Branilce Cedevite Olimpije proti Erricku McCollumu in Jamarju Smithu čaka zahtevna naloga v obrambi. Foto: www.alesfevzer.com
Branilce Cedevite Olimpije proti Erricku McCollumu in Jamarju Smithu čaka zahtevna naloga v obrambi. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje med ekipama, ki sta v uvodnem krogu drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja parket zapustili poraženi, bo v Tatarstanu v sredo ob 18.00. Medtem ko so Ljubljančani doma morali priznati premoč turški Dački (73:79), pa je Unics klonil na gostovanju v Italiji pri Brescii (84:75). Cedevita Olimpija je nato v petek, ko je v sedmih dneh odigrala še peto tekmo, popravila vtis z zmago na uvodu Lige ABA, ko je Mego Bemax v Beogradu odpravila s 87:63, tudi Unics pa je uspešno začel regionalno tekmovanje, saj je v Ligi VTB na kolena spravila Astano (81:72).

17 napadalnih skokov

Sorodna novica 17 dodatnih napadov “Dačke” je na koncu naredilo razliko

Največja težava zmajev je proti Carigrajčanom predstavljal skok, ki so ga prepričljivo izgubili, ob tem pa dopustili nasprotnikom, da so v napadu ujeli kar 17 odbitih žog. Tudi proti Megi so izgubili skok, sicer ne tako prepričljivo, toda tudi Beograjčani so zbrali 17 ofenzivnih. Proti Unicsu bi pomanjkanje osredotočenosti v napadu in posledično v boju za odbite žoge lahko predstavljal odločujoč faktor, saj je kazanska zasedba dobro pokrita na vseh položajih, močna pa je tudi pod obročem in je na primer na obeh omenjenih srečanjih dobila skok. Največjo nevarnost tu predstavlja Alex Tyus, 31-letni Američan z izraelskim potnim listom, ki ima ogromno izkušenj tudi iz Evrolige.

Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović sta se lani v dresu Zenita štirikrat pomerila z Unicsom, ki je dobil vse štiri medsebojne obračune. Foto: www.alesfevzer.com
Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović sta se lani v dresu Zenita štirikrat pomerila z Unicsom, ki je dobil vse štiri medsebojne obračune. Foto: www.alesfevzer.com

"Unics Kazan je moštvo, ki je sestavljeno skupaj iz enega samega razloga, da si preko tekmovanja v Eurocupu izbori mesto v elitni Evroligi, posledično pa velja za enega izmed favoritov za osvojitev Evropskega pokala. Na uvodni tekmi nove sezone v Brescii so ruski košarkarji doživeli poraz, zato bodo zagotovo proti nam zaigrali zelo motivirano. Tudi mi smo na uvodu v evropsko sezono izgubili, zato moramo iskati to zmago v gosteh. Že proti Megi Bemaxu smo nekatere malenkosti v naši igri popravili, a na tem moramo še delati. Unics ima v svojih vrstah visoke in kakovostne košarkarje, zato se bomo morali veliko bolje postavljati pri našem skoku v obrambi in zapirati naše tekmece. V napadu moramo igrati pametno in jih kaznovati tam, kjer se v njihovi obrambi pojavijo slabosti. Vsekakor pa gre za kakovostno ekipo, a verjamem, da bomo v Rusiji odigrali dobro tekmo," je povedal trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac.

McCollum in Smith največji nevarnosti

Vemo, da nas čaka zahtevna preizkušnja, saj je Unics ena od boljših ekip v tem tekmovanju. Če v obzir vzamemo zadnjo tekmo z Mego Bemax, imamo veliko možnosti, da lahko tudi prvič zmagamo v Eurocupu. V sredo želimo prikazati dobro igro, če pa se nam bo ponudila možnost za zmago, jo bomo skušali izkoristiti.

Filip Krušlin

Unics – proračun kluba letos znaša 14,2 milijona evrov – sodi med glavne favorite Evropskega pokala, cilj kazanske zasedbe pa je vrnitev v Evroligo. V zadnjih letih je lanski polfinalist Eurocupa razpet med najmočnejšima tekmovanjema na stari celini. Pred tremi leti je nazadnje igral med eltio, pred osmimi leti pa je slavil v Evropskem pokalu. Leto zatem se je v Evroligi pomeril z Unionom Olimpijo in zanesljivo dobila oba obračuna. V Stožicah je gostoval tudi pred dobrimi tremi leti v drugem delu Evropskega pokala, ko je bil prav tako boljši na obeh srečanjih. Tedaj je na primer ruski klub dobil vseh šest tekem v izjemno zahtevni skupini, v kateri sta bila še Nižni Novgorod, ki je prav tako napredoval, in Maccabi, ki je ob Olimpiji končal tekmovanje.

Naslednjega nasprotnika brez dvoma najbolje poznata košarkarja, ki sta na prvih dveh tekmah sezone v dresu Cedevite Olimpije pokazala največ, Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović, ki sta lani igrala za peterburški Zenit (po prejetem "wild cardu" letošnji evroligaš). Že v minuli sezoni sta bila najboljša strelca Unicsa odlična ameriška branilca Errick McCollum in Jamar Smith, ki sta bila strelsko razpoložena v Brescii in tudi letos predstavljata gonilno silo v napadu. Smith je pred dvema letoma blestel na drugi tekmi finala Evropskega pokala, ko je dosegel 20 točk, Unicaja pa je izsilila tretjo tekmo proti Valencii in na koncu tudi osvojila naslov. Starejši brat zvezdnika Portlanda C. J. McColluma, ki je izvrstno igral tudi že v Evroligi, pa je Evropski pokal osvojil leta 2016 z Galatasarayem, ko je bil hkrati izbran za MVP-ja tekmovanja, najboljši strelec Evropskega pokala pa je postal leta 2014 v dresu Panioniosa.


Skupina C, 2. krog, torek ob 19.15:
DARUŠAFAKA – NANTERRE

Ob 20.45:
JOVENTUT – BRESCIA

Sreda ob 18.00:
UNICS KAZAN – CEDEVITA OLIMPIJA