Memi Bečirovič na začetku prav vsake tiskovne konference podrobno pregleda statistične podatke. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Memi Bečirovič na začetku prav vsake tiskovne konference podrobno pregleda statistične podatke. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je v Turčiji zadel največ slovenskih trojk - v šestih tekmah je bil od 40 poskusov natančen 15-krat. Foto: Reuters
Slovenija - Avstralija
Ob dobri formi je vse preprosto - Miha Zupan z nasmehom na obrazu zadeva svojo drugo trojko v večeru.
Košarkarji zadovoljni po veliki zmagi

Slovenski selektor je bil po tekmi osmine finala svetovnega prvenstva v košarki deležen številnih čestitk, ker je svojo ekipo taktično tako zrelo pripravil na avstralski izziv. A Bečirovič je pred sedmo silo povsem mirno odgovarjal na številna vprašanja novinarjev.

Kako komentirate tako visoko zmago?
S strokovnim vodstvom smo zastavili pravo taktiko, fantje so jo na igrišču izpolnili do zadnje potankosti. Osnovni cilj je bil igrati trdo v obrambi in Avstralcem preprečiti lahke mete, kar nam je na srečo tudi uspelo.

Ste od Avstralcev pričakovali večji odpor?
Da, pričakoval sem bolj izenačeno tekmo. Ključen trenutek je bil, da smo tekmo začeli z 12 zaporednimi točkami, to nam je dvignilo samozavest, nato nam je stekel še met z razdalje. To je bil glavni vzrok za tako veliko razliko. Ko nam je enkrat steklo, se na srečo nismo več ustavili.

Je bil met za tri točke najboljši del tekme vaših varovancev?
Met za tri točke je nedvomno sodil med vrhunce naše igre. Ponosen sem tudi na to, da nam je uspelo omejiti avstralski napad, saj si njihovi igralci niso pripravili preveč lahkih metov. Naša obramba je bila res vrhunska, in to je dober obet za naslednje tekme. Četrtfinale bo brez dvoma naporna tekma, tako za nas kot za Turke.

Kako komentirate igro Gorana Dragiča? Danes je izgubil bistveno manj žog in podelil več podaj.
Poglejte, Goran je brez dvoma dober igralec, a v moji ekipi je 12 košarkarjev in zelo nerad dajem posamične ocene. To je ekipa, in ne 12 posameznikov, ki so zame povsem enakovredni.

V prejšnjih tekmah ste imeli veliko težav s cono, tokrat pa je žoga dobro krožila.
Res je, na to smo se dobro pripravili, saj so Avstralci izjemno čvrsta ekipa. V igro smo šli čvrsto, nismo jim pustili, da nas oni "pretepejo". Po navadi so agresivni le na začetku tekme, potem pa padajo.

Slovenski centri so avstralske povsem odrezali. Ste pričakovali tako premoč?
Ključ je bil v odlični obrambi. Nielesena in Marića ni bilo videti, zaradi česar sem izjemno zadovoljen.

Lahko zaradi težav Slokarja pričakujemo, da bo Hasan Rizvič dobil bolj konkretno vlogo?
Rizvič je po naravni poziciji bolj "petka" kot "štirica". Na tej poziciji ga uporabljamo le, kadar je nekdo poškodovan. Glavni problem je v tem, ker nima kakovostnega meta za tri točke. Nasprotni igralci se potem postavljajo povsem drugače.

Na Slokarjevi poziciji je Miha Zupan spet odigral odlično tekmo. Ste od njega pričakovali tako velik prispevek?
Zupan je odigral zelo dobro, pridobil je samozavest. Njegov met z razdalje nikoli ni bil sporen. On veliko dela opravi tudi v obrambi in pri skoku, zaradi česar je nepogrešljivi del ekipe.

Iz Carigrada

Košarkarji zadovoljni po veliki zmagi