Jure Zdovc je bil prva izbira KZS-ja, sam si je želel te funkcije, bil pa je tudi glavna želja javnosti in navijačev. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc je bil prva izbira KZS-ja, sam si je želel te funkcije, bil pa je tudi glavna želja javnosti in navijačev. Foto: Aleš Fevžer

Odločitev je bila zelo lahka. Pogajanja pa so tekla nekoliko dlje, ampak samo zaradi administrativnih stvari.

O prvih stikih s KZS-jem
Jure Zdovc
Na Eurobasketu 2009 je Slovenija igrala odlično košarko, bila je blizu medalje, a v polfinalu po podaljšku klonila pred Srbijo, tesno pa tudi v boju za tretje mesto pred Grčijo. Foto: EPA

Sem pet let starejši, če primerjamo trenersko znanje in vizijo, sploh ni primerjave. Tedaj sem bil na začetku trenerske kariere in sem še izdeloval svojo trenersko filozofijo. Zdaj bolj ali manj vem, kaj hočem, in vem, kje, kaj, kako in zakaj. So pa igralci tisti, ki dajo piko na i na igrišču. Jaz fantom rad povem, ko zmagajo, da zmagujejo oni. Prepričan sem, da imamo ekipo, ki bo znala prenesti mojo filozofijo na igrišče. Maljković je postavil temelje. Seveda je moja filozofija nekoliko drugačna, kar je normalno. Je pa postavil neki začetek generacije in pokazal, kako s temi fanti igrati. V ponos in čast mi je, da bom to nadaljeval.

O primerjavi začetka prvega in drugega mandata
Jure Zdovc,Goran Jagodnik
Zdovc je zdaj trner Gaziantepa, pred tem je vodil Spartak, v zadnjih letih pa se je dokazal tudi na klopi Olimpije, kjer je nekoč odlično tudi igral. Zmaje je kot zadnji trener popeljal v Top 16 Evrolige. Foto: Aleš Fevžer

Saj veste, da se jaz težko skregam. Jaz takrat niti nisem imel pripomb. Vedeli smo, v kaj smo se spustili. Po koncu nimaš kaj jokati. Kot mlad trener sem tvegal in dober rezultat je prinesel, kar bi lahko finančno prej dobil, sem pa potem, recimo, dobil v klubu. Vse se povrne. Ni nobene zamere.

O razhodu s KZS-jem po EP-ju 2009
Zdovc še drugič sedel na klop Slovenije
Zdovc se vrača na selektorski stolček

sokih ambicij. Verjame v igralce in je prepričan, da je ekipa sposobna vrhunskih izidov.

Izvršni odbor je Zdovca soglasno potrdil. Druge možnosti ni bilo, saj je bil strokovnjak, ki je Slovenijo popeljal do za zdaj najboljšega izida na evropskih prvenstvih, prva izbira. Pogodbo je podpisal za dve leti z možnostjo podaljšanja še za eno. Tako bo Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo, ki bo letos v Španiji, evropsko, ki bo drugo leto v Ukrajini, pogodba pa se bo podaljšala, če se bo uvrstil vsaj v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih bo leta 2016 gostil Rio de Janeiro.

Prav je, da so pričakovanja velika
Konec leta 2008, ko je nekdanji izvrstni branilec slovenske in jugoslovanske reprezentance prevzel Slovenijo, je napovedal naskok na medaljo. Na Poljskem je bila izbrana vrsta s četrtim mestom blizu, vseeno pa je dosegla najboljši rezultat do zdaj. Visoke ambicije ima Zdovc tudi na začetku drugega mandata: "Dejansko mislim, da se pri ciljih nisem spremenil. Ostajajo visoki, konec koncev jih mediji in javnost zahtevate. Pričakovanja so vedno visoka, in prav je tako. Pritisk mora biti na nas, igralcih in na zvezi. Brez pritiska ni tekem in treninga. Ta pritisk te drži "gor". Tu se ni dejansko nič spremenilo."

Pričakovano je bilo, da bo Zdovc še drugič, edini do zdaj, ki je dvakrat vodil Slovenijo, je Zmago Sagadin, prevzel izbrano vrsto. V javnosti se je dolgo omenjalo njegovo ime, ob njem sicer tudi srbskega strokovnjaka Igorja Kokoškova, Zdovc je sam dejal, da ga to mesto zanima, za dobro izbiro pa so ga označili tudi številni košarkarji: "Čutil sem v sebi, da hočem. Nekaj časa sem govoril, da nočem več tega položaja. Ko pa sem gledal to ekipo, bolj sem jih gledal na treningih in tekmah, bolj so me navduševali. Čast je, da bom njihov trener, in dejansko mislim, da lahko naredimo dober rezultat."

