Union Olimpija je bila nemočna in daleč od predstave iz prejšnjega petka, ko si je kljub porazu proti Fenerbahčeju v Stožicah prislužila aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija je bila nemočna in daleč od predstave iz prejšnjega petka, ko si je kljub porazu proti Fenerbahčeju v Stožicah prislužila aplavz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jonas Mačiulis je bil z 18 točkami prvi strelec tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dino Murić in Sašo Filipovski
Sašo Filipovski: "Morali bi bolje igrati v obrambi, manjkale pa so nam točke Salina." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dominic Waters
Dominic Waters je zbral deset točk in sedem podaj, a je naredil precej napak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Rupnik
Mladi Luka Rupnik je dočakal prve minute v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po nizu domačih tekem čaka zdaj ljubljansko moštvo nekaj težkih gostovanj, najprej v ponedeljek (v Ligi ABA) pri Igokei. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prepelič, Ukić in Mačiulis po tekmi v Stožicah

Proti močnim, favoriziranim Atenčanom so bili zmaji daleč od presenečenja. Gostje so hitro prevzeli pobudo v Stožicah in že pred polčasom jim je uspelo narediti odločilno razliko, ki je do konca srečanja Ljubljančanom nikakor ni uspelo izničiti oziroma zmanjšati.

Pao dokazal, da ima ogromno kakovostnih igralcev
Pred tekmo so v zmajevem gnezdu ves čas poudarjali, da bo ključna obramba na Sofoklisu Schortsanitisu in Dimitrisu Diamantidisu. Sofa so košarkarji Olimpije dobro zaustavljali, tudi kapetan Paa se v napadu ni povsem razigral, a so ob osredotočenosti na odlična grška igralca pozabili na druge nevarnosti zelenega giganta, kar so varovanci Argirisa Pedoulakisa znali kaznovati.

Po herojski predstavi in veliki zmagi v Desiu na gostovanju pri Cantuju ter borbeni in srčni predstavi doma proti Fenerbahčeju, ko so kljub porazu dobili aplavz s tribun, so tokrat zmaji pokazali drug obraz. V igri ni bilo pravega žara in borbenosti, ki jih je krasila pred tem, na trenutke pa je bila vrsta Saša Filipovskega videti precej anemična in povsem nemočna.

Zmaga Paa povsem zaslužena
"Čestitke Panathinaikosu za povsem zasluženo zmago. Vedeli smo, kaj si želimo v teoriji, a nam v praksi tega ni uspelo izvesti. Imamo neizkušeno ekipo, kar se je tokrat znova pokazalo. Dobro smo se taktično pripravili, a vse, kar smo uspeli storiti v tem smislu, je bila obramba na Sofu,"
je po tekmi razmišljal trener Olimpije.

Jasno je, da so bili zmaji osredotočeni na prej omenjeni glavni nevarnosti nasprotnika, kar je znal kaznovati Jonas Mačiulis. Odlični litovski krilni igralec je kot za šalo vsakič kaznoval napako domače obrambe, ko je sam ostal na trojki. "Pao je odigral dobro tekmo in nekaj igralcev me je res presenetilo. Predvsem mislim na Mačiulisa, ki je odigral na res visokem nivoju. Ključ do uspeha je bil znova Diamantidis. Čeprav je dosegel le pet točk, je ves čas držal visok ritem igre in vodil svojo ekipo do zmage. Ko so videli, da smo zaustavili Sofa, so napadli prek Lasmeja in Tsartsarisa, kar jim je odlično uspelo. Morali bi bolje igrati v obrambi, manjkale pa so nam točke Salina. V naslednjih tekmah moramo predvsem popraviti igro v obrambi. Pao je tokrat dokazal, da je izkušenejši in kvalitetnejši od nas," je dodal Filipovski.

Zmaji se niso držali dogovorjenega
Zmaga Paa je povsem zaslužena. Pred dvema letoma je v peklu Stožic atenski gigant moral priznati premoč. Tedaj so stoženske tribune pripravile izjemno vzdušje, tokrat pa je bila tudi podpora s tribun, predvsem v primerjavi s tistim, kar je že bilo v ljubljanski lepotici, precej borna. V dvorani se je zbralo manj kot osem tisoč ljudi. Navijačem ni uspelo "dvigniti" zmajev, prav tako pa si pozitivne ocene ne zaslužijo organizirani navijači ljubljanskega kluba, ki so se znova zbrali v precej skromnem številu, poleg tega pa so imeli več dela z drugimi stvarmi kot z bodrenjem svojih ljubljencev.

