Kyle Casey, ki se je letos vrnil v Domžale, je bil na prvih dveh tekmah DP-ja prvi strelec Heliosa. Foto: BoBo
Kyle Casey, ki se je letos vrnil v Domžale, je bil na prvih dveh tekmah DP-ja prvi strelec Heliosa. Foto: BoBo
Nejc Barič in Brandyn Curry
Helios je v državnem prvaku v ponovitvi lanskega finala premagal Zlatorog in v dvoboju zadnjih dveh prvakov Tajfun. Foto: BoBo
Tadija Dragićević
Srbski krilni center Tadija Dragićević je lani v Ligi ABA odlično igral za Budućnost, pred leti pa je blestel v dresu Crvene zvezde. Zdaj je član Arisa. Foto: Liga ABA
Sašo Filipovski
Sašo Filipovski se je izkazal na Poljskem, kjer je z Zielono Goro osvajal naslove, zdaj pa je nov izziv našel v Turčiji pri Banvitu. Foto: EPA
Zach Wright
Zach Wright je lani pol sezone igral v Ljubljani, zdaj pa si kruh služi v Monacu. Foto: www.alesfevzer.com
Jiri Welsch
Danes 36-letni Jiri Welsch je dve leti igral za Olimpijo, nato pa je leta 2002 odšel v Ligo NBA. Foto: EPA

Že prva ovira je klub z bogato zgodovino. V Domžale prihaja Aris (tekma bo ob 20.00), sloviti klub iz Soluna, desetkratni grški prvak, ki je bil ob koncu 80. let eden najboljših na stari celini in je tudi trikrat igral na zaključnem turnirju Evrolige. Tedaj je v rumenem dresu blestel najboljši grški košarkar vseh časov Nikos Galis, po katerem je poimenovana tudi Arisova dvorana, z njenega stropa pa visi dres z Galisovo šestico. Prvi strelec Arisa je trenutno Vasilis Kavadas, pomembni členi pa so tudi Američani Will Cummings, Devyn Marble in Eric Buckner. Slovenskim košarkarskim navdušencem sta sicer najbolj poznani imeni Tadija Dragićević in Viktor Sanikidze, ki pa je poškodovan.

Pri Banvitu kar trije Slovenci
"Najprej nas čaka Aris, ki je zahteven tekmec. V vsakem pogledu je favorit, kar se tiče izkušenj, tradicije in tudi finančnega vidika, kar se pozna na kakovosti ekipe. Z veliko motivacije in upam, da čim bolj zapolnjeno dvorano, bomo naredili vse, da odigramo dobro tekmo in če se pojavi priložnost, bomo skušali presenetiti,"
je pred grško oviro povedal Vulić.

A Aris ni edino zveneče ime v Heliosovi skupini. Turški Banvit je klub, ki ima že vrsto let visoke ambicije. Sicer nima tako velike tradicije kot Solunčani, a gre za zelo kakovostno moštvo, ki tudi v močni turški ligi odlično igra. Po dveh krogih, ko je ugnalo tudi evroligaško Darüšakafo, je celo v vrhu državnega prvenstva. Klub je povsem slovensko obarvan, saj je v Bandirmi ostal Gašper Vidmar, pridružila pa sta se mu Edo Murić, s katerim sta letos v reprezentanci tvorila začetno navezo pod obročem, in trener Sašo Filipovski.

Monacov proračun 6,5 milijona evrov
V vrhu svojega državnega prvenstva je tudi Monaco, ki v Franciji še ni klonil. Zanj igra nekdanji Olimpijin Američan Zach Wright, tu je tudi Američan z bolgarskim potnim listom Dee Bost. Nevaren je predvsem Jamal Shuler, dober strelec pa je tudi Ukrajinec Sergij Gladir. O moči košarkarjev iz kneževine priča tudi njihov proračun: "Francoski klubi vsi pred začetkom sezone objavijo svoje proračune in Monacov je 6,5 milijona evrov. Več kot desetkrat večji od nas. A na koncu se na parketu pomerimo pet na pet. To ni odločujoči dejavnik, seveda je kakovost na njihovi strani, a v določenih okoliščinah in s pravo motiviranostjo ter dobrim dnem se lahko preseneti tudi tako močne nasprotnike. Kar lahko obljubim navijačem, je, da bomo v vsako tekmo šli maksimalno in dali vse od sebe. Težko pa je reči, za kakšen izid bo zadoščalo."