Mladim bo dal priložnost
"Če sem odkrit, sem potihoma pričakoval stik z zvezo. Na srečo se je to zgodilo, in veselim se dni, tekem in akcij, ki nas čakajo," je dejal Zdovc, ki je priznal, da so ga ob prihodu na novinarsko konferenco preplavila čustva: "Čustva je težko nadzorovati. Biti selektor slovenske reprezentance je funkcija, ki ima veliko odgovornost. Hkrati je velika čast. Ko sem se sedel pred vse novinarje, je to prišlo na plano."

Slovenski košarkar z največ trofejami je napovedal, da bo pomladil izbrano vrsto, kar je sicer že začel zadnji selektor Božidar Maljković: "Veliko poslušam očitke, da ne dajem priložnosti mladim igralcem. Mislim, da so ti očitki iz trte izviti, in ne vem, od kod prihajajo. Je pa res, da zdaj, ko sem izkušenejši in nekoliko starejši trener, raje vidim mlade fante s polno energije. Če ti na začetku trenerske kariere starejši igralci pomagajo pri razvijanju, pa imaš zdaj, ko imaš to filozofijo že na neki način izostreno in veš, kaj hočeš, lahko več težav s starejšimi igralci. Veselim se pomlajevanja. Veselim se, da bom svoje znanje lahko prenesel na mlajše igralce. Žal je to le mesec ali dva v letu, ampak vseeno, če bo neka kontinuiteta, lahko naredimo tu tudi korak naprej."

Vsaka Maljkovićeva izkušnja dobrodošla
Z Božem se bo kmalu slišal, prav tako pa se bosta s srbskim strokovnjakom, s katerim sta uspešno sodelovala, ko je Jure še igral, tudi srečala: "Absolutno se bova dobila z Maljkovićem, ko bo priložnost. Poklicati ga moram čim prej. Tudi prej sva bila ves čas v stiku in vsaka njegova izkušnja bo dobrodošla."

47-letni strateg je trenutno trener Gaziantepa. S turškim moštvom ima pogodbo do konca letošnje in še za naslednjo sezono, a ima klavzulo, s katero lahko pogodbo po koncu te sezone prekine. Sicer je Zdovc zatrdil, da v klubu niso komplicirali, celo navdušeni so, da bo njihov trener obenem tudi selektor.

Sladke skrbi, saj je dovolj kakovostnih igralcev
Zdovc, ki je Slovenijo leta 2009 vodil na evropskem prvenstvu, bo prvič kot selektor nastopil na svetovnem prvenstvu, kot igralec pa se je leta 1990 s SP-ja vrnil z zlatom. O igralcih, ki pridejo v poštev za nastop letos v Španiji, je že razmišljal: "Prehitro je še za konkretna imena. Sem v glavi premislil vse možne kombinacije. Ko daš ta imena na papir, vidiš, da jih je preveč, kar je dober znak. To so sladke skrbi. Samo upam, da ne bo poškodb, in veseli me, da večinoma, če ne vsi kandidati, igrajo v močnih klubih in delajo z izredno dobrimi trenerji. Pričakujemo lahko njihov napredek skozi sezono. Tudi to me veseli. Za konkretna imena in spiske pa, ko bo čas za to."

Za zdaj novi selektor še nobenemu igralcu ni zaprl vrat, pomislil je tudi na tiste, ki so jih reprezentanci v preteklosti. V prvi vrsti sta tu mišljena Beno Udrih, s katerim sta tudi skupaj nekoč igrala, in Saša Vujačić. Oba sta sicer prišla na priprave ob njegovem prvem mandatu: "Tudi na te igralce sem pomislil. Po eni strani, ko daš igralce na spisek, jih je dovolj, po drugi strani pa je Slovenija majhna in je vsak igralec dobrodošel. Še razmišljam. Absolutno je treba videti, kako stvari stojijo. Tudi ta ideja mi je prišla na misel. Vse je odvisno, na katerih mestih in kateri igralci. Vemo, da smo nekje "tanjši" in imamo določena mesta slabše pokrita."

"Ekipa je sposobna iti do samega vrha"
Zdovc je napovedal, da bo prišlo do sprememb v kadru glede na zadnji Eurobasket, ko je bila Slovenija doma peta. Večjih jasno ne bo, tako da jedro ostaja bolj ali manj enako, vseeno pa bo prišlo do pomladitve izbrane vrste: "Se bom slišal z igralci. Še v torek sem imel tekmo in še nisem o tem razmišljal. Je pa osebni stik z igralci zelo pomemben, še posebej za nekatere posameznike."

"Sem prvi, ki sem rekel, da take priložnosti, kot je bila na Poljskem, ne bo več. Na srečo sem se zmotil. Absolutno ne bi sprejel tega izziva, če ne bil menil, da je ta ekipa sposobna narediti še korak naprej," je priznal svojo zmoto izpred štirih let in dejansko verjame, da se zdajšnja slovenska selekcija lahko vmeša tudi v boj za medalje: "Ekipa je sposobna iti do samega vrha. Vse države počasi menjajo generacije, in treba je tudi pogledati, kaj imajo drugje. Z gotovostjo lahko povem, da so slovenski košarkarji zelo cenjeni v Evropi. Veljajo za marljive, delavne in pametne. Imajo vse lastnosti, ki bi jih vsak trener rad imel pri svojem igralcu. To poslušaš od vseh tujih strokovnjakov in to potrjuje, da imamo kakovost. V to je treba verjeti, mogoče nam to kdaj manjka, nesramnosti in ponosa."

Goran Dragić se je dokazal kot vodja
O imenih novi selektor še ni želel govoriti, je pa jasno, da bo, tako kot tudi Maljković, ekipo zgradil okoli motorja slovenske igre in sijajnega 'playa' Gorana Dragića, ki je pod Zdovčevo taktirko igral tudi na Poljskem: "Že na izvršnem odboru sem rekel, pa se morda čudno sliši, da vidim Gorana Dragića, kar je Parker v Franciji. Je nosilec in motor ekipe. Je absolutno pokazal, da je vodja in dorasel tej vlogi. Odlično sezono igra v NBA-ju in okoli njega je treba graditi ekipo. Ni trenerja, ki tega ne bi naredil."

Torej najprej čaka Zdovca svetovno prvenstvo, o napovedih ne želi govoriti, najprej je treba tudi počakati žreb skupin, ki bo 3. februarja v Barceloni, višje cilje pa ima nedvomno za Eurobasket, ki bo prihodnje leto. "Zelo težko je govoriti o dolgoročnih ciljih. Prvo je svetovno prvenstvo in gremo čim dlje (smeh). Laično rečemo, da sta dve medalji na svetovnem prvenstvu že rezervirani – za ZDA in Španijo. Seveda bodo morali to pokazati na igrišču. Vsekakor gremo zato, da pridemo čim višje. Nisem veliko razmišljal o nasprotnikih. Treba je počakati žreb. Imamo generacijo pogumnih košarkarjev, atletov in borcev. Vodenje take ekipe je užitek in te ni strah pred ničimer," je povedal selektor, ki ambiciozno in odkrito meri visoko, obenem pa, tako kot je bilo to tudi na Poljskem, ne beži od odgovornosti in je pripravljen priznati spodrsljaje in tudi svoje napake.

Odločitev je bila zelo lahka. Pogajanja pa so tekla nekoliko dlje, ampak samo zaradi administrativnih stvari.

O prvih stikih s KZS-jem

Sem pet let starejši, če primerjamo trenersko znanje in vizijo, sploh ni primerjave. Tedaj sem bil na začetku trenerske kariere in sem še izdeloval svojo trenersko filozofijo. Zdaj bolj ali manj vem, kaj hočem, in vem, kje, kaj, kako in zakaj. So pa igralci tisti, ki dajo piko na i na igrišču. Jaz fantom rad povem, ko zmagajo, da zmagujejo oni. Prepričan sem, da imamo ekipo, ki bo znala prenesti mojo filozofijo na igrišče. Maljković je postavil temelje. Seveda je moja filozofija nekoliko drugačna, kar je normalno. Je pa postavil neki začetek generacije in pokazal, kako s temi fanti igrati. V ponos in čast mi je, da bom to nadaljeval.

O primerjavi začetka prvega in drugega mandata

Saj veste, da se jaz težko skregam. Jaz takrat niti nisem imel pripomb. Vedeli smo, v kaj smo se spustili. Po koncu nimaš kaj jokati. Kot mlad trener sem tvegal in dober rezultat je prinesel, kar bi lahko finančno prej dobil, sem pa potem, recimo, dobil v klubu. Vse se povrne. Ni nobene zamere.

O razhodu s KZS-jem po EP-ju 2009
Zdovc še drugič sedel na klop Slovenije
Zdovc se vrača na selektorski stolček