Jaka Blažič igra v odlični formi. Nasprotnikov koš polni predvsem s spretnimi in atraktivnimi prodori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič igra v odlični formi. Nasprotnikov koš polni predvsem s spretnimi in atraktivnimi prodori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka - Olimpija
Blažič je morda kar nekoliko presenetljivo trenutno glavni nosilec Olimpijine igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič
Uspešno je letos zaigral tudi za slovensko reprezentanco na dveh prijateljskih turnirjih v avgustu. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Blažič
Dobre igre Blažiča je nedvomno opazil tudi selektor Božidar Maljković. Jaka je vsekakor eden izmed kandidatov za nastop na evropskem prvenstvu, nedvomno pa bo med ključnimi možmi izbrane vrste v prihodnje. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Blažič
Blažič je pred tremi sezonami prišel k Slovanu. Drugo sezono na Kodeljevem je zablestel v državnem prvenstvu in bil med najboljšimi posamezniki Lige Telemach. Pred lansko sezono je nato sledila selitev na drug konec Ljubljane k Olimpiji. Foto: Pia Nikolič

196 centimetrov visoki košarkar, ki je letos dopolnil 22 let, je napravil velik korak naprej v svojih predstavah in raven igre dvignil zelo visoko. Vse skupaj pa je v prvi vrsti, kot pravi Jaka, posledica sproščenosti in, kot kaže, ljubezni do tega, s čimer se ukvarja: "Zelo uživam na treningih in tekmah. Sploh se ne ukvarjam s statistiko in podobnimi stvarmi. Po najboljših močeh odigram tekmo. S soigralci smo se res dobro ujeli in delujemo kot prava klapa. Seveda imamo še nekaj težav, naš trener jim pravi otroških bolezni, ki jih moramo odpraviti. Poskusiti moramo še naprej igrati v podobnem ritmu."

Na treh tekmah najboljši pri Olimpiji
Olimpija je letos sestavila pomlajeno zasedbo z nekaj izkušenejšimi igralci. V zmajevo gnezdo so prišli trije izjemno obetavni Slovenci, med njimi tudi Luka Rupnik, velik Blažičev prijatelj, s katerim sta uspešno skupaj igrala že na Kodeljevem pri Slovanu. Med vsemi temi nadarjenimi zmaji pa na začetku najbolj izstopa prav Blažič, ki igra drugo sezono v dresu Olimpije.

"Meni je pomembno le, da na najboljši način pomagam ekipi. Pomembno je le, da ekipa dobro igra. Posamezniki se bomo že potem izkazali," je o dobri formi dejal Jaka, ki je bil na vseh treh tekmah Olimpije v tej sezoni najboljši strelec. Proti Krki je v superpokalu, ki so ga Ljubljančani izgubili, dal 25 točk, nato v Kragujevcu Radničkemu 19, v Stožicah pa je Splitu nasul 22 točk. Oba obračuna je v Ligi ABA Olimpija dobila.

Še teden do začetka Evrolige
Kljub dobremu začetku pa med varovanci Saša Filipovskega ni bilo kakršne koli evforije, saj so podobno dobro začeli tudi lani, s klavrnim nadaljevanjem pa so se mladeniči v pretekli sezoni marsikaj naučili: "V vsako tekmo gremo maksimalno motivirani. Vedeli smo, da je Split premagal Crveno zvezdo in da je dobra ekipa. Vedeli smo, kje so njihove pomanjkljivosti, ki smo jih dobro izkoristili in zasluženo zmagali. Tudi lani smo sezono začeli zmagovito v Ligi ABA. Treba je iti tekmo po tekmo in zmago po zmago. Ne smemo poleteti po teh zmagah. Smo zelo mladi in v vsako srečanje moramo iti maksimalno koncentrirani ter poslušati napotke trenerja."

