nova dvorana. Vse skupaj bo treba tempirati. Narediti Olimpijo, ki bo zmagovala doma, ob tem pa dodala še kakšen uspeh na gostovanju. To je tisto, kar si Ljubljana zasluži, da se doma zmaguje, da je dvorana polna, da se poje, da se uživa, da ljudje zadnje minute stojijo ... To zgodbo, ki se je tu že dogajala. Jaz upam, da se bo ta vrhunska košarka na velika vrata vrnila ravno prihodnje leto z novo dvorano.

Kako gledate na to, da se je kar nekaj slovenskih košarkarjev odločilo, da zaigra za Olimpijo?
To je vsekakor pozitivno. Kar je treba dodati, je to, da se še kaj sproducira. Se pravi, da še sami kaj ustvarijo. To se je zdaj malo ustavilo v Olimpiji in v vsej Sloveniji. Veliko je treba vložiti v delo z mladimi. Olimpija mora izbrati tako pot. Pot, po kateri smo šli mi, je bila uspešna, vprašanje pa je, ali je to še mogoče. To, kar je Olimpija delala v mojih časih, danes dela Partizan. Jaz si želim uspešne Olimpije, navijam zanjo in mi je vsakič, ko pridem v Ljubljano, toplo pri srcu.

Kako komentirate izbiro novega selektorja Memija Bečiroviča?
Absolutno pozitivno. Menim, da si je Memi s svojim dozdajšnim delom zaslužil, da dobi priložnost. Kolikor sem prebral in slišal, je sprejel z velikim entuziazmom to novo funkcijo in mislim, da bo pristopil maksimalno angažirano. Ob tem je le vprašanje, kakšno ekipo mu bo uspelo sestaviti. Upam, da mu bo uspelo sestaviti vsaj tako dobro, kot je letos uspelo Juretu. Nekaj rezerv je še, to vsi vemo. Če bo to uspelo in če se bodo uspešno pripravili, verjamem, da bo tudi zgodba, imenovana svetovno prvenstvo 2010 v Turčiji, uspešna in bo košarkarska reprezentanca zadržala ta mesta, ki jih ima. To pa je visoko v Evropi in tudi v svetovnem merilu bi lahko nekaj pomenila.

Vi ste bili dvakrat selektor. Ste takrat imeli profesionalno pogodoba ali ste delali bolj na prostovoljni bazi tako kot Zdovc?
Jaz sem bil profesionalec v Olimpiji. Deset mesecev sem trdo delal v Olimpiji, nato pa dva meseca poleti v rerezentanci. To seveda na dolgi rok ne gre. Takrat smo imeli pri Olimpiji še "drugoligaške" igralce. Olimpija je šele tam, leta 1996/1997, prestopila evroligaški prag in začela producirati igralce na evropskem nivoju. Pred tem smo bili "drugoligaš", na nivoju Eurocupa in Pokala Koraća. Temu primerne igralce smo tudi imeli. Od takrat naprej, od leta 1997, Slovenija ima potencial, ima igralce, ki igrajo v prvih ligah po Evropi, nekateri tudi v Ligi NBA. Se pravi, da v zadnjem desetletju obstajajo objektivni pogoji za doseganje vrhunskih rezultatov. Pravim, da Slovenija ima potencial. Treba ga je le zbrati in jaz sem prepričan, da ga bo Memi znal ustrezno pripraviti ter voditi. Želim jim veliko uspeha in sreče.

Kako komentirate zadnjo situacijo med KZS-jem in nekdanjim športnim direktorjem Kraljevićem?
Ne poznam nastale situacije.

Glavni cilji Zadra v letošnji sezoni. Lahko ponovite lanski uspeh v Eurocupu?
Težko, ni pa nemogoče. Imamo vsaj za milijon cenejšo ekipo, kot pa smo jo imeli lani.

Kaj pa v Ligi NLB? Kdo je po vašem mnenju glavni favorit? Partizan, Cibona ...
Absolutno. Partizan dela dobro. Cibona je sestavila, po imenih sodeč, respektabilno ekipo. Tudi Olimpija je tu. Te tri ekipe po imenih in po sestavi izstopajo. Za četrto mesto pa bo po mojem mnenju velika borba.

Vemo, da je v Ciboni huda kriza z denarjem. Kako je v Zadru, so izplačila redna?
Ne, tudi Zadar je brez denarja.

Ljubljana zasluži, da se doma zmaguje, da je dvorana polna, da se poje, da se uživa, da ljudje zadnje minute stojijo ... To zgodbo, ki se je tu že dogajala.

Ljubljana in Slovenija si zaslužita evropsko uspešno Olimpijo.

Pravim, da Slovenija ima potencial. Treba ga je le zbrati in jaz sem prepričan, da ga bo Memi znal ustrezno pripraviti ter voditi.

V zadnjem desetletju obstajajo objektivni pogoji za doseganje vrhunskih rezultatov. Pravim, da Slovenija ima potencial. Treba ga je le zbrati in jaz sem prepričan, da ga bo Memi znal ustrezno pripraviti ter voditi. Želim jim veliko uspeha in sreče.

Zmago Sagadin o reprezentanci