Ali bo ameriškim zvezdnikom zadostovala le ena žoga? Foto: Reuters
Ali bo ameriškim zvezdnikom zadostovala le ena žoga? Foto: Reuters
DeSagana Diop
DeSagana Diop, prvi zvezdnik Senegala, se je nastopu odpovedal. Foto: EPA
Reprezentanca Italije
Italijani so bili vedno hvaležen nasprotnik Slovenije. Bo tako tudi tokrat? Foto: EPA
Mike Krzyzewski
Mike Krzyzewski ima nalogo ZDA popeljati do zlata na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. Foto: EPA
Jao Ming (Kitajska) in Carlos Arroyo (Portoriko)
Uradno je med Jao Mingom (226 cm) in Carlosom Arroyom (188) 38 centimetrov razlike. Sodeč po sliki, izgleda malo več ... Foto: Reuters
Kitajski zvezdnik Jao Ming
Jao Ming je po zlomu noge le okreval in bo igral za Kitajsko. Foto: EPA

Favoriti skupine D so brez dvoma ZDA, brez možnosti naj bi bil Senegal, preostale štiri reprezentance pa se bodo verjetno precej enakovredno borile za tri vstopnice za osmino finala. Stavnici William Hill in Gamebookers sta Slovenijo uvrstili za ZDA in Italijo, medtem ko jo stavnica Bet and Win uvršča takoj za Američane. Tekme bo gostila dvorana Kitajel v Saporu, ki sprejme 8.000 gledalcev in je za vse obračune že razprodana.

Senegal
Visoka pričakovanja afriških podprvakov so se sesula kot hišica iz kart. Brez treh košarkarjev, ki igrajo v Ligi NBA, so veliki avtsajderji skupine D. Boniface N'Dong (LA Clippers) in Pape Sow (Toronto) sta poškodovana, DeSagana Diop (Dallas) pa se je nastopu odpovedal. Povrh vsega je dva meseca pred začetkom SP-ja senegalski minister za šport odpustil selektorja Abdouja N'Diayeja. Sredi julija ga je zamenjal njegov pomočnik Moustapha Gaye.

Nekoliko NBA-pridiha v senegalski izbrani vrsti vendarle ostaja. Izkušnje iz najmočnejše lige na svetu ima Mamadou N'Diaye, ki je letos nosil dres Paoka. Tudi večina drugih reprezentantov igra v Evropi. Največ jih je v Franciji, zato gojijo podoben slog igre kot njihovi nekdanji kolonizatorji, ki temelji predvsem na eksplozivnosti in skoku. Senegal bo na svetovnih prvenstvih nastopil tretjič.

Italija
Selektor Carlo Recalcati je močno spremenil moštvo. Od lanske ekipe, ki je nastopila na evropskem prvenstvu, so v reprezentanci ostali Gianluca Basile, Denis Marconato, Stefano Mancinelli, Angelo Gigli, Marco Mordente in Matteo Soragna, v izbrani vrsti pa ni več na primer Giacoma Galande, Massima Bullerija, Roberta Chiaciga in Gianmarca Pozzecca. Izmed novincev italijanska javnost največ pričakuje od najmlajšega, komaj 20-letnega Marca Belinellija, ki je bil letos najboljši strelec Climamia iz Bologne in bi lahko kmalu šel po poti Andree Bargnanija, letos prvega izbora na naboru Lige NBA. Slednjega v deželi vzhajajočega sonca ne bo, ker se želi čim bolje pripraviti na svojo krstno sezono v dresu Toronta.

Italija, s katero ima slovenska reprezentanca dobre izkušnje, bo kot vselej stavila predvsem na obrambo in moštveni duh. Na pripravljalnih tekmah je precej nihala. Po seriji petih porazov je nase opozorila v Berlinu z zmagama proti Franciji in Nemčiji, nazadnje pa je v Seulu izgubila proti Turčiji in premagala Južno Korejo. Na njenem osmem svetovnem prvenstvu je ne gre prehitro odpisati.

