Glavna odlika košarkarjev Senegala je skok pod obema obročema. Foto: EPA
Glavna odlika košarkarjev Senegala je skok pod obema obročema. Foto: EPA
Aleš Pipan
Aleš Pipan hoče hitro zlomiti nasprotnika. Foto: RTV SLO
Beno Udrih
Beno Udrih ne pričakuje sprehoda. Foto: EPA

Senegal je na papirju najlažje premagljiva reprezentanca v skupini D, toda kljub odsotnosti NBA-jevcev DeSaganaja Diopa, Bonifaceja N'Donga in Papa Sowa, bo treba biti še kako previden.

Od začetka na vso moč
Večina njihovih košarkarjev igra v Evropi, od tega največ v Franciji. Spodrsljaj proti hitrim in eksplozivnim Afričanom bi bil hud udarec v boju za prva štiri mesta, ki vodijo v osmino finala. "Dobro bi bilo, da bi proti Senegalu priložnost dobili vsi košarkarji, saj bi se lahko tako nosilci igre malce odpočili in prihranili moči za naslednji dan, ko nas čaka veliko bolj zahtevno delo z Italijani. Senegala zato ne bomo podcenjevali, ampak bomo od samega začetka tekme krenili na vso moč in skušali čim prej rešiti vprašanje zmagovalca," poudarja selektor Aleš Pipan.

Vse se vrti okrog Cisseja
Pri nasprotniku Pipan poudarja organizatorja igre Cisseja:"Tekmec je na papirju sicer precej šibkejši, a smo ga kljub temu dodobra proučili in spoznali njegovo igro. Vse se vrti okrog organizatorja igre Babacara Cisseja, ki je glava in motor ekipe, značilnost afriške košarke pa je hitra igra in dober skok. Naš načrt je zato jasen: preprečiti njihov skok v napadu in paziti, da se zunanji igralci ne razigrajo. Nikakor jim ne smemo pustiti, da dobijo voljo do igre."

Senegal do zdaj topovska hrana
"Zbrali smo se tukaj, da nekaj dosežemo. Zdaj gre zares in popravnih izpitov ni več. Tekma proti Senegalu za nas zagotovo ne bo lahka, saj se zavedamo, da jo moramo dobiti, na drugi strani pa bomo imeli povsem sproščeno ekipo, ki ima določeno kakovost," je dejal Udrih.

Senegal je do zdaj na SP-jih (2) in olimpijskih igrah nastopil 5-krat. Na 11 srečanjih z moštvi iz Evrope še ni zmagal. Izmed 37 uradnih tekem so jih dobili le 7.

Skupina D, sobota:
PORTORIKO - ZDA ob 7.00
SLOVENIJA - SENEGAL 9.30
KITAJSKA - ITALIJA 12.30

Skupina A, sobota:

VENEZUELA - LIBANON ob 6.00
SČG - NIGERIJA 9.00
ARGENTINA - FRANCIJA 12.00

Skupina B, sobota:
NEMČIJA - JAPONSKA ob 6.00
ANGOLA - PANAMA 9.00
ŠPANIJA - NOVA ZELANDIJA 12.00

Skupina C, sobota:
BRAZILIJA - AVSTRALIJA ob 6.30
GRČIJA - KATAR 9.30
TURČIJA - LITVA 12.30