Pred štirimi leti so bili Argentinci srebrni, tokrat pa hočejo še stopničko višje. Foto: EPA
Pred štirimi leti so bili Argentinci srebrni, tokrat pa hočejo še stopničko višje. Foto: EPA
Pau Gasol
Pau Gasol odlično sodeluje z branilsko navezo Calderon - Navarro. Foto: EPA
Theodoros Papaloukas
Theodoros Papaloukas je glavni člen grške branilske vrste, ki jo imajo mnogi za najboljšo v Evropi. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki lahko naredi skoraj vse, ne more pa sam premagati Američanov. Foto: Reuters

Do zdaj so na prvenstvu neporažene še Argentina, Španija, Grčija in ZDA, tako pa naj bi ostalo tudi po četrtfinalu. Slovenski krvniki Turki se bodo pomerili z Argentinci. Olimpijski prvaki do zdaj na prvenstvu še niso naleteli na dostojnega nasprotnika, težko pa je verjeti, da jih bodo presenetili pomlajeni Turki, sicer najprijetnejše presenečenje na Japonskem.

Zaustaviti tandem San Antonia
Turška obramba bo morala največ pozornosti nameniti dvojici iz San Antonia Ginobili - Oberto, ki je v osmini finala proti Novi Zelandiji dosegla kar 51 izmed 79 argentinskih točk. Gavči se pred četrtfinalom na treningu zanesljivo posvečajo tudi metanju trojk. Proti Novi Zelandiji so izza črte metali 1/18, s tem da so zgrešili prvih 17 poskusov.

Če stečejo litovske trojke ...
Španija leti na krilih 15 zaporednih zmag in težko je verjeti, da bo niz prekinila oslabljena Litva. Juan Carlos Navarro, Jose Calderon, Jose Garbajosa in Pau Gasol so v izjemni formi. Kolektiv deluje odlično in sladokusci si že oblizujejo prste ob finalnem dvoboju z ZDA. Litva je v predtekmovanju izgubila proti Turčiji in Grčiji, v osmini finala pa komaj ugnala Italijo. Toda Litovcev ne gre nikoli odpisati. Če jim stečejo trojke, ki so jih v osmini finala metali komaj 33-odstotno, je mogoče vse. Za obe torkovi četrtfinalni tekmi stavnice na favorite ponujajo le količnik 1,2.

Malo možnosti za francosko maščevanje
Dvoboj Grčije in Francije je ponovitev finala lanskega evropskega prvenstva v Beogradu (67:66). Takrat so Francozi v zadnji minuti zapravili sedem točk prednosti, tri sekunde pred koncem pa jih je s trojko pokopal Dimitris Diamantidis. Grki so letos še močnejši, medtem ko pri Francozih manjka prvi igralec Tony Parker. Grčija je brez poraza končala predtekmovanje v "skupini smrti" in v osmini pometla še s Kitajsko. Francozi se mučijo (poraz tudi z Libanonom) že vse prvenstvo in pravi čudež bi bil, če bi se uvrstili v polfinale.
Če bi zmagali Grki, bi svoj vložek na stavnici pomnožili s količnikom 1,25.

Nowitzki v boj z mlini na veter
Zadnjega polfinalista bo dal dvoboj med ZDA in Nemčijo. Nesporni favoriti so Američani, ki so do zdaj pokazali nekaj slabosti le na tekmi z Italijo. Nemškega superzvezdnika Dirka Nowitzkega čaka boj z mlini na veter. Sam proti vsem. Tudi če mu uspe doseči 50 točk, je njegovo moštvo obsojeno na poraz. Za NBA-zvezdnike so njegovi soigralci pač preskromni. Tudi na stavnicah menijo tako. Količnik na zmago ZDA je le 1,02.

Torek ob 9.30:
ŠPANIJA - LITVA
Ob 12.30:
ARGENTINA - TURČIJA

Sreda ob 9.30:
GRČIJA - FRANCIJA
Ob 12.30:
ZDA - NEMČIJA