Pau Gasol in Dirk Nowitzki redno bijeta boj v Ligi NBA, kjer je imel vedno več uspeha Nemec. Karte pred prvenstvom bolje kažejo Špancem. Foto: EPA
Pau Gasol in Dirk Nowitzki redno bijeta boj v Ligi NBA, kjer je imel vedno več uspeha Nemec. Karte pred prvenstvom bolje kažejo Špancem. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro in Jorge Garbajosa
Juan Carlos Navarro in Jorge Garbajosa sta se v dresu Španije že veselila velikih uspehov. Foto: EPA
Sean Marks in Manu Ginobili
Sean Marks (desno) je v Ligi NBA bolj sedel kot pa igral. Foto: EPA

V Hirošimi naj bi se poleg Španije v drugi del tekmovanja uvrstila še Nemčija. Boj Angole, Japonske, Nove Zelandije in Paname za preostali dve vstopnici naj bi bil veliko bolj napet, čeprav se zdi, da sta v rahli prednosti Angola in Nova Zelandija

Španci po prvo medaljo
Tradicionalno močna Španija na svetovnih prvenstvih še nima medalje. Na Japonsko potuje z realnimi željami, da jo končno tudi osvoji, saj še nikoli ni imela tako močne ekipe. Prvo ime reprezentance je prodorni Pau Gasol, ki si kruh služi v Ligi NBA. Izjemno nevarna sta tudi Juan Carlos Navarro in Jorge Garbajosa. Odlično pripravljenost so prikazali tudi na močnem turnirju v Singapurju, kjer so v konkurenci Argentine, SČG-ja in Slovenije prepričljivo osvojili turnir.

Nemci upajo na prebujenje Dirka
Evropski podprvaki imajo neprijetno nalepko "one man banda", kjer se vse vrti okrog najboljšega evropskega igralca Dirka Nowitzkega. Sam priznava, da že dolgo ni bil v tako slabi formi. Posledično pa se pomanjkanje forme kaže v slabih izidih. Nemci na prvenstvo odhajajo s slabo popotnico, saj so v ponovitvi finala evropskega prvenstva izgubili proti Grčiji kar s 84:47.

Igra Angole se vrti okrog Cipriana
Angola velja od konca 80 letih za najmočnejšo afriško reprezentanco, saj ima v svoji zbirki kar osem afriških naslovov. V angolski vrsti je zavel nov veter, saj se je po osmih letih od selektorskega stolčka poslovil Mario Palma, z njim pa tudi nekaj izkušenih igralcev, kot sta Angelo Vitoriano in Gerson Monteiro. Prvi zvezdnik moštva je Olimpio Cipriano, ki je lani moštvo popeljal do naslova afriškega prvaka.

Ubraniti četrto mesto bi bil čudež
Nova Zelandija je v zadnjih letih izjemno napredovala. Leta 2000 je na olimpijskih igrah dobila eno samo tekmo, dve leti kasneje pa je košarkarski svet šokirala s četrim mestom na svetovnem prvestvu v Indianapolisu. Trener Tab Baldwin že šest let razpolaga z istim jedrom ekipe, ki je nastopila še na dveh olimpijskih igrah. Vseeno pa bo pogrešal Seana Marksa, prvega igralca z Nove Zelandije, ki je zaigral v Ligi NBA. Slednji se je odločil, da konča reprezentančno kariero.

Japonci stavijo na obrambo
Hrvaški strateg Željko Pavličević se zanaša na zasedbo, ki se bolj ponaša s fizično močjo. "Naša igra ne bo temeljila na višini, ampak bolj na moči, saj želimo dobro igrati predvsem v obrambi," trdi 55-letnik. V domači vrsti tako ne bo Jute Tabuseja, ki je prvi Japonec, ki je zaigral v Ligi NBA. Najstarejši člen japonske zasedbe je 36-letni Takehiko Orimo, ki je na SP-ju igral že pred osmimi leti in je nevaren predvsem z razdalje.

Panama presenetila že z uvrstitvijo na SP
Košarkarji Paname so se na svetovno prvenstvo uvrstili prvič po 20 letih, potem ko so na ameriškem prvenstvu osvojili presenetljivo peto mesto. Vlogo selektorja opravlja Argentinec Guillermo Vecchio.