Helios je sicer po izgubljenem dvoboju superpokala, kjer je zapravil lepo prednost in klonil ob sireni, nanizal štiri zmage, po dve v državnem prvenstvu in pokalu Alpe Adria. Vulić je z začetkom zadovoljen, kot je dejal, pa se počasi gradi tudi prava kemija v moštvu: "Kar se tiče rezultatov, smo z uvodom sezone lahko zadovoljni. Zdaj prihajajo ekipe, ki so po kakovosti na višji ravni kot klubi, s katerimi smo igrali do zdaj. To bo pravi test za nas. V Fibini ligi prvakov nimamo rezultatskega imperativa, kot ga imamo v državnem prvenstvu. Želimo dostojno predstavljati slovensko košarko. V naši skupini so Aris, Banvit, Nymburk in Monaco izraziti favoriti. Svoje priložnosti za zmage bomo iskali na ostalih tekmah. Mislim, da s Frankfurtom, Bakken Bearsi in Naharijo lahko igramo."

Z Nymburkom prihaja tudi Welsch
Vulić je izpostavil tudi Nymburk. Češki klub, ki je nekoč igral tudi v Ligi ABA, naj bi sodil v krog teh štirih najboljših. Zanje še vedno igra nekdanji košarkar Olimpije Jiri Welsch, ima pa Nymburk, ki v domačem prvenstvu neporažen vodi suvereno, izvrstnega Američana Bryona Allena. Potem so v skupini še Fraport Skyliners, ki imajo v nemški ligi po šestih krogih polovičen izkupiček, danski Bakken Bears, ki je lani v Fibinem evropskem pokalu dvakrat ugnal Tajfun, in izraelski Ironi Naharija.

Dalmatinec na domžalski klopi ima nekaj težav s poškodbami. Tako bo zaradi problemov s hrbtom zdaj manjkal Cory Remekun. Sicer Vulić ne želi delati napovedi, saj pravi, da mora počakati, kako bodo njegovi varovanci odreagirali na ritem dveh tekem na teden. Prvi štirje in po štirje najboljši iz vsake izmed petih skupin se bodo prebili naprej v drugi del. Naslednje tri mesta vodijo v Fibin evropski pokal, tako da se bo po skupinskem delu dejansko poslovilo le eno moštvo: "Poskušali bomo podaljšati sezono v Evropi. Trenutno je težko dajati napovedi, saj je za nas zelo zahtevno igrati dve tekmi na teden, ko imamo tudi veliko potovanj. Težko je predvideti, kako bo ekipa odreagirala. Nismo favoriti, na nas ni rezultatskega pritiska, a kot vsakega športnika sta tudi naša želja in motiv, da odigramo čim bolje in se pokažemo na tej evropski ravni. Da tudi sami vidimo, kako dobri smo in na kakšni ravni lahko igramo."

Močnik pričakuje, da bo Helios pisal lepo zgodbo
Najizkušenejši košarkar Heliosa je Jure Močnik, ki ima tudi najdaljši staž v matičnem klubu, kamor se je vrnil lani: "Vsi igralci smo v pričakovanju Lige prvakov od 1. avgusta, ko smo se zbrali na pripravah, da končno vidimo, kam lahko merimo v Evropi. Lani smo v državnem prvenstvu in v pokalu Alpe Adria dokazali, da smo lahko neugoden nasprotnik in močna ekipa. Upam, da bomo tudi tu dostojen nasprotnik vsaki ekipi, je pa res, da so to močni klubi, ki imajo veliko večji proračun kot mi. Mislim, da z borbenostjo lahko marsikaj nadomestimo."

"Doslej smo igrali le Ligo ABA in lani Fibin evropski pokal. Da bodo prišle tako priznane ekipe, je za tako majhen kraj, kot so Domžale, velik uspeh. Za nas igralce je to nagrada za kakovostno delo, ki smo ga naredili lani. Mislim, da bomo letos pisali lepo zgodbo," je dodal 31-letni organizator igre, ki je edini sodeloval pri obeh Heliosovih naslovih slovenskega prvaka.