Mike Krzyzewski je uravnotežil moštvo, ki naj ne bi bilo sanjsko, a vseeno sposobno naskoka na naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
Mike Krzyzewski je uravnotežil moštvo, ki naj ne bi bilo sanjsko, a vseeno sposobno naskoka na naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA

Vodilna ameriška zvezdnika LeBron James in Carmelo Anthony sta z 22 oziroma 18 točkami povedla rojake do zanesljive zmage s 46 točkami prednosti. Kitajci brez poškodovanega zvezdnika NBA-ja Jao Minga niso bili dorasel tekmec fizično močnejšim in tehnično boljšim košarkarjem iz Severne Amerike. Uspešno so se gostitelji srečanja v Gvangdžovdžu upirali le v 1. četrtini, ko so zaostali le za 5 točk.

Moč in nesebičnost
"Smo eni izmed najboljših," je visoko samozavest Američanov potrdil James. "Zadovoljen sem, da smo tudi v nadaljevanju igrali na moč in nesebično. Dokler bomo tako nadaljevali, bomo napredovali," je ključ za uspeh razkril selektor ZDA Mike Krzyzewski.

Pri Kitajski je Du Feng dosegel 18 točk, obetavni center Ji Džjanljan pa jih je prispeval 14. Na klopi je zaradi poškodbe sedel Vang Žiži, ki je pred leti igral tudi v NBA-ju.

Brazilci trši oreh
Na srečanju z Brazilijo so ZDA vodile že s 14 točkami prednosti, nato pa se je ob dotiku s svojim selektorjem nesrečno poškodoval Carmelo Anthony in carioce so s serijo 16 zaporednih košev celo povedle s 54:52. Igro Južnoameričanov je diktiral Anderson Varejao, center Clevelanda, ki pa je moral zaradi petih osebnih napak zapustiti igrišče ob izidu 85:82 za ZDA. V tesni končnici je LeBron James s polaganjem dosegel odločilni koš. Po prvih informacijah poškodba desnega gležnja Anthonyja ni resnejša in tako 22-letnik ostaja glavna nevarnost za Slovence in druge nasprotnike na Japonskem.