Biserka Petrović (mati Dražena Petrovića) in Luka Dončić. Foto: BoBo
Biserka Petrović (mati Dražena Petrovića) in Luka Dončić. Foto: BoBo
Dražen Petrović. Foto: AP
Dražen Petrović. Foto: AP

Pobudnik tekme ob 60-letnici rojstva (22. oktober 1964) košarkarskega Mozarta, ki je v prometni nesreči umrl leta 1993, je bil Draženov brat Aleksandar Petrović. Pomerili sta se reprezentanca Hrvaške (team Hrvaška) in izbrana vrsta Evrope (team Dražen), ki jo je vodil Željko Obradović. Draženova ekipa je zmagala s 110:107, najboljši strelec je bil Mario Hezonja s 37 točkami.

Najbolj ganljivi so bili trenutki pred zadnjo četrtino, ko so bili na parketu člani hrvaške reprezentance (Rađa, Kukoč, Vranković, Cvjetičanin ...), ki so na olimpijskih igrah v Barceloni igrali v finalu proti ameriškemu Dream Teamu ... Sredi dvorane se je pojavil tudi Draženov hologram, ki je povedal: "Pozdravljeni, v veliko veselje mi je, da vas vidim v takšnem številu. V veliko čast mi je, da se lahko spominjamo olimpijskega finala proti Dream Teamu in da sem tu s svojimi soigralci." Sledila je eksplozija navdušenja in ploskanje (ter tudi kakšna solza) ob ritmih uspešnice Novih fosilov Za dobra stara vremena.

O Draženu, ki je bil športni vzornik takratne generacije, so spregovorili njegovi nekdanji soigralci, tudi Vlade Divac (s tribun je bilo zaradi dogodkov na SP-ju 1990 nekaj žvižgov, a je Aca Petrović hitro posredoval), Kenny Anderson in Terry Porter. Tekmo si je (z očetom Sašo) ogledal Luka Dončić (prav tako hrvaška NBA-jevca Bojan Bogdanović in Dario Šarić nista igrala na memorialni tekmi), od slovenskih košarkarjev pa je bil na parketu le Jaka Blažič.

"O Draženu sem veliko slišal od ljudi, ki so igrali z njim, in res mi je v čast, da sem tukaj," je povedal Dončić.

Dražen Petrović je kariero začel v Šibenki, bil je dvakratni evropski prvak s Cibono, izjemen pečat je pustil tudi pri Realu, nato pa je odšel v Ligo NBA, v kateri pa čas še ni bil zrel za evropske košarkarje, tako da potreboval precej časa, preden je lahko s svojo igro navduševal občinstvo.


Memorialna tekma v Zagrebu:
HRVAŠKA – TEAM DRAŽEN
107:110 (25:28, 26:28, 32:22, 24:32)

Hrvaška (selektor Josip Sesar): Goran Filipović, Martin Junaković, Krešimir Radovčić, Antonio Jordano, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Mario Hezonja, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Ljubičić, Roko Prkačin, Danko Branković.

Team Dražen (Željko Obradović): Marcelinho Huertas, Shane Larkin, Nenad Dimitrijević, Džanan Musa, Andre Obst, Vanja Marinković, Jaka Blažič, Tornike Šengelia, Dyshawn Pierre, Walter Tavares, Mathias Lessort, Boban Marjanović.