Aleš Kranjc je eden najboljših branilcev v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Aleš Kranjc je eden najboljših branilcev v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Aleš Kranjc
Blestel je tudi na majskem svetovnem prvenstvu elitne divizije. Foto: RTV SLO
Acroni Jesenice
Železarji so po slabem štartu ujeli priključek k vrhu v avstrijski ligi. S Kranjcem bodo precej lažje izpolnili cilj - uvrstitev v končnico Lige Ebel. Foto: www.hkjesenice.com
Aleš Kranjc
Kranjc se še ne vidi v Ligi NHL. Foto: www.hkjesenice.com

Aleš Kranjc je v zadnjih sezonah dokazal, da je eden najboljših slovenskih hokejistov. Še posebej nevarni so njegovi natančni streli z modre črte. Aprila letos je s štirimi goli v finalu proti Slaviji močno pripomogel k peti zvezdici Jeseničanov v samostojni Sloveniji. 25-letni branilec je blestel tudi na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Latviji. Odločil se je, da se bo preizkusil v tujini, a se je že po dveh dneh vrnil iz Södertälja. O razlogih noče veliko govoriti. Sedaj bo z Jeseničani naskakoval vrh avstrijske lige, aprila pa ima nov veliki cilj. Z risi si želi povratka v prvi razred svetovnega hokeja.

Kakšni so bili razlogi za vaš odhod iz Södertälja? Ali ste se spomladi, ko ste podpisali pogodbo že prepričali kam se podajate?
Prepričal? To sem se potem, ko sem prišel tja. Razloge za odhod ne bi pogreval. O tem nisem govoril in ne bom, ni bilo pa tako, kot bi moralo biti zame, zato sem tudi odšel.

Ste imeli še ponudbe kakšnega drugega kluba v Evropi, morda celo v Sloveniji, ali je bilo za vas takoj jasno, da se boste vrnili na Jesenice?
Drugih ponudb ni bilo. Po pogajanjih z Jesenicami sem se odločil, da nadaljujem doma.

V avstrijski ligi ste malo igrali. Se vam bo v nadaljevanju sezone poznala odsotnost z ledu?
Zdaj, ko prihajam v ta ritem pogostih tekem, se pozna. Z vsako tekmo bo tega manj in mislim, da kmalu ne bo več razlike.

Kako ocenjujete nastope Jeseničanov v prvih 18 krogih. Zakaj je bil štart tako slab, nadaljevanje pa tako sijajno?
Moja ocena je sigurno pozitivna. Liga Ebel je nekaj novega, o nobeni novi stvari ne moreš kar takoj vse vedeti. Potreben