Gorana Dragića (na sliki v boju z Derrickom Rosom) so Američani v Las Palmasu dobro zaustavili. Foto: Aleš Fevžer
Gorana Dragića (na sliki v boju z Derrickom Rosom) so Američani v Las Palmasu dobro zaustavili. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić
Goran Dragić je s povprečjem 16,5 točke prvi strelec, s 4,3 podaje pa prvi podajalec Slovenije. Foto: Aleš Fevžer

slovenske reprezentance, ga pa tudi Američani daleč najbolj poznajo, saj je edini reprezentant, ki igra v NBA-ju.

Zato bo nad slovenskim kapetanom še toliko večji pritisk, a kot pravi 28-letni Ljubljančan, zanj to ni nič novega: "Sem že navajen. Borili se bomo, dali vse od sebe in videli, kam nas bo to pripeljalo." Ko pred četrtfinalno tekmo proti absolutnemu favoritu nekateri reprezentanti na glas razmišljajo o zmagi nad aktualnimi olimpijskimi in svetovnimi prvaki, Dragić ostaja bolj realen, a vseeno verjame, da je tudi senzacija mogoča: "Sem realen. Ne bom rekel, da ne verjamem. Vedno verjamem, da se lahko zgodi. Tudi ko grem spat, imam vedno pozitivne misli, da bomo recimo imeli nor strelski dan. A definitivno so na papirju boljši kot mi in imajo boljše igralce. Toda nikoli ne veš - bila je ena raziskava, da v izločilnih bojih vsako, ne vem, mislim, da tretjo tekmo izgubijo. Upam, da bo to zdaj."

Američani so za zdaj dokazali, da so skupaj s Španci korak pred drugimi in nesporni favoriti prvenstva. Slovenija jih je že dobro spoznala v Las Palmasu na pripravljalni tekmi, ki so jo ZDA zanesljivo dobile s 101:71: "Vsi jih dobro poznajo. So atletska ekipa, visoki in zelo hitri. Morali bomo paziti, da bomo imeli čim manj izgubljenih žog. Morali bomo zapirati, poskusiti dobiti obrambni skok, kar je najtežje, če igraš minuto skupaj obrambo. To bomo morali paziti."

Zahvala velikemu številu navijačev
Toda tudi Američani imajo svoje pomanjkljivosti oziroma imajo Slovenci prednosti. Gogi je izpostavil tri: "Večinoma igrajo ena na ena, mi pa igramo bolj ekipno košarko. Če imamo dan, lahko bolje mečemo. Definitivno bodo tudi navijači naša prednost, čeprav je težko reči, kajti, kot sem videl, veliko Špancev navija za ZDA. Niso pa tako organizirani kot naši navijači, da čez celo tekmo navijajo in spodbujajo."

"Srečanje z navijači je bilo kar naporno, saj je bilo veliko slikanja in dajanja avtogramov, a to smo dolžni narediti, saj so nas prišli spodbujat. Res je bilo lepo videti proti Dominikanski republiki, ko je bil cel del tribune obarvan zeleno. Še enkrat bi se jim zahvalil, da so prišli. Čaka nas še ena tekma, upam, da več, a bo zelo težko," je še pristavil glede navijačev.

Tudi za Zorana zanimanje v NBA-ju
V reprezentanci znova sestavlja udarno navezo z bratom Zoranom, ki na vsakem prvenstvu preseneti z boljšo igro. Po dobrih predstavah v Španiji je postal zanimiv na košarkarski tržnici, po pisanju ameriških medijev pa bi lahko sledil Goranu v NBA: "To so sicer zaenkrat še govorice. Ne vem dosti, a so neki agenti spraševali. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Kakor slišim, je kar dovolj povpraševanja. V igri je nekaj klubov, ima pa to odkupnino. Bomo videli, ali je kakšna ekipa pripravljena plačati."

Gorana je zelo razburila tekma Avstralije in Angole, ko je tudi zapisal komentar na Twitterju, zato je bil zelo zadovoljen, ko je Turčija poslala boomerse domov, za zmago pa je čestital tudi junaku tekme in nekdanjemu soigralcu v reprezentanci ter pri Slovanu Emirju Preldžiću: "Zame osebno je to neko zadoščenje. Tudi mi bi lahko igrali na to karto, a smo lahko pri sebi mirni. Pošteno smo odigrali. Sem tudi čestital Preldžiću za tisto trojko. Jaz sem tak in ni mi všeč, da so to naredili, zato sem tudi to dal na Twitter."

Iz Barcelone