ZDA
Po neuspehih na domačem svetovnem prvenstvu v Indianapolisu pred štirimi leti (šesto mesto) in olimpijskih igrah v Atenah (tretje mesto) je ameriška reprezentanca odločena, da ponovno zasede vrh. Trije veliki zvezdniki - LeBron James, Dwyane Wade in Carmelo Anthony - so kot smetana na torti dobro selekcionirane mlade zasedbe (prek 30 let imata le Brad Miller in Antawn Jamison, medtem ko je 35-letni Bruce Bowen kot zadnji izpadel s seznama), ki ni na hitro sestavljena sestavljanka (pre)velikih individualistov, kot bi lahko rekli za kakšnega izmed prejšnjih "dream teamov", ampak skrbno pripravljena četa z odličnimi košarkarji na vseh igralnih položajih, ki se zavedajo, da bo treba biti na svetovnem prvenstvu pozoren na marsikaj, ne le na polnjenje nasprotnikovega koša.

Trenerska legenda univerze Duke Mike Krzyzewski je na Daljni vzhod hotel popeljati še katero izmed ikon Lige NBA v zadnjem desetletju (Tima Duncana, Shaquilla O’Neala, Kobeja Bryanta, Kevina Garnetta, Paula Piercea, Lamarja Odoma, Chaunceyja Billupsa ...), vendar so iz različnih vzrokov udeležbo odpovedale. Le nekaj dni pred začetkom prvenstva je moral zaradi poškodbe doma ostati ostrostrelec Gilbert Arenas. Na pripravljalnih tekmah so Američanom sicer nekaj sivih las povzročili le Brazilci, ki so na Kitajskem klonili z 90:86. Je to kljub vsemu dokaz, da trikratni svetovni prvaki tudi tokrat niso nedotakljivi?

Portoriko
Reprezentanca, ki je na olimpijskih igrah v Atenah šokirala svet s skalpom ZDA (92:73), bo morala za ponovitev uspeha iz Grčije (šesto mesto) znova preseči svoj realni domet. Po upokojitvi veteranov Joseja »Piculina« Ortiza in Eddieja Casiana se bo morala zanesti na mlajše moči.

Sedmo mesto na lanskem ameriškem prvenstvu ni dober obet, kljub temu pa so Portoričani pred SP-jem samozavestni, saj naj bi bili dobro pripravljeni. Na Japonsko so odpotovali s povabilom Fibe, to pa je sicer že njihova enajsta udeležba na svetovnih prvenstvih in šesta zapovrstjo. Najbolje so se odrezali pred 16 leti v Argentini, ko so po predtekmovalnih zmagah proti Jugoslaviji in ZDA na tekmi za tretje mesto Američane znova imeli že na kolenih, a so v končnici popustili in ostali brez medalje.

Orlandov organizator igre Carlos Arroyo, Unicajin center Daniel Santiago in še trije solidni košarkarji, ki so letos igrali v Evropi (Elias Ayuso (Žalgiris), Christian Dalmau (Prokom Trefl) in Rick Apodaca (Polpak Swiecie) - MVP poljskega DP-ja), bodo ob pomoči obetavnih soigralcev še kako neugodni. Njihov velik adut je tudi selektor Julio Toro, ki si je v sedmih letih vodenja izbrane vrste nabral že obilo izkušenj z največjih tekmovanj.

Kitajska
Za Kitajce, katerih veliki cilj so olimpijske igre čez dve leti, je svetovno prvenstvo predvsem vmesna postaja na poti v Peking, na kateri želijo preveriti, ali se bodo pred domačimi gledalci lahko spustili v boj za tako želeno kolajno. Brez Jao Minga bi najbrž hitro spakirali kovčke, z njim pa lahko pripravijo kakšno presenečenje. Vprašanje je le, kako dobro pripravljen je kitajski velikan po štirimesečnem okrevanju po poškodbi.

Vang Žiži, ki je bil prvi Kitajec v Ligi NBA, se je letos spet vrnil v reprezentanco in bo z Jaom tvoril udarno centrsko navezo, izmed preostalih mož pa bi lahko najbolj navdušil 17-letni branilec Čen Džianghua, ki je prejšnji teden na prijateljski tekmi proti ZDA požel same pohvale ameriških zvezdnikov in njihovega trenerja Mika Krzyzewskega. Azijskim prvakom bo s klopi poveljeval Litovec Jonas Kazlauskas, nekdaj evropski prvak z Žalgirisom in bronast na olimpijskih igrah v Sydneyju. Kitajci bodo na svetovnih prvenstvih nastopili sedmič.