Veliki Željko Obradović je v soboto po tekmi priznal, da je bila Cedevita Olimpija preprosto boljša. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović
Veliki Željko Obradović je v soboto po tekmi priznal, da je bila Cedevita Olimpija preprosto boljša. Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

V treh tednih so zmaji dvakrat gostovali v Beogradu in pokazali dve popolnoma različni predstavi. Pred premorom za reprezentanco konec novembra so v Hali sportova Ranko Žeravica doživeli pravo blamažo proti Megi, ki je bila boljša za kar 29 točk. Tri tedne pozneje so dva kilometra stran v Štark Areni spravili na kolena moštvo Partizana na čelu z velikim Željkom Obradovićem, ki je ob Crveni zvezdi glavni favorit Lige ABA, hkrati pa je tudi v ožjem krogu kandidatov za slavje v Evropskem pokalu.

Najboljši evropski trener vseh časov je pred dvobojem v srbski prestolnici pohvalil potentnost Olimpijine zunanje linije. Jaka Blažič, Jacob Pullen in Yogi Ferrell, ki se je za zdaj tako kot Alen Omić izkazal za pravo okrepitev, so uresničili besede slovitega srbskega strokovnjaka in odigrali ključno vlogo ob zmagi s 96:89. Olimpija je v zadnjem tednu odigrala dve dobri tekmi, še posebej po treh poraznih predstavah predtem. Tako proti Partizanu kot prej v Eurocupu proti Virtusu je dobro funkcioniral ljubljanski napad, ko so zmaji potrdili, da imajo veliko individualne kakovosti in ofenzivnega potenciala.

Jacob Pullen in Blažič sta bila prva ljubljanska strelca ob zmagi v Beogradu. Foto: www.alesfevzer.com
Jacob Pullen in Blažič sta bila prva ljubljanska strelca ob zmagi v Beogradu. Foto: www.alesfevzer.com

"Pomembno je le, da ekipa igra dobro"

"Fantje so bili agresivni tako v obrambi kot v napadu. Garali so celo tekmo. To je ekipna zmaga. Če niso vsi igralci na isti ravni, ne moreš premagati takšne ekipe, kot je Partizan, v gosteh. To je dokaz, da smo na dobri poti. Tako kot ni bilo depresije ob porazih, pa ne sme biti evforije ob zmagah. Moramo trdo delati naprej," je bil po gostovanju pri šestkratnih prvakih Jadrana zadovoljen Jurica Golemac. Zadnji teden je dobra spodbuda, hkrati pa na obeh predstavah lahko v zmajevem gnezdu gradijo za naprej. Zmaga nad Partizanom, ki je klonil šele tretjič letos, predstavlja prvi veliki skalp sezone, s tem pa je Olimpija dokazala, da se lahko kosa z najmočnejšimi ekipami v regiji in v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Zdaj mora to potrditi na obračunih, ki sledijo.

"Po razočaranjih v zadnjih tednih smo si pred to tekmo rekli, da poskušamo odigrati po najboljših močeh. Od začetka do konca smo se borili, nadzorovali tekmo in dobili končnico, kar je zelo pomembno. Gradili bomo na tem. Mislim, da imamo pravo kemijo v ekipi, da naredimo letos še kaj več. Upajmo, da je to prava naša slika. Začetek je dober, je pa pomembna konstanta," je povedal kapetan Blažič, Pullen – oba sta Partizanu dala po 19 točk – pa je dodal: "V zadnjem času smo veliko prestali, zdaj pa smo igrali res kot prava ekipa. Če igraš tako in zaupaš soigralcem, potem pridejo zmage, kot je ta. Že proti Virtusu smo odigrali dobro. Sicer smo izgubili, a se je videl napredek. Igrali smo eden za drugega. Ni pomembno, kdo igra dobro, pomembno je le, da dobro igra ekipa. Na takih tekmah odločajo malenkosti, kot so obramba in skok. Imamo dobro ekipo, moramo se le boriti naprej in igrati na pravi način."

V Evropskem pokalu Olimpija v nizu štirih porazov

Sorodna novica Rupnik: Najbolje je bilo, da se poti razidejo

Zmago nad Partizanom in pozitiven zasuk v igri bodo Ljubljančani potrjevali v sredo ob 20.00 na gostovanju v Benetkah. Tudi Reyer Venezia je trenutno pri izkupičku dveh zmag in štirih porazov, so pa zmaji izgubili zadnje štiri tekme v Evropskem pokalu. Jasno je, da bo ključ do zmage znova ustrezna defenzivna raven, saj ima letos Olimpija veliko težav v obrambi. Je pa zato znova glavno orožje met z razdalje, saj je najboljša ekipa pri metu izza črte v tem tekmovanju. Glavna težava v napadu so izgubljene žoge. Tako kot Golemčeva vrsta je sicer med najslabšimi v tem elementu tudi zasedba italijanskih prvakov leta 2020.

"Reyer je zagotovo ena najboljših ekip v naši skupini. Sestavljena je iz izkušenih igralcev, ki jih vodi odličen trener. Vrsto let igrajo skupaj. Moramo napredovati in biti boljši. Čim dlje moramo držati intenziteto igre tako v napadu kot v obrambi, obenem pa igrati pametno, saj je to edini način, da se lahko zoperstaviš tako izkušenim ekipam," je o naslednjem nasprotniku povedal Golemac. Najboljša strelca Venezie sta ameriški center Mitchell Watt in Stefano Tonut, MVP minule sezone italijanskega prvenstva. "Zelo nevaren je na položaju dve Tonut. Dobra strelca sta tudi Michele Vitali in Michael Bramos. Največ minut preigra Watt, levoroki center, ki zlahka dosega točke s hrbtom proti košu. Veliko se gibljejo, si podajajo in igrajo pametno košarko."


Sreda ob 20.00:
REYER VENEZIA – CEDEVITA OLIMPIJA

Odigrano v torek:
RATIOPHARM ULM – JL BOURG 96:86

Sreda:
BUDUĆNOST – GRAN CANARIA

VALENCIA – BURSASPOR

VIRTUS BOLOGNA – PROMITHEAS PATRAS

Lestvica:                             
BUDUĆNOST              6  5 1   67 11
RATIOPHARM ULM         7  4 3    1 11 
VIRTUS BOLOGNA         6  4 2   33 10 
GRAN CANARIA           6  4 2   28 10 
VALENCIA               6  4 2   26 10  
JL BOURG               7  2 5   -5  9 
REYER VENEZIA          6  2 4  -12  8 
CEDEVITA OLIMPIJA      6  2 4  -29  8 
BURSASPOR              6  2 4  -42  8 
PROMITHEAS             6  2 4  -67  8 
                                      
V izločilne boje bo napredovalo osem ekip.