Matej Avanzo je letos prvič sedel z ekipo na klopi. Foto: Aleš Fevžer
Matej Avanzo je letos prvič sedel z ekipo na klopi. Foto: Aleš Fevžer

Nikoli nisem imel ambicij in ni bila moja ideja. To je bila Juretova želja. Če si me bo še želel na klopi, bom to z velikim veseljem in spoštovanjem sprejel. Če bo ideja drugačna, sem to pripravljen sprejeti. S tem nimam nobenih težav.

O vlogi na klopi

"Mislim, da, če pogledamo, kako so potekale priprave, da smo imeli kar nekaj težav s poškodbami, in če se še spomnim prvega leta z Božidarjem Maljkovićem, ko smo se prav tako prilagajali na nov sistem, smo lahko zelo zadovoljni s to akcijo. Biti med šest na svetu je definitivno uspeh. Jure si je za cilj sicer zastavil polfinale, mi kot zveza pa se s ciljem nismo obremenjevali. Glavno je bilo, da ekipo pomladimo in se pripravimo na bistveno pomembnejše tekmovanje, ki je naslednje leto, Eurobasket. Tu mislim, da smo postavili zelo dobre temelje," je po izpadu v četrtfinalu uvodoma dejal Avanzo.

Nekaj grenkega priokusa je pustila tekma proti Litvi in tisti napadalni mrk v zadnji četrtini na Gran Canarii. Košarkarji so sklonjenih glav zapustili tudi dvorano Sant Jordi, ko so v drugem polčasu proti ZDA izgubili kar z 36, v prvem pa je razlika znašala sedem, a generalno gledano je Slovenija v Španiji pustila dober vtis: "Pomembno je, da ostajamo med evropsko in svetovno elito, med temi osmimi. Po samostojnosti smo se vedno borili za drugi krog. Ko smo se ustalili med 16 v Evropi, smo se zdaj med osem in normalno cela Slovenija živi za to, da nam uspe osvojiti to medaljo. To je odvisno od malenkosti. Morda bi nam že letos, če bi morda v tisti četrtini proti Litvi zadeli enega od desetih odprtih metov in bi bila lahko situacija povsem drugačna."

Konflikti rešeni profesionalno in prijateljsko
"Tako kot vsako leto. Vedno rečem, da 30 moških na kupu ne more dva meseca zdržati brez konflikta. Bistveno je, da kakršnekoli težave so, vedno ostanejo med nami in jih rešimo prijateljsko in profesionalno hkrati. Tako je bilo tudi letos in ni bilo večje težave," po besedah Avanza večjih konfliktov v ekipi ni bilo, nekaj nesoglasij pa je bilo tudi med selektorjem in igralci. "Kot je že Jure povedal, bil je nek košarkarski dvoboj med igralci in njim glede igre in sistema. Tako kot sem povedal že prej. Podobno je bilo z Maljkovićem, ko je postavil sistem. Tudi on ni bil na listi priljubljenosti najvišje. Potem, ko se je zadeva ustalila in so igralci razumeli, kaj od njih želi, je vse potekalo super. Prepričan sem, da bo tako tudi z Juretom naprej. Že med prvenstvom je potekalo odlično in lahko se že veselimo naslednje akcije."

Zdovc je bil nekoliko nezadovoljen z razporedom in številom prijateljskih tekem. Predvsem se je za nepotrebnega izkazal turnir na Kitajskem, ki pa je prinesel korist za mlajše selekcije: "Dejstvo je bilo, da je bilo potovanje na Kitajsko rizik. Tega se zavedamo. Za to potovanje se odločamo z A-reprezentanco samo, ko je svetovno prvenstvo. S tem smo odprli vrata na Kitajsko vsem mlajšim selekcijam, kar je pomembno s stališča pridobivanja denarja za KZS. V teh kriznih časih je to zelo pomembno, da lahko na dolgi rok tudi članska ekipa ostaja med evropsko in svetovno elito."

Gorana mika naslednje evropsko prvenstvo
Že pred prvenstvom je bilo veliko govora o Goranu Dragiću, ki je ključni mož te reprezentance. Po tej sezoni se mu izteče pogodba, a je kapetan dal vedeti, da ga nastop na EP-ju zelo mika: "S Phoenixom od tistega, ko je prišlo do kompromisa, da Goran lahko igra tri pripravljalne tekme in po njegovem posredovanju nato pet, nismo imeli nobenih stikov. Ni bilo nobenega pritiska ali preverjanja. V Barceloni se je Goran le dobil z generalnim menedžerjem. Goranu se izteka pogodba in obstaja verjetnost, da bo zamenjal klub. Prezgodaj je govoriti o čemerkoli. Glavno je, da je bil Goran s srcem zraven, kot sem mu po tekmi v garderobi povedal in se mu zahvalil. On je omogočil nadaljevanje te zgodbe. Jasno, da so vsi fantje pomembni, ampak vemo, kaj Goran Dragić pomeni za reprezentanco in zvezo, da se zaradi njega vsako leto toliko otrok vpiše v košarkarske šole po vsej Slovenije. Iskreno sem se mu zahvalil. Verjetno še sam ne ve, kako veliko stvar je naredil, ko je potrdil udeležbo na prvenstvu. Dejstvo je, da mu tega ne bi bilo treba in mu nihče ne bi zameril, če bi odpovedal."

Drugo leto se bodo na evropskem prvenstvu delile vstopnice za olimpijske igre, kar je velika Gogijeva želja, poleg tega pa bo ena skupina igrala v Zagrebu. Avanzo je že dejal, da bo KZS poskušal spraviti Slovenijo v hrvaško prestolnico, kjer bi navijačem skoraj pripravili še eno domače prvenstvo.

KZS bo poiskal rešitev za težave pod košem
V Španiji je Slovenija imela največ težav pod obročem, na KZS pa že razmišljajo tudi o rešitvi te težave: "To je ena strateških stvari, o kateri se je treba pogovarjati. Zavedamo se, da smo tanki pod košem na obeh položajih. To je vprašanje za vodstvo zveze, ki se ga bo treba urgentno lotiti in premisliti, kaj narediti. Vemo, da imamo poškodovana Gašperja Vidmarja in Erazma Lorbka. Tu je še Mirza Begić, ki nas je prosil, da bi si po dveh akcijah vzel premor. Nikoli ni dejal, da ne želi igrati za reprezentanco. To so odločitve, ki jih bomo morali sprejeti ob popolni avtoriteti Jureta. Mislim, da je časa dovolj, da najdemo najboljšo rešitev."

Iz Barcelone

Nikoli nisem imel ambicij in ni bila moja ideja. To je bila Juretova želja. Če si me bo še želel na klopi, bom to z velikim veseljem in spoštovanjem sprejel. Če bo ideja drugačna, sem to pripravljen sprejeti. S tem nimam nobenih težav.

O vlogi na klopi