Nick Gibson je prepričan, da Goran Dragič sodi med najboljše igralce na turnirju v Turčiji. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Nick Gibson je prepričan, da Goran Dragič sodi med najboljše igralce na turnirju v Turčiji. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Reprezentanca ZDA
Gibson meni, da reprezentanca ZDA na tokratnem turnirju gotovo ni B-ekipa. Če bodo osvojili naslov svetovnega prvaka, si vsi zaslužijo igranje tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Če so zvezdniki kova Bryant, James, Wade odpovedali SP, si nastop na OI-ju bolj zaslužijo mladi fantje, ki so lačni dokazovanja in jim ni težko kljub dolgi sezoni v Ligi NBA obleči reprezentančnega dresa. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

"Kdor koli se ima za ljubitelja NBA-košarke, prav gotovo pozna Dragiča. Ob tem imenu se spomnim njegove odlične sezone, nekaterih krasnih potez, predvsem tiste iz končnice, ko je neverjetno ukanil Dereka Fisherja, ki se mu najbrž še zdaj vrti. O 26 točkah proti San Antoniu pa sploh ne bom govoril. Dragič prinaša tisto dodatno energijo, za katero bi vsaka ekipa in vsak trener ubijala," je pogovor z navdušenjem začel novinar Euroleague Adventuresa.

Dragič postaja vodja te ekipe
Je Gibson videl kakšno razliko med Dragičevimi igrami v dresu Phoenixa in v dresu reprezentance? "Seveda, zdi se mi, da igra še bolj celostno, večdimenzionalno. Njegova igra ni tako hitra, je pa še veliko bolj zrela in odgovorna. Memi Bečirovič se najbrž zaveda, da Jaka Lakovič ni več v tako vrhunski formi, kot je bil lani ali nekaj sezon prej. Zdi se mi, da vsi igralci v zelenem vidijo Gorana kot vodjo te ekipe, on pa jim zaupanje vrača s sijajnimi podajami. Na tekmi proti Tuniziji jih je zbral osem, a prav gotovo ste videli, da nekajkrat njegovi soigralci podaje iz lahkih položajev niso pretvorili v koš, v tem primeru bi jih bilo še bistveno več."

Kaj Gibson pričakuje od Dragiča danes ob 15.30? "Srečal se bo z 12 košarkarji, ki jih dobro pozna. V meni se poraja vprašanje: Bo mogoče pretiraval in poskušal pokazati vse spektakularnejše poteze? A sam mislim, da ne. To bo zanj pravi izziv."

Nikakor ne igrajte hitre košarke
Kakšen recept priporoča Bečiroviču za čim boljšo tekmo slovenske dvanajsterice? "Slovenija si nikakor ne sme privoščiti hitre igre. Jasno je, da je to voda na ameriški mlin - igra na tempo je vedno ustrezala ameriškim košarkarjem. Sliši se preprosto, vem pa, da bo na parketu to težko uresničiti - vsiliti je treba svoj sistem igre in nikakor ne pasti v ameriški mlin hitre košarke. Vidmar, Brezec in Slokar morda niso najbolj okretni centri na planetu, a vsekakor bi bilo pametno, da bi selektor čim pogosteje poskušal pod košema igrati z dvema od njih. Morda v kakšnem trenutku tudi s tremi. Slovenija mora igrati nekoliko počasneje, umirjeno in paziti na skoke, predvsem v obrambi. Če bodo dalj časa blizu, bodo Američani morda postali nekoliko nervozni. Na SP-jih smo že videli, da potem kar naenkrat ne znajo več igrati košarke in se le zmedeno gledajo."

Glavni izziv je igrati ekipno
Gibson se sicer bolj ukvarja z evropsko košarko, vsekakor pa dobro pozna tudi svojo reprezentanco. "Vsi so, morda z izjemo Tysona Chandlerja, še vedno zvezdniki v svojih ekipah v Ligi NBA. A trik na svetovnih prvenstvih se skriva v tem, da je včasih treba pogoltniti ponos in sprejeti vlogo, ki ti jo nameni trener. Vse z namenom, da tvoja reprezentanca zmaga. ZDA niso bile svetovni prvak že od leta 1994. Seveda se težava ne skriva v talentu, ampak v tem, da sprejmeš svojo vlogo. Če bo Američanom to uspelo tudi na drugi tekmi, potem mislim, da Slovenija nima nobene možnosti za zmago."

Iz Carigrada,