Devin Robinson je najboljši strelec Cedevite Olimpije v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Devin Robinson je najboljši strelec Cedevite Olimpije v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Ob težavah glavnega trenerja Zvezdana Mitrovića s hrbtom – črnogorski strokovnjak je v Münchnu opravil poseg, na ljubljansko klop pa naj bi se vrnil v kratkem, verjetno do konca meseca – je vodil četrto tekmo in vpisal tretjo zmago. 3:1 je izkupiček zmajev v Evropskem pokalu, potem ko so v 4. krogu ugnali Lietkabelis (76:72). Lanske mizerne evropske sezone ni bilo težko preseči, že zdaj pa so izenačili tudi rezultat sezone predtem, ko so podobno razočarali v Eurocupu. Tedaj so se dvakrat pomerili z zasedbo iz Panevežysa in obakrat izgubili.

Sorodna novica Zmaji do nove zmage, kljub mrku v tretji četrtini

"Kar se tiče energije, kako smo bili videti na terenu, in tudi rezultata, dva popolnoma različna polčasa. V prvem smo dobro igrali kot ekipa in bili fokusirani na stvari, ki smo se jih dogovorili pred tekmo. Na začetku drugega se nam ni izšlo po načrtu. Izgubili smo napadalni ritem. Čeprav ni bilo videti najboljše, je zmaga tu. Cilj je bil, da zmanjšamo njihov odstotek meta za dve in kontroliramo ofenzivni skok. Njihov odstotek za tri v tej sezoni ni najboljši. Imeli so tekme, ko so zadevali, a večkrat ne. Torej met za dve, ko potem dosegajo lahke točke iz tranzicije, igra ena na ena in napadalni skok. To nas je spet kar drago stalo. Želeli smo v tem tednu postaviti temelje na domačem terenu. Iz tega želimo rasti kot ekipa," je dejal Adžić.

Zavedajo se, da je skok njihova slabost

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvi polčas je bil najboljših 20 minut slovenskih prvakov v tej sezoni. Z dobro obrambo in hitro tranzicijo so si priigrali 20 točk naskoka in zdelo se je, da imajo vse pod nadzorom za novi dve evropski točki. Toda potem so močno padli v tretji četrtini, a še pravočasno strnili svoje vrste predvsem defenzivno. Z obrambo so zaustavili gostujoči nalet in preprečili črn scenarij, kakršen je bil na primer na uvodu v sezono proti FMP-ju, ko so s slabo tretjo četrtino izgubili prolog v Ligo ABA. Litovski košarkarji so se v torek zvečer v igro vrnili s štirimi trojkami, predtem pa so kar 33-krat zapored zgrešili izza črte (12-krat v Ljubljani, vseh 15 metov proti Arisu in zadnjih šest poskusov za tri proti Hapoelu).

Zmaji so tokrat vzpostavili ravnovesje v skoku, ki je bil glavni razlog za edini poraz v Evropskem pokalu prejšnji teden v Ankari proti Türk Telekomu, vseeno pa je Lietkabelis, ki je skakalno nevarna ekipa, v napadu ujel 14 odbitih žog. "Ves čas govorimo o obrambnem skoku in zapiranju. Zavedamo se, da je naša ekipna slabost. Ne manjka nam višine, ampak nekih navad, če lahko tako rečem. S treningom bi to morali urediti. Na žalost smo trenutno v ritmu, kjer ni dovolj časa, da bi se na treningih posvetili temu. Dan po tekmi je namenjen okrevanju, na naslednjem treningu pa se že pripravljamo na nasprotnika, ki sledi. Ne moremo rešiti takoj. Trenutno manjka časa za takšne treninge, a verjamem, da bomo pravilno reagirali," je dodal Mitrovićev prvi pomočnik.

V 5. krogu Evropskega pokala bodo zmaji prihodnji teden gostovali pri Arisu. Foto: www.alesfevzer.com
V 5. krogu Evropskega pokala bodo zmaji prihodnji teden gostovali pri Arisu. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani poudarjajo dobro vzdušje v garderobi. Ekipa je pokazala pravi pristop k tekmam, ustrezno borbenost in tudi značaj. Zna se odzvati v napetih končnicah. Proti Lietkabelisu se je odzvala pravočasno, konec tedna pa v Ligi ABA s košem ob zvoku sirene ugnala Split, ki se je letos izkazal za neugodnega tekmeca, saj je, na primer, vzel skalp Crveni zvezdi, ki ima medtem v Evroligi tri zmage na treh tekmah. "Imamo pravi značaj, iščemo pa še recimo pravega vodjo, kdo bo prevzel glavno vlogo, ko je to najbolj potrebno. Enkrat je to Nikolić, potem Robinson, bil je tudi Lemar, Blažič … Veseli me, da smo ekipa. Značaj se bo že pokazal z zmagami in ekipno igro," je še povedal Adžić, ki bo zmaje vodil tudi v petek v Laktaših proti Igokei in prihodnjo sredo v Solunu, ko se bodo v Evropskem pokalu pomerili z Arisom.

