Goran Dragić je letos prvič v vlogi kapetana reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je letos prvič v vlogi kapetana reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek bo ključni mož pod obročem. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić
Dragić je do zdaj vadil po posebnem programu, zdaj pa se bo lahko pridružil tudi ekipi. Foto: Aleš Fevžer
Erazem Lorbek se je priključil pripravam

kmah sta se ekipi pridružila tudi Goran Dragić in Erazem Lorbek, ki bosta ključna nosilca igre.

Starejši izmed bratov Dragić, ki je tokrat tudi v vlogi kapetana, je okreval po težavah z gležnjem, a je bil na začetku priprav že nared, toda Phoenix Sunsi mu niso dopustili, da prvi del vadi z ekipo in igra tekme. Starejši izmed bratov Lorbek je moral opraviti rehabilitacijo gležnja, ki ga je poškodoval konec julija v finalu španskega prvenstva, ko je z Barcelono ugnal Real in postal državni prvak. Oba košarkarja bosta ključna moža, ne nazadnje sta bila že oba uvrščena v najboljši peterki evropskih prvenstev, Lorbek leta 2009, ko je ekipo prav tako vodil Jure Zdovc, Dragić pa lani na domačem evropskem prvenstvu.

Erazmov gleženj je uspešno rehabilitiran
"Počutje je super in vesel sem, da sem se pridružil reprezentanci. Gleženj je v redu. Pripravljen sem, da začnem,"
je uvodoma povedal izkušeni krilni center in dodal: "Mislim, da so fantje dobro igrali. Ni bilo veliko tekem. Fantje so se dobro odrezali in moramo na tem graditi. Upam, da se bom čim prej vključil in da mi bo hitro lažje. Ekipa že igra v nekem ritmu, jasno, da bom potreboval nekaj časa, a je to pričakovano."

Sprva je Zdovc na začetku priprav dejal, da se bo Erazem izbrani vrsti priključil 15. avgusta, da upa pa, da morda še nekoliko prej, in, kot kaže, je bilo okrevanje po poškodbi gležnja dobro in Lorbek se bo že v Kranjski Gori priključil treningom: "Rehabilitacija je končana. Zdravniki so dejali, da je gleženj dobro pozdravljen in postopoma pripravljen za napore."

Lorbkov cilj, da je čim prej v pravi formi
Želja je, da se čim prej 30-letni Ljubljančan uigra z ekipo in ujame sistem moštva, kar pa verjetno ne bo težko, saj je prav pod Zdovčevo taktirko prikazal najboljše predstave v dresu s slovenskim grbom: "Za to so priprave, čim hitreje je treba ujeti ta ritem. Povsem enostavno, treba se je najbolje pripraviti. Smo na dobri poti, je dovolj kakovostnih igralcev in treba je pokazati čim boljšo igro, ki smo jo sposobni. Za začetek je glavni cilj, da se vrnem v formo." Lorbek pravi, da je popolnoma osredotočen na reprezentanco in ni bil v stiku z Barcelono. S klubom ima še vedno veljavno pogodbo, a naj bi ga bili Katalonci pripravljeni prodati.

Nejasna je tudi še klubska usoda Gorana Dragića, ki je sicer po sijajni sezoni zelo zadovoljen v Phoenixu, tudi Sunsi so jasno zadovoljni z njim, a na vrata franšize iz Arizone je potrkala Indiana: "Vem le, da so ponudili zame dva igralca in nekaj denarja. Po mojih informacijah so rekli, da ne bodo sprejeli. Ne bi rad menjal okolja, še posebej zdaj s sinom. Zelo dobro se počutim v Phoenixu, dobro poznam mesto in imam veliko prijateljev. Mogoče po koncu sezone. Le superzvezde, kot so LeBrona, Durant, Kobe …, imajo zadnjo besedo v klubu. NBA se večinoma gleda zaradi njih. Oni lahko posredujejo pri klubih, jaz pa še nisem tam. To je NBA, danes si tukaj, jutri tam. Mi pa ugaja zanimanje, saj je Indiana v vrhu lige, je odlična ekipa."

Goran se je dogovoril še za dve dodatni tekmi
Odpovedi se vrstijo druga za drugo, predvsem v ameriški reprezentanci, ki bo ob morebitnem preboju v izločilne boje eden izmed možnih nasprotnikov Slovenije. Nazadnje so svetovni prvaki ostali še brez najboljšega strelca in MVP-ja zadnje sezone NBA-ja ter zadnjega svetovnega prvenstva Kevina Duranta: "To je popolnoma normalno. Še posebej po tako dolgi sezoni so vsi igralci izmučeni, nekateri imajo še druge obveznosti, so free agenti in nočejo tvegati poškodb. Durant že toliko let igra na tako visoki ravni, da se mora spočiti. To so njihove odločitve. Vseeno bo zelo težko, kajti imajo še vedno odlično ekipo, bo pa jasno nekoliko lažje."

Sunsi so sprva 28-letnemu Ljubljančanu dovolili, da odigra tri pripravljalne tekme, a se je kapetan zdaj dogovoril, da bo nastopil še na dveh dodatno: "Poklical sem v Phoenix in se dogovoril. Rekel sem jim, da so tri tekme premalo, še posebej, ker nisem treniral zdaj z ekipo in bi potreboval več. Odobrili so mi dve tekmi več. Tako bom lahko igral pet tekem. Še vedno isto. Odigrati moram z Grčijo, Brazilijo in ZDA, dve pa po naši želji. Igram pa lahko po 25 minut na tekmo. To je kar veliko, še posebej, če igraš na polno."

Erazem Lorbek se je priključil pripravam