Obračun nosilcev slovenske reprezentance je dobil kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Obračun nosilcev slovenske reprezentance je dobil kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Po velikih težavah, ki so jih imeli novembra in na začetku decembra, so zmaji rezultatsko krivuljo v Ligi ABA obrnili navzgor z zmagama nad Partizanom in Studentskim centrom, zdaj pa jim je uspelo prekiniti še črni niz petih porazov v Evropskem pokalu, kjer so predtem nazadnje slavili 27. oktobra. In to z zares lepo zmago na težkem gostovanju v Valencii. Proti še lanskemu evroligašu, ki sodi med glavne favorite tekmovanja, so pokazali najboljšo igro v tej sezoni tako v napadu kot v obrambi.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V letu 2021 Cedevito Olimpijo čaka še ena tekma. V 13. krogu Lige ABA bo v torek, 28. decembra, ob 19.00 gostovala v Zagrebu pri Ciboni. Srečanje bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Delni izid 16:0 in zabijanji Augusta popeljali Olimpijo do velike zmage

"Dosegli smo pomembno zmago, ki je popolnoma zaslužena. Res velik uspeh po teh razočaranjih v zadnjem času, še posebej v Eurocupu. Ves čas smo igrali v dobrem ritmu, bili disciplinirani in osredotočeni. V obrambi smo res držali visoko koncentracijo celo tekmo, v napadu pa igrali, kar smo se dogovorili. Držali smo se načrta, ki smo si ga zadali pred tekmo. Lepa zmaga, na kateri bomo gradili naprej. Upam, da bo to ena prelomna točka. V zadnjih tednih igramo veliko bolje. To je lepa popotnica pred krajšim premorom v Evropskem pokalu. Skozi te tekme v Ligi ABA moramo napredovati in se potem v Eurocupu vrniti še močnejši, da izpolnimo cilj in se uvrstimo v top 16," je po tekmi povedal Jaka Blažič.

Kapetan Olimpije se je na nekaj zadnjih tekmah izkazal z vsestranskimi predstavami, ko je statistiko polnil tudi s skoki in podajami, hkrati pa veliko dela opravil v obrambi. Tokrat je bil zelo razigran s 24 točkami in indeksom 31. Kar šest zmajev je doseglo dvomestno število točk. Po 15 še Yogi Ferrell in Edo Murić, ki je v zadnjem obdobju ujel zelo dobro strelsko formo, 13 Jacob Pullen, 11 Zach Auguste, ki se je po dolgem času ofenzivno prebudil in v svojem slogu navdušil z atraktivnimi zabijanji, ter z desetimi Melvin Ejim.

Zmaji ukradli toliko žog, kot so jih izgubili

"Velika zmaga, saj je Valencia ena najboljših ekip v Evropskem pokalu. To je dokaz, da lahko igramo proti vsakemu. Upam, da smo zdaj dokazali, da smo dobra ekipa. Moramo verjeti vase in trdo delati še naprej," je pristavil Murić, ki je tako kot Blažič ukradel tri žoge. Skupaj so jih Ljubljančani kar 11, toliko kolikor so jih izgubili. Prav izgubljene žoge so bile velika težava v tej sezoni, tokrat pa so bili eden izmed odločilnih dejavnikov za gostujočo zmago.

Namreč z dobro obrambo so Valencio prisilili v sedem izgubljenih žog več, po katerih je Olimpija dala 29 točk, domača zasedba pa 13. Iz protinapadov so zmaji dosegli 12 točk, Valencia pa vsega dve. Španski velikan je sicer v prvem polčasu hitro izničil dvomestno prednost in še do odmora povedel. Prav po zaslugi agresivne obrambe in lahkih točk po protinapadih pa so slovenski prvaki na začetku drugega dela prevzeli pobudo in si priigrali nekoliko višjo prednost. Valencia se je v zadnji četrtini približala na -5, toda Blažič in Ejim sta hitro našla odgovor za potrditev prestižne zmage.

Na splošno je bila obramba na zelo visoki ravni. Zelo dobro so Ljubljančani omejili slovenskega ostrostrelca Klemna Prepeliča in tudi sicer zaustavljali vse najnevarnejše domače posameznike. Še posebej so dobro delo opravili pri pokrivanju visokih igralcev, ki jim niso dovolili igre po globini. Valencia je do te tekme za dve metala skoraj 59-odstotno, tokrat pa manj kot 35. Olimpijin met za dve je bil skoraj 68-odstoten. Zmaji so vendarle odigrali tudi nekaj lepih akcij po globini. Zbrali so 21 podaj – sedem jih je v statistiko vpisal Ferrell, pet pa Blažič –, žoga je uspešno krožila, tako da se je večkrat našel prost igralec, kar nekajkrat pa so tudi dobro 'spustili' žogo pod obroč oziroma odigrali "pick and roll" z visokimi igralci.

Olimpija na koncu boljša tudi v skoku

Kot po pravilu je v tej sezoni imela težave stoženska zasedba tudi s skokom. Medtem ko so bili zmaji med tistimi, ki so dovolili nasprotniku največ napadalnih skokov v Evropskem pokalu, pa je Valencia ena najboljših skakalnih ekip, kar je dokazovala v prvem polčasu, toda v drugem so zmaji vzpostavili kontrolo nad odbitimi žogami in na koncu tudi dobili boj zanje s 36:34. Alen Omić je vpisal devet, Auguste pa šest skokov.

Murić in Blažič pomočnika, ne tatova avtoritete

Z dobro obrambo je torej stekel tudi napad, kar je po tekmi poudaril Jurica Golemac: "Čestitke fantom za prikazano. Po petih porazih zapored smo zmagali v Valencii, ki je ena najboljših ekip. Odigrali smo zrelo in pametno. Igralci so verjeli v zmago in drug v drugega. Zaupali so si. Zelo dobro smo odigrali v obrambi. Vedeli smo, koga in kako braniti. V napadu smo si lepo delili žogo, igrali s podajo več in prihajali do lahkih košev, kar nam je dvignilo samozavest."

"Obramba je bila res enkratna. Vsi so igrali drug za drugega in potrdili, da s tako obrambo lahko marsikoga premagamo. Če dobro branimo, smo lahko uspešni. Imamo napadalno kakovost. Imamo veliko rešitev v napadu, igralce, ki lahko tečejo, prebijajo in zadevajo. Lepa popotnica za naprej in dokaz, da dobro delamo ter imamo kakovostne igralce. Smo ponosni, a moramo tekmo pozabiti in se pripraviti na naslednjo," je še povedal ljubljanski trener. Naslednja tekma Olimpijo čaka v torek v Ligi ABA, ko bodo gostovali v Zagrebu pri Ciboni. Evropski pokal – do takrat bo v zmajevo gnezdo morda prišla še kakšna okrepitev – se nadaljuje 11. januarja, ko v Stožice prihaja Promitheas.