V ponedeljek se bo pokazala prava vrednost slovenske reprezentance. Foto: Reuters
V ponedeljek se bo pokazala prava vrednost slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Presenečenje večera: Gašper Vidmar. Foto: Reuters

Po porazu slovenske reprezentance proti ZDA na svetovnem prvenstvu v Turčiji s 77:99 smo za mnenje prosili nekdanjega košarkarja, zdaj pa trenerja Elektre Dušana Hauptmana, v Moskvo pa smo poklicali tudi Matjaža Smodiša, ki je moral letos odpovedati sodelovanje v reprezentanci. Pravi, da se včasih med spremljanjem tekem zaloti, kako bi rad pomagal: "Seveda, pojavi se ta želja, da bi bil z njimi, pa ne le danes proti ZDA, bolj takrat, ko bo šlo na nož in bo tesno!"

Dušan Hauptman: "Pričakoval sem malo več. Seveda nisem razmišljal o zmagi, upal pa sem, da se bodo Slovenci bolje odzvali na trdo obrambo, ki je bila na meji prekrška. Zlasti na začetku je bilo preveč spoštovanja. Naši meti niso bili izdelani, nekateri so se hoteli še individualno dokazati. Presenetil me je Gašper Vidmar, veliko rezerv pa vidim v Jaki Lakoviču. Naši nasprotniki vedo, da če ustavijo Gorana Dragiča, igra Slovenija slabše, zato nujno potrebujemo takega Jako Lakoviča, kot je bil lani na evropskem prvenstvu. Boštjan Nachbar je pravi v napadu, v obrambi še ne."

Matjaž Smodiš: "Dobro so se borili, pri nobenem igralcu ne morem najti nobene kakšne slabe strani. Izgubljen skok je pričakovan, slabši met pa je verjetno tudi posledica vtisa, ki ga dobiš ob srečanju z NBA-igralci. Normalno, da roka zadrhti. Gašper Vidmar me sploh ni presenetil, saj hitro zori, igra vedno bolje, kaže svojo moč, ima pravi karakter. Toda to je bila bolj ekshibicijska tekma, pravi test prihaja v ponedeljek proti Hrvaški. Tam se bo pokazalo, kaj res zmore ta reprezentanca. Pričakujem karakterno, napeto, moško tekmo. To bo pravi mentalni test."