Čez teden dni prihaja pravi preizkus za 15-kratne slovenske in šestkratne jugoslovanske prvake. Tekma v gosteh s Cantujem bo morda celo najpomembnejša letos v Evroligi. Z morebitno zmago bi nadaljevanje – dve tekmi pred domačimi gledalci – zmaji odigrali na krilih uspeha v Lombardiji, nedvomno pa bo tako že Fenerbahče, ki bo prvi gostoval v Stožicah in ima letos izjemno zasedbo, privabil v največjo slovensko dvorano večje število ljubljanskih oz. v primeru evroligaških tekem Olimpije kar slovenskih košarkarskih navdušencev.

Recept za velikane: igrati kot ekipa
Aktualni zmagovalci italijanskega superpokala so gostili kvalifikacijski turnir in v finalu premagali Le Mans, ki je presenetil prvega favorita kazanski Unics. Cantu sicer v svoji sredini nima tako zvenečih imen kot drugi tekmeci v predtekmovanju, vendar pa ima vseeno izjemno kakovostno zasedbo, kar je poudaril tudi Blažič: "Cantu ima zelo dobro ekipo. Osvojili so tudi italijanski superpokal, kar priča o njihovi moči. Čaka nas težka tekma. Jasno gremo brez predaje na gostovanje. Vsako tekmo gremo na zmago, tudi proti največjim klubom in najtežjim nasprotnikom, saj se le tako lahko tudi kosamo z njimi."

Olimpija ima zelo težko skupino. Znova je bila izžrebana v skupino "smrti" prvega dela Evrolige, a po besedah Blejca v zeleno-belem dresu se s pravo ekipno igro lahko zoperstavi slovitim nasprotnikom: "Za vsakega je le še dodaten motiv, da igra proti tako velikim klubom, saj si vsak košarkar želi nekoč zaigrati v enem od teh. Če bomo igrali kot ekipa, se lahko zoperstavimo tudi tem najmočnejšim moštvom. V nasprotnem primeru bo to zelo težko, saj imajo vse te ekipe veliko bolj kakovostne posameznike od nas."

Slovenija dobiva novo odlično krilo
Olimpija ima letos zelo močno zunanjo linijo, v svoje vrste pa ji ni uspelo zvabiti okrepitve na krilnem položaju. Tako je Jaka povsem "presedlal" na "trojko", kjer pa se je odlično znašel: "V bistvu ni nekih velikih razlik in sprememb. Že lani sem drugi del sezone igral večinoma na krilu. Morda so glavne razlike le nekoliko v fizičnih predispozicijah in so krilni košarkarji v Evropi nekoliko močnejši, ampak to lahko nadoknadimo z drugimi elementi."

Krilnih košarkarjev, vsaj kakovostnih, v Sloveniji ni na pretek in tako je ta nekakšna transformacija Blažiča zelo dobrodošla tudi za izbrano vrsto, saj ob Boštjanu Nachbarju klasičnega krila ni. V zadnjem obdobju se je na tem položaju v reprezentanci uspešno uveljavil tudi Zoran Dragić, ki ga krasi podoben slog igre kot Blažič. Tudi Dragić se je uveljavil pri Slovanu, oba mladeniča sta izjemno hitra, odlična v prodoru, dobra v obrambi, kjer je Zoki sicer nekoliko boljši, zato pa trenutno najbolj "vroči" zmaj premore mehkejšo roko.

Velika želja nastop na domačem EP-ju
Blažič, ki je prek Radovljice, Triglava in po dveh letih pri Slovanu pred lansko sezono prišel k Olimpiji, ne skriva želje, da bi bil del reprezentance, ki bo igrala na domačem Eurobasketu: "Želja, da zaigram na evropskem prvenstvu, je seveda zelo velika. Dal bom maksimum skozi vso sezono in tudi na pripravah, če me bo selektor seveda poklical. Bomo videli, kako se bo selektor odločil."

Blejec je bil v lanski sezoni povabljen na priprave izbrane vrste, bil je tudi del letošnje akcije, ki mu je, kot je za konec povedal za MMC, pri pripravi na novo sezono izjemno koristila: "Super je bilo. Tudi ta akcija mi je pomagala, da sem tako dobro začel sezono. Več težkih tekem imaš, bolj izkušen si in bolj se navadiš na tako raven. Vse skupaj je bilo zelo koristno."