Damir Markota je na začetku sezone v zelo dobri formi. Kot kaže, je tudi že uspešno okreval po poškodbi rame. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Markota je na začetku sezone v zelo dobri formi. Kot kaže, je tudi že uspešno okreval po poškodbi rame. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran Dragić se je izkazal z vsestransko igro. 11 točkam je dodal sedem skokov in štiri podaje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin je z dvema trojkama zapored poskrbel za preobrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nenad Trajković
Nenad Trajković je na klopi Krke na osmih tekmah letos zmagal le dvakrat. Premagal je Olimpijo v superpokalu in Hemofarm v Ligi ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V torek v Novo mesto prihaja Aleksandar Džikić z litovskim Rytasom. Srbski trener je Krko popeljal do dveh naslovov državnega prvaka. Olimpija bo v četrtek poskušala presenetiti na težkem gostovanju v Kazanu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Krka je sicer dobila prvi dvoboj najboljši slovenskih ekip v novi sezoni. Aktualni prvaki so bili boljši v superpokalu, tudi na tekmi v Ligi ABA pa so varovanci Nenada Trajkovića prevzeli pobudo, si priigrali že 15 točk naskoka in do zadnje četrtine je kazalo, da bodo zanesljivo dosegli drugo zmago v sezoni. Nato pa je zmajem le stekel met z razdalje (zgrešili so prvih 16 poskusov za tri) in tako jim je uspelo preobrniti potek srečanja v svojo korist.

Filipovski le našel razpoložene igralce
"Izredno težko gostovanje je za nami. Zlasti drugo četrtino smo odigrali
zelo slabo. V drugem polčasu smo igrali boljšo obrambo, vendar nam ni in ni steklo v napadu. Iskali smo razpoložene igralce, ki bi zadeli odprte mete. Na vso srečo nam jih je uspelo realizirati na koncu. Vesel sem te zmage. Krka je igrala čvrsto in dobro košarko. Delala nam je veliko preglavic. Pokazala je, da je zelo trd nasprotnik. Čestital bi svojim fantom, da jim je uspelo dobiti to tekmo, ki je bila res težka in nam je pobrala veliko energije," je na novinarski konferenci tekmo pokomentiral Sašo Filipovski.

Trener Krke Trajković je prepričan, da bi bila tudi zmaga njegove vrste povsem zaslužena: "Čestitam Olimpiji za zmago. Tudi če bi mi zmagali, bi bilo zasluženo. Kontrolirali smo potek srečanja skoraj 35 minut. Zaradi teh trojk smo izgubili tekmo. Čestital bi svojim igralcem, ki so dali vse od sebe, da bi premagali velikega tekmeca. Zahvalil bi se tudi navijačem, ki so nam pomagali, da bi dali več, kot smo morda trenutno sploh sposobni."

Markota izpostavil Rothbarta in "norega" Salina
Statistično je bil najboljši posameznik srečanja Damir Markota. Kapetan Olimpije je prispeval 16 točk in sedem skokov ter zbral valutacijski indeks 24. Po tekmi je krilni center pohvalil Sasuja Salina in Roberta Rothbarta, ki sta v ključnih trenutkih igrala odlično: "Ne morem reči, da smo igrali dobro. 35 minut smo celo igrali zelo slabo. Slab je bil začetek tekme. Zavedali smo se, da Krka doma igra zelo agresivno in je odlična v skoku v napadu. Dopustili smo jim njihovo igro, vendar je bilo na koncu pet dobrih minut dovolj. Razigral se je "nori" Salin, ki je zadel dve trojki, Rothbart pa je dokončal delo. Na koncu je najbolj pomembna zmaga."

"Slabo smo začeli in dovolili Krki, da je igrala tako, kot je želela. Pustili smo jim skok v napadu in lahke koše iz protinapadov. Dragić nas je prebijal, razpoložen je bil tudi Balažič, pri nas pa sta Varda in Green hitro imela težave z osebnimi napakami. Kot pa sem že rekel, pomembna je zmaga na zelo težkem gostovanju tu v Novem mestu," je "Šveđo" opisal vse, kar je šlo zmajem "narobe" v prvem polčasu.

V prvem delu Olimpiji manjkalo energije
Presenetljivo je bil junak Olimpijine zmage Rothbart, ki je po prodoru Bena Woodsida žogo pospravil v koš ter odločil srečanje. Izraelsko-bosenski center je v igro vstopil ob koncu tretje četrtine in k zmagi dal devet točk. "Začeli smo povsem brez prave energije. Na koncu se nam je uspelo zbrati, stopili smo skupaj in prišli do pomembne zmage. Mislim, da smo le s popolno borbenostjo dobili tekmo. Krka je odlično začela. Bila je agresivna. Na koncu so popustili, nam pa je uspelo stopnjevati ritem." je dejal Rothbart, ki je bil zelo zadovoljen tudi s svojo igro.

Padec koncentracije zmaji hitro kaznovali
Zoran Dragić
je bil zelo razpoložen, a je imel veliko težav z osebnimi napakami. Peto je približno pet minut pred koncem dobil v napadu, ko je nespametno prodrl pod koš in podrl Salina. Finec je preobrnil potek tekme z dvema trojkama in veliko prispeval k zmagi tudi s tem, ko je izsilil peto Dragićevo osebno. "Zoki" verjame, da je bila Olimpijina serija trojk posledica padca koncentracije gostiteljev: "Pričakovali smo težko tekmo. Tri četrtine smo pokazali kvalitetno igro, potem pa nam je padla koncentracija. Nismo bili več osredotočeni. Pustili smo jim odprte mete. Tako je najprej Salin dal dve trojki, za tem je zadel še Markota in na koncu še Green. S tem so se vrnili v igro. Imeli smo priložnost za podaljšek. Krivec je žal slabo podal in Olimpija je na koncu zasluženo zmagala."

Porazi že načeli vzdušje v ekipi
"Naredili smo preveč napak v obrambi. Premalo smo bili agresivni. Morda je bila za naš padec v koncentraciji kriva utrujenost. Dopustili smo odprte mete z razdalje. Napačnim igralcem smo pustili, da so prodirali. Olimpija je vse to dobro izkoristila. Tudi v napadu nam je zmanjkalo nekaj sreče," je bil po porazu zelo razočaran Simon Petrov.

Izkušeni branilec, ki je v karieri oblekel tudi dres Olimpije, je razkril, da vzdušje v ekipi po šestih porazih in le eni zmagi v Ligi ABA ni dobro: "Izkupiček je katastrofalen. Tudi proti Olimpiji smo pokazali, da igramo dobro košarko. Ne moremo se sklicevati na razpored, a res ni bil lahek. Mislim, da smo sicer na dobri poti. Poraz proti evroligaški ekipi ni katastrofa. Imeli smo priložnost, a smo jo zapravili. Ljudje, kot kaže, imajo potrpljenje. Vidijo, da se borimo in da igramo dobro košarko. Mislim, da bo uspeh prišel slej ko prej."

Med tednom obe ekipi čakati tekmi v evropskih tekmovanjih. Krka začne z Eurocupom in bo v torek gostila Lietuvos Rytas, v Evroligi pa Olimpijo čaka gostovanje v Kazanu pri Unicsu.