Robinson s predstavami upravičuje zaupanje ekipe

Prvi strelec je bil proti Lietkabelisu Robinson, ki je najboljši strelec Cedevite Olimpije tako v Ligi ABA, kjer daje dobrih 16 točk na tekmo, kot tudi v Evropskem pokalu, kjer njegovo povprečje znaša nekaj več kot 15 točk. Američan, ki ima za sabo zelo dobro sezono v dresu Manrese v močni španski ligi, je dokazal, da je pripravljen in hkrati tudi sposoben prevzeti odgovornost ter dosegati ključne koše. Tudi proti Liektabelisu, ko je tekmo končal s 17 točkami, je dal nekaj pomembnih. "Glede na ime je razlog, zakaj smo ga pripeljali na ta položaj, in po sezoni, ki jo ima za sabo, se pričakuje, da tako igra. Dajemo mu veliko svobode. Ekipa mu zaupa in verjame vanj, on pa vrača vse skupaj na terenu. Zagotovo je njegov učinek lahko večji v napadalnem skoku. Ima veliko izolacije, jemlje veliko metov in je dejaven v tranziciji, v skoku pa lahko da še več," ga je opisal Adžić.

Čeprav ni izrazit strelec z razdalje, je v Ljubljani že dokazal, da lahko zadene izza črte, lahko pa razširi igro z meti s polrazdalje, kar je njegovo veliko orožje. V napadu ima veliko svobode in pooblastil, saj premore individualno kakovost, da lahko igra ena na ena, gre pa za gibljivega in hitrega košarkarja za položaj štiri, ki lahko popelje žogo tudi v hitro tranzicijo. V zmajevem gnezdu že dolgo ni igral tako dober krilni center. Proti Lietkabelisu je med drugim navdušil tudi z atraktivnimi zabijanji. Najprej v protinapadu z "windmillom", potem pa še z "alley-oopom" po podaji Devanteja Jonesa: "Skušal sem še dodatno spodbuditi soigralce in zanetiti iskrico pri gledalcih."

Utrinki, kako lahko igrajo in česa so sposobni

Cedevita Olimpija do tretje zmage v Evropskem pokalu

"Odigrali smo s pravo energijo. Zavedali smo se, da nas ne čaka lahka naloga. Želeli smo biti agresivnejši od tekmeca. To nam je uspevalo v prvem polčasu, v drugem pa smo popustili. Toda taka je košarka. Začeli so zadevati, mi pa se nismo znali odzvati. Nismo branili ničesar, energija ni bila več ista, oni pa so zadevali. V prvem polčasu je bila obramba prava, dobro smo branili in igrali tranzicijo, v drugem pa je bila zgodba drugačna. Tretja četrtina je bila res slaba. To se nam letos prevečkrat dogaja in moramo poskrbeti, da se ne bo več. Moramo biti čvrsti v obrambi in potrpežljivi v napadu ter iskati najboljši položaj za met," je o tekmi povedal Robinson.

"V prvem polčasu smo na trenutke pokazali, kaj zmoremo in kako lahko igramo. To moramo raztegniti na vseh 40 minut. Sicer smo dobro začeli sezono. Moramo nadaljevati v tem ritmu in še dvigniti raven. Še naprej moramo trdo delati. Gre nam dobro, a je še veliko vzponov in padcev, kar je sestavni del igre. Gradimo še ekipo, ki je popolnoma nova. Počasi lovimo ritem," je še pristavil Robinson, ki je v soboto proti Splitu z zmagovitim metom prehitel tivolsko sireno: "Veliko mi pomeni ta koš. Že dolgo nisem bil v taki situaciji. Trenerski štab in soigralci mi zaupajo, da imam priložnost, da lahko vzamem tak met, kar mi res veliko pomeni."