Med podpisniki skupne tožbe, v okviru katere je bil podan predlog začasne odredbe proti Fibi in Fibi Europe je bila tudi Union Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
Med podpisniki skupne tožbe, v okviru katere je bil podan predlog začasne odredbe proti Fibi in Fibi Europe je bila tudi Union Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com

Fiba in Fiba Europe tako ne smeta sankcionirati ne klubov, ne lig, ne reprezentanc zaradi nastopanja klubov v tekmovanjih, ki niso pod njunim okriljem.

Sodišče je ugotovilo predvsem naslednje:
- da ima Fiba oziroma Fiba Europe prevladujoč položaj na evropskem trgu za organizacijo košarkarskih reprezentančnih tekmovanj;
- da Fiba oziroma Fiba Europe tak prevladujoč položaj zlorablja s suspendiranjem oziroma grožnjo s suspenzom košarkarskih reprezentanc;
- da Fiba oziroma Fiba Europe nimata nikakršnih zakonsko relevantnih razlogov za takšno izključevanje reprezentanc z nastopanja na olimpijskih igrah oziroma evropskih prvenstvih;
- pravica do nastopa na olimpijskih igrah in evropskem prvenstvu mora temeljiti izključno na športnih kriterijih;
- Fiba oziroma Fiba Europe morata počakati na odločitev Evropske komisije glede postopka, ki ga je začelo podjetje ECA (pod svojim okriljem ima Evroligo in Evropski pokal).

Sodišče je torej odločilo, da reprezentance, ki se je kvalificirala v tekmovanja pod okriljem Fibe in Fibe Europe, ni mogoče izključiti na podlagi odločitve katerega koli košarkarskega kluba, ki bi želel sodelovati v mednarodnih tekmovanjih pod okriljem Evrolige ali Evropskega pokala.

Za grožnjo ali pritiske na klube 250.000 evrov kazni
Vsaka neposredna ali posredna kazen, grožnja s sankcijami ali kakršen koli pritisk na klube, naj delujejo proti lastni volji, se bo štela za kršitev odločitve sodišča in se kršitelj lahko kaznuje z denarno kaznijo do 250 tisoč evrov, ob tem pa tudi z zaporno kaznijo do pol leta za odgovorne osebe, ki bi morebitne sankcije podpisale. Fiba in Fiba Europe se imata pravico pritožiti na odločitev sodišča.

Odločitev sodišča potrjuje, da je v športu potrebno dobro in zakonito upravljanje in da morajo športne organizacije delovati znotraj veljavnih predpisov ter ne smejo ovirati svobodnih odločitev posameznih samostojnih pravnih subjektov.

ECA je prijavo ravnanj Fibe oziroma Fibe Europe podala tudi Evropski komisiji, odločitev katere pa je neodvisna od odločitve sodišča v Münchnu.

Union Olimpija ne pričakuje sankcij
Glede na odločitev sodišča Union Olimpija pričakuje, da morebitno povabilo in morebitna prijava ter odločitev za nastopanje v tekmovanju EuroCup ne bodo sankcionirani, kot je napovedala Košarkarska zveza Slovenije in da bodo slovenski klubi lahko, prav tako nesankcionirani, igrali v Ligi ABA.

Fiba je sicer že pred tem, 28. maja na sestanku v Dublinu, sprejela odločitev, da kljub nesoglasjem glede igranja v evropskih pokalih ne bo suspendirala nobene reprezentance. Slovenijo tako septembra v kvalifikacijah za EP 2017 čakajo trije tekmeci - Ukrajina, Bolgarija in Kosovo.