Svetovno prvenstvo v razredu MotoGP je letos nepričakovano zanimivo. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo v razredu MotoGP je letos nepričakovano zanimivo. Foto: EPA
Valentino Rossi
Valentino Rossi je v sezonah, ko je osvajal naslov svetovnega prvaka (v katerm koli razredu), vedno dobil vsaj devet dirk v sezoni. Letos jih ima pred zadnjimi tremi 'le' pet. Foto: EPA
Nicky Hayden
Nicky Hayden ima letos 'le' dve zmagi, a si je s konstantno vožnjo privozil 21 točk naskoka pred Rossijem. Foto: EPA

Trenutno najbolje kaže Nickyju Haydnu na hondi, ki ima pred zdajšnjim prvakom Valentinom Rossijem 21 točk naskoka. Pred dvema mesecema je bilo do konca sezone še šest dirk, Američan pa je po bleščeči zmagi v domači Laguni Seci prednost pred Italijanom povečal na 51 točk.

Račun je preprost ...
"21 točk je res veliko, a nič ni nemogoče," puške ne meče v koruzo sedemkratni svetovni prvak in matematično nadaljuje: "Račun je preprost. Na vsaki dirki moram dobiti čim več točk svojega nasprotnika, da ostanem v igri."

Rossi je na zadnji dirki v Avstraliji v zadnjem zavoju prehitel Seteja Gibernaua, s tem osvojil tretje mesto in v boju proti petemu Haydnu pridobil pet pomembnih točk. "Do zadnjega zavoja je še vse kazalo v redu, nato je res napravil odlično potezo. A še vedno sem v igri," ostaja miren Hayden.

Rossi v Montegiju ne blesti
Karavana zdaj odhaja na Japonsko. Dirka v Montegiju je tradicionalno neugodna za Valentina Rossija, saj tu le redko blesti. Lani je po trku z Marcom Melandrijem odstopil, dirko pa je dobil Loris Capirossi. "Priznam, te steze res ne maram. A potrudil se bom, da se v Evropo vrnem še z nižjim zaostankom in poskušam osvojiti naslov," je optimističen Rossi.

Skupni vrstni red (14/17):
 1. N. HAYDEN     ZDA/honda      225 
 2. V. ROSSI      ITA/yamaha     204 
 3. M. MELANDRI   ITA/honda      193 
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda      193 
 5. L. CAPIROSSI  ITA/ducati     180 

Spored do konca sezone:
Nedelja: JAPONSKA/Motegi
15. 10.: PORTUGALSKA/Estoril
29. 10.: ŠPANIJA/Valencia

Letošnje zmage Haydna: Nizozemska, ZDA.

Letošnje zmage Rossija: Katar, Italija, Katalonija, Nemčija, Malezija.