Marko Milič je leta in leta nepogrešljiv člen slovenske reprezentance. Svetovno prvenstvo bo krona njegove kariere. Foto: EPA
Marko Milič je leta in leta nepogrešljiv člen slovenske reprezentance. Svetovno prvenstvo bo krona njegove kariere. Foto: EPA
Marko Milič z družino
Marko Milič
Marko Milič bo po dolgem času spet zaigral pod tivolskimi koši. Foto: EPA

V intervjuju za MMC je kranjski košarkar, ki se je po številnih letih igranja na tujem, tudi v Ligi NBA, vrnil v domovino, spregovoril o ciljih na prvenstvu, ameriški reprezentanci, Unionu Olimpiji in svojih atraktivnih zabijanjih, zaradi katerih bodo v Tivoli še raje prihajali ljubitelji košarke. Saj se še spomnite, kako je Milič, takrat še najstnik, na Dnevu slovenske košarke zabil s skokom čez avtomobil.

Kakšna uvrstitev na svetovnem prvenstvu bi vas zadovoljila?
Vedno hočeš zmagati vsako tekmo. Šesto, tretje mesto ... ne morem povedati. To lahko realno povem po koncu. Takoj po lanskem evropskem prvenstvu v Beogradu smo bili na primer rahlo razočarani, ker ni bilo medalje, po enem tednu in dobrem premisleku pa smo rekli - to je neverjetno, gremo na svetovno prvenstvo! S to ekipo smo sposobni premagati vsakogar, je pa res, da tudi nas lahko marsikdo premaga. Upam, da bomo maksimum pokazali prav na Japonskem.

Boste proti Američanom še posebej motivirani, glede na to, da v Ligi NBA niste dobili veliko priložnosti?
Zanesljivo, proti ZDA je vsak motiviran. Oni sebe vidijo kot absolutne favorite, ampak mi moramo biti bolj pozorni na tekme, ki jih moramo dobiti - Senegal, Italija ... in potem lahko proti ZDA igramo sproščeno ne glede na izid, in ko igraš sproščeno, igraš dobro košarko. Presenečenja so možna.

Je smiselno proti ZDA izgubljati moč in iztržiti samo "ugoden" poraz? Ni bolje hraniti energijo za druge tekmece?
Seveda je smiselno zgubljati moč. Oni so bolj v svojih glavah dominantni. Poglejte zadnja velika turnirja - svetovno prvenstvo in olimpijske igre, ko so razočarali. Morda prav zaradi svoje arogance! Gledamo jih kot druge nasprotnike, nikakor pa ne bomo vse stavili na njih.

Slovenska reprezentanca je doma skoraj nepremagljiva, prav tako je lani odlično igrala v Pionirju, kjer je bilo ogromno slovenskih navijačev. Se kaj bojite japonskih tribun?
Na domačem terenu res igramo bolje, ampak to velja tudi za druge reprezentance. Mislim, da bodo za vse enaki pogoji. V naši skupini nihče ne bo imel prednosti domačega terena, tako da to ne bo noben minus.

Se boste po tej reprezentančni akciji poslovili od izbrane vrste ali pa boste vztrajali še naslednje leto in igrali na evropskem prvenstvu, ki bo odločal o potnikih na olimpijske igre?
Odvisno, kako se bo to svetovno prvenstvo končalo in kaj bodo rekli soigralci, s katerimi smo že dolga leta skupaj.

Z Unionom Olimpijo ste podpisali dveletno pogodbo. Nameravate v Tivoliju potegniti še kakšno leto in tu končati kariero?
Nekako nimam še v načrtu, da bi končal kariero, razen če bi se zgodila kakšna nepredvidljiva stvar. Zaenkrat smo se domenili za dve leti. Ne razmišljam še, kaj bo čez tri leta.

Menite, da bo Olimpiji pod vašim vodstvom uspelo vrniti publiko v Tivoli?
To je glavni cilj. Ni cilj v prvi sezoni osvajati evropskih naslovov, ampak da se gledalci poistovetijo z ekipo in napolnijo Tivoli kot nekoč. Za prvo sezono bi bil to zelo lep uspeh.

Ste še vedno tisti, ki v reprezentanci skrbi za dobro vzdušje?
Ja, vedno mi pridejo na misel kakšne traparije. Ob vseh treningih in naporih velikih tekmovanj, če ni "zafrkancije" zunaj terena, se težko zdrži.

In kdo je pri norčijah najboljši pomagač?
Morda Rašo in tudi Sani.

Ste še vedno tako poskočni, da bi, tako kot nekoč, zabili čez hondo? Mogoče prek smarta?
Aa, tudi smart bi bil že velik izziv. Pa ne zato, da ne bi mogel več skočiti. Nekaj lažjih poškodb kolena in gležnja mi je vzelo nekaj centimetrov odriva. Nimam več tako nore glave, da bi to upal. Bolj bi me bilo strah pred tem, kaj bi bilo, kot pa v mladih letih, ko sem le skočil.

T. O./RTV SLO