Peter Vilfan: Tekma s Kitajsko nikakor ne bo lahka. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan: Tekma s Kitajsko nikakor ne bo lahka. Foto: RTV SLO
Elias Ayuso in Sani Bečirovič
Sani Bečirovič je bil ob odlični igri Jake Lakoviča in Bena Udriha tokrat nekoliko v ozadju. Foto: EPA
Slovenski košarkarji
Slovenski košarkarji so si pripravili dobro popotnico pred odločilno tekmo proti Kitajski. Foto: EPA

V prvem polčasu so naši košarkarji pokazali odlično in zelo agresivno obrambo, dober skok, hitre nasprotne napade in po potrebi tudi dolg organiziran napad, iskanje najboljše pozicije in igralca, ki je v najboljšem položaju za met.

Posebej sem zadovoljen s tem, da je Pipan še razširil repertoar svojih peterk in naredil tisto, kar smo mnogi pričakovali že prej: združil je Lakoviča in Udriha, nato pa jima dodal še Bečiroviča in zelo pametno odgovoril na nizko peterko Portorika. S tem je spravil Kitajce v velike težave pri analiziranju naše igre, ker ni jasno, katera je naša udarna peterka. Težko se je pripravljati, če ima nasprotnik toliko možnosti, kot jih ima od danes naprej Pipan.

V drugem polčasu smo sicer naredili nekaj več napak. Bilo je preveč izgubljenih žog, vendar v primerjavi s tekmo proti ZDA še vedno precej manj in to ni ogrozilo naše zmage. Število razpoloženih igralcev se veča. Brezec je ponovno nadaljeval tisto, kar je že včeraj pokazal proti Američanom. Tokrat je bil nekoliko v ozadju Bečirovič, kar pa še ne pomeni, da ne bo jutri spet med glavnimi igralci.

Ne smemo biti pozorni le na Jaa
Zmaga proti Portoriku je sijajna spodbuda za tekmo proti Kitajski, ki jo moramo dobiti. Obstaja sicer teorija, ob kateri bi nas tudi poraz peljal naprej, vendar mislim, da bi se morali temu izogniti, saj v preteklosti s tem nismo imeli sreče.

Tekma s Kitajsko nikakor ne bo lahka. Vsa ekipa in strokovno vodstvo si je ogledalo srečanje med Slovenijo in Portorikom. Poslušal sem tudi njihove izjave, v katerih delujejo zelo samozavestno in prepričani, da bodo premagali naše. Zato bo treba igro iz današnjega prvega polčasa raztegniti vsaj na 30 minut.

Dobro se je treba pripraviti na Jaa Minga in ne pozabiti tudi na druge kitajske košarkarje, da se ne bi ponovila zgodba s tekme proti Nemčiji z evropskega prvenstva. Za pokrivanje Jaa imajo naši dva dovolj visoka igralca. Predvidevam, da bodo poskušali s pokrivanjem od spredaj, kar pomeni, da bodo poskušali pripraviti Jaa, da bi dobil čim manj žog.

Peter Vilfan