Jaka Blažič je letos najbolj izstopal v mladi vrsti Geoplina Slovana. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič je letos najbolj izstopal v mladi vrsti Geoplina Slovana. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič, Jaka Klobučar
Na Kodeljevem je morala letos premoč Slovana priznati tudi Union Olimpija. Eden izmed najbolj zasluženih za veliki skalp je bil tudi Blažič. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič, Sasu Salin
Pred dvema sezonama je igral še v 1. B-ligi za Triglav, zdaj pa ga čakajo priprave članske izbrane vrste. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič
Jaka upa, da bo med potniki na evropsko prvenstvo v Litvo. Prepričan je, da Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih. Foto: Pia Nikolič
Jaka Blažič
Košarko je Blažič začel trenirati v Radovljici, od koder je odšel v Kranj in pred dvema letoma v Ljubljano. Foto: Pia Nikolič

Blejec, ki je pred kratkim praznoval 21. rojstni dan, je v drugi polovici sezone postal praktično prvi nosilec igre mlade ljubljanske vrste. V Ligi Telemach za prvaka je v povprečju dosegal 12,4 točke na tekmo in uspešno zapolnil vrzeli, ki so nastale po poškodbah dveh nekoliko izkušenejših košarkarjev pri Slovanu Sandija Čebularja in kapetana Mihe Fona.

Zadovoljen predvsem z drugim delom sezone
"Za cilj smo si zadali vrnitev v Ligo NLB, kar nam ni uspelo. Glede tega smo razočarani. S svojimi igrami pa sem predvsem zadovoljen v ligi za prvaka, ko sem dobil vidnejšo vlogo. Šlo je za splet nesrečnih okoliščin, saj sta se poškodovala dva igralca na moji poziciji in sem tako več igral," je sezono opisal Blažič.
Z načinom igre, eksplozivnostjo, hitrimi protinapadi, spretnimi prodori in trdo obrambo morda nekoliko spominja na brata Dragić. Pri Slovanu je v pretekli sezoni nosil številko 9, tako kot sta jo pred njim tudi Goran in Zoran. Na Kodeljevo ga je pred dvema sezonama pripeljal Miro Alilović: "Prvo leto sem se moral prilagoditi in naučiti na nov način igre. Je le preskok med 1. B-ligo in Ligo Telemach. Drugo leto pa je bilo že lažje."
Talent izbrusili Sekulić, Alilović in Okorn
Kmalu po prihodu k Slovanu je bilo pri mladem gorenjskem košarkarju mogoče opaziti velik napredek. Letos je začel sezono morda nekoliko zadržano, a iz tekme v tekmo je igral bolje in na koncu prevzel vodilno vlogo. Prav v zadnjih letih, kot pravi, se je naučil največ: "Največ sem odnesel od treh trenerjev. V Kranju od Aleksandra Sekulića in nato pri Slovanu od Alilovića in Gašperja Okorna."
Dobro formo iz državnega prvenstva ja nato prenesel tudi na izbirne treninge, ki jih je novi selektor slovenske reprezentance organiziral za obetavne košarkarje, in pustil dovolj dober vtis, da se bo priključil izbrani vrsti na pripravah pred evropskim prvenstvom.
Počaščen ob vpoklicu v reprezentanco
"Zelo sem vesel tega vpoklica. Je lepa nagrada za mladega igralca in velika priložnost, da se pokažem selektorju ter tudi preostalim igralcem, ki sicer že nekaj veljajo v Evropi. Upanje na nastop je seveda veliko, vendar moram s trdim delom na treningih in pripravah pokazati, ali si to sploh zaslužim. Na prvenstvu pa sem prepričan, da Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih in seveda medalji," je takoj po vpoklicu za MMC dejal Blažič.
196 centimetrov visoki branilec upa, da se bo na priprav naučil čim več: "Veseli me, da bom lahko s takimi igralci na pripravah in bom morda z njimi potem tudi igral na tekmah. Vesel sem tudi, da bom delal pod vodstvom takega strokovnjaka, kot je Maljković. Upam, da si bom na teh treningih in tekmah nabral čim več izkušenj."
Na pripravah bo dal vse od sebe
Srbski strokovnjak je na Blažiča naredil velik vtis. "Na treningih smo se najprej posvetili individualni tehniki in obrambi, nato smo začeli tudi igrati. Igrali smo 3 na 3 in 5 na 5. Veliko sem odnesel od teh treningov, tako kot verjetno tudi vsi preostali. Maljković je odličen trener, njegov način vodenja pa je podoben slovenskim trenerjem. Je tipičen predstavnik te jugoslovanske šole," je vodenje "Bože" opisal Blejec.
Njegova velika želja je razumljivo tudi to, da se uvrsti med potnike v Litvo: "Od nas mladih je odvisno, kako bomo delali in trenirali na pripravah. Če se bomo dokazali selektorju, lahko komu uspe priti v ekipo za evropsko prvenstvo." Jaka upa, da bo za reprezentanco nastopil tudi čez dve leti, ko bo evropsko prvenstvu v Sloveniji.
Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih
V Litvi se glede na zvezdnike, ki so potrdili svoj nastop, obeta eno najmočnejših evropskih prvenstev. Ob Baltsko morje z visokimi cilji odhaja tudi Slovenija. Blažič je prepričan, da Maljkovićevi vrsti lahko uspe: "Mislim, da Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih. Kot sem slišal, je cilj uvrstitev na olimpijske igre. Prepričan sem, da bo vsak, ki bo v reprezentanci, dal vse od sebe, da se to doseže. Slovenija je to tudi sposobna doseči."

Pogodba z Geoplinom Slovanom se je Jaki iztekla. V roku tedna ali dveh bo znano, kje bo nadaljeval športno pot. Tako kot vsi mladi košarkarji si želi, da bi kmalu prestopil na višjo raven. Sanje so, tako kot skoraj pri vsakem, zaigrati prav na najvišji ravni – morda celo v Evroligi ali Ligi NBA: "Nisem navijač nobene ekipe posebej. Jasno, da sta Evroliga in Liga NBA cilj in pa sanje vsakega košarkarja. Zato tudi trdo delamo vsak dan."

Iz Radovljice prek Kranja do Ljubljane
Za košarko sta ga navdušila starša, ki sta mu doma na Bledu postavila koš. Z desetimi leti je nato začel trenirati pri Radovljici. Pot ga je pozneje vodila v Kranj k Triglavu in nazadnje k Slovanu. Odraščal je ob občudovanju Michaela Jordana. "Največ moram delati predvsem na samem razmišljanju v igri. Izboljšati moram tudi met, predvsem za tri točke. Nasploh pa lahko v vseh elementih košarkarske igre le še napredujem," je svoje najšibkejše točke in načrt za izboljšanje za konec opisal Blažič.