Od posameznikov ni v domači vrsti nihče posebej izstopal. S 16 točkami je bil najboljši Aron Baynes, 11 pa jih je pristavil Klemen Prepelič: "Nismo se držali načrta za tekmo, kar nam je povedal tudi trener. Nasprotnik je izkoriščal svoje visoke branilce na igri pod obročem, predvsem Mačiulisa, za katerega nismo našli odgovora. Dobro smo sicer pokrili Schortsanitisa, ki se ni uspel razigrati, in tudi Diamantidis ni prišel do svoje igre. Dobro predstavo je prikazal Ukić, ki je s trojko od table morda celo prelomil tekmo. Nismo se držali dogovorov. V obrambi ni bilo prave rotacije in pomaganja. V napadu smo odigrali katastrofalno, saj ni bilo pravih odločitev. Te tekme enostavno nismo mogli zmagati."

Poznala se je odsotnost Salina
Mladi branilec se je dotaknil tudi že naslednjega testa za Ljubljančane, saj jih v ponedeljek čaka v regionalnem tekmovanju obračun z Igoeko, ki letos še ni klonila, ob tem pa je opozoril tudi na odsotnost poškodovanega Sasuja Salina, kar se je poznalo tako v obrambi kot tudi v napadu: "Za nami je tretji zaporedni poraz, kar zagotovo ni dobro za samozavest in kemijo v ekipi. Čaka nas Igokea, ki je zelo dobra ekipa, kar je dokazala z začetkom Lige ABA. Dvorana bo verjetno polna in čaka nas težko delo. Upam, da se čim prej vrne Salin. S tem imamo enega igralca več v rotaciji. Tokrat se nam je poznala njegova odsotnost, njegova čvrsta igra v obrambi in kakšen zadet met z razdalje."

Odsotnost Salina in veliko dela za obrambo Olimpije sta bila razloga, da je več minut dobil Dino Murić, ki je kar dobro opravil svoje obrambne naloge: "Panathinaikos je res zasluženo zmagal. V napadu smo vse preveč hoteli na silo. Prevečkrat smo metali za tri točke, namesto da bi igrali po globini, še posebej, ko v igri ni bilo Schortsanitisa. V prvem polčasu smo dobili preveč točk. Če bi približno tako odigrali v prvem v obrambi, kot smo v drugem, bi bila zadeva povsem drugačna."

Z obrambo nad Sofom tvegali odprte mete
"Načrt je bil, da ko je Sofo v igri, pomagamo. En igralec ne more pokrivati Sofa sam. Igrali smo s podvajanjem in tako tudi tvegali odprt met. Na začetku ne bi smeli pustiti odprtega Panka, ki je dober strelec. Takrat bi ga morali pokriti in tvegati pri drugih. Tako se je pač zgodilo. Panathinaikos ima izkušeno ekipo, Diamantidis je vodja te ekipe, ostali pa samo čakajo na priložnost,"
je še nekaj stvari, ki so odločile tekmo, predstavil 22-letni Ljubljančan.

Nerazpoložena sta bila tudi prva organizatorja igre Olimpije. Teemu Rannikko se sploh ni vpisal med strelce, Dominic Waters pa je sicer odigral najboljšo tekmo v zeleno-belem dresu, vpisal deset točk in sedem podaj, a je napravil poleg tega tudi precej napak in znova odprl vprašanje, če si morda kdo drug ne bi zaslužil večje minutaže. Izmed tujih okrepitev je skoraj zagotovo ameriški organizator igre do zdaj pokazal najmanj.

Rupnik zadovoljen zaradi debija, ne pa igre
Ob koncu je na poziciji "ena" nekaj minut dobil tudi Luka Rupnik, ki je debitiral v Evroligi: "Tekmo je odločila naša slaba obramba. Predvsem v prvem polčasu se nismo držali navodil, ki smo jih dobili od trenerja. Zavedali smo se, da so individualne kvalitete na njihovi strani. Žal nam ni uspelo omejiti njihovega učinka in na koncu smo zasluženo izgubili. Uspeli smo omejiti Sofa in Diamantidisa, prejeli pa smo preveč točk pod obročem. Lahko bi rekli, da so nas sistematično napadli. Našli so šibko točko in s pravo taktiko večkrat zapored izkoristili prevlado v skoku."

"Za mano so prve minute v Evroligi. Vesel sem za debi, a vedno je to s porazom in slabo igro celotnega moštva zasenčeno," je še pristavil 19-letni Idrijčan, ki je k Olimpiji pred letošnjo sezono prestopil iz Slovana. Na začetku je bilo pri enem izmed najbolj talentiranih slovenskih košarkarjev opaziti kar precej nervoze in treme, nato pa je vendarle steklo. Korektno je odigral svoje minute in se izkazal z akcijo, ko je ukradel žogo in nato domiselno zaključil protinapad.

Prepelič, Ukić in Mačiulis po tekmi v Stožicah