Žan Mark Šiško letos v povprečju dosega po deset točk in več kot sedem podaj na tekmo. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski
Žan Mark Šiško letos v povprečju dosega po deset točk in več kot sedem podaj na tekmo. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski

Na prste ene roke je mogoče prešteti slovenske mladeniče, ki pri teh letih igrajo pomembne vloge v klubih na neki konkretni ravni. Medtem ko je jasno, da nabor nadarjenih košarkarjev oziroma bazen talentiranih igralcev, ki bi trkali na vrata članske reprezentance in bi v njej tudi lahko odigrali konkretno vlogo, ni več takšen, kot je bil nekoč, pa je Šiško, prvi podajalec tako državnega prvenstva kot Lige ABA 2, ena tistih svetlih in pozitivnih točk.

Sorodna novica Golemac: V Ligo ABA se ne gremo borit le za obstanek

"Osvojili smo že tri lovorike in imamo mladca, starega 21 let, ki igra več kot 30 minut na tekmo in vodi ekipo. Ta fant je enkraten. Ne vem, kaj naj sploh rečem. To bodo videli tudi drugi. Lovil sem ga že, ko sem bil v Ciboni. Uspelo mi ga je pripeljati tja. Ko sem odšel iz Zagreba, sem ga lovil in želel pripeljati k sebi. Lani mi ni uspelo, nato pa sem sicelo leto prizadeval, da ga zdaj. Ko mi je uspelo, sem vedel, da bomo imeli rep in glavo. Upam, da čim dlje ostanemo skupaj," je o mladem Ljubljančanu dejal njegov trener Jurica Golemac.

Skupaj sta delovala že pri Ciboni, kjer je bil Golemac pomočnik trenerja, Šiško pa se je v Zagreb preselil leta 2015. Če velja za Jurico, da je eden najbolj perspektivnih trenerjev na tem področju, je Žan Mark zagotovo eden najobetavnejših organizatorjev igre v regiji. "On je evroligaški potencial. Stoodstotno. Morate vedeti, da v Evroligi trenutno ni 'playa', ki bi bil mlajši od 26 let. Če rečeš Obradoviću ali komur koli, da imaš organizatorja igre, te bo vprašal, koliko je star. On ima šele 21 let in ima za sabo že tri finale. To so neke izkušnje, ki jih nima veliko pri teh letih. Čez nekaj let bo ta fant zagotovo igral na najvišji ravni," je dodal trener Koprčanov.

Največja moč Primorske kemija v ekipi

Šiško, ki je veljal za enega velikih treh upov generacije 1997 z Vlatkom Čančarjem in Blažem Mesičkom, je s Primorsko letos že dvignil pokalno in superpokalno trofejo, nazadnje pa je v Skopju, ko je v zadnji minuti dosegel ključni točki za odločilno tretjo zmago v finalni seriji, osvojil še Ligo ABA 2. "Preprosto sem brez besed. Odvalil se nam je en velik kamen od srca. O osvojitvi tega tekmovanja smo govorili od začetka sezone, in to je bil naš glavni cilj, ki smo ga končno dosegli. Vse delo, ki smo ga v to sezono vložili, se je izplačalo in smo zelo ponosni," je po slavju v glavnem mestu Severne Makedonije povedal Šiško, ki je kot najmlajši v zasedbi moral na potovanju domov nositi in skrbeti za pokal.

Otrok Olimpije, ki se je vmes kalil v Škofji Loki, je pred koncem leta 2016 prekinil pogodbo s Cibono in se iz hrvaškega velikana preselil v rodno Ljubljano, kjer je zaigral za Ilirijo. Pri prestopu mu je pomagal Jasmin Hukić, nekdanji soigralec pri Iliriji, ki zdaj kot agent bdi nad njegovo kariero. Vrsti Saše Dončića je sprva pomagal pri preboju v Ligo Nova KBM, kjer je bil lani nato eden najučinkovitejših posameznikov in z naskokom prvi podajalec državnega prvenstva. Poleti je sledila selitev k Primorski, kamor je prišel, kot so ves čas zatrjevali v klubu, kot velika okrepitev. In ta naziv je mladenič popolnoma upravičil: "Res se je selitev v Koper izkazala za pravilno odločitev. Od samega začetka sem vedel, da je odločitev prava. Ljudje v klubu so mi predstavili načrt za naprej in cilje. Niti za sekundo nisem okleval pri odločitvi."

Primorska letos ne navdušuje le z rezultati, ampak tudi s predstavami na parketu. Selekcija ekipe je res dobra, moštvo je raznovrstno, odlično pokrito na vseh položajih, zasedba pa je zgrajena okoli Šiška, ki je podaljšana roka Golemca na parketu in dirigent te hitre in učinkovite igre: "Največja moč naše ekipe je v kemiji. Dobro se razumemo na igrišču in zunaj njega. Cel klub skupaj odlično funkcionira. Tu mislim na vse ljudi v klubu, na štab … To se pozna na parketu in posledično na končnem rezultatu."

Golemac mu je vlil veliko samozavesti

Sorodna novica Elitna košarka Jadrana prvič na slovenski obali

Žan Mark je potrdil, da je v športu kdaj treba narediti kakšen korak nazaj, da jih potem lahko več naprej. "Ko sem šel k Iliriji, sem šel res kakšen korak nazaj, a sem nato dobil prepotrebno samozavest. Spet sem se našel v igri in zdaj sem to samo nadgradil. Tudi z ekipnimi rezultati. Res sem lahko zadovoljen. Seveda imam še veliko prostora za napredek, ampak trenutno sem s potekom res zadovoljen," pravi mladenič, ki je ob tem še pristavil: "Tri lovorike smo že osvojili, zdaj pa nas čaka še državno prvenstvo, kjer prav tako ciljamo na prvo mesto. Upam, da nam uspe še to."

"Golemac mi je vlil veliko samozavesti. Dal mi je precej proste roke in velik vpliv v igri. Mislim, da sem to za zdaj dobro izkoristil in sem res zelo zadovoljen," je še dodal Šiško, ki je septembra dvignil kar nekaj prahu, ko je dal prednost novemu klubu pred reprezentanco. V karieri je naredil stopnico naprej in prišel v povsem novo okolje, kjer se je želel hitro privaditi in uveljaviti. To mu je – tako kot na primer tudi Alekseju Nikoliću pri Partizanu – uspelo. Toda selektor Rado Trifunović ga od tedaj ni več vpoklical v reprezentanco, čeprav je s svojimi igrami Šiško dodobra opozoril nase. Dokazal je, da bi bil lahko v danih razmerah prvi ali drugi 'play' izbrane vrste, v kateri je jasno, da morajo igrati trenutno najboljši posamezniki, glede na zadnje rezultate Slovenije pa so nujne tudi spremembe. Šiško ima znanje in kakovost, igra odlično, hkrati pa ima z vsemi uspehi Primorske tudi zmagovalno miselnost, ki je v športu zelo pomembna.

Iz Skopja

Tilen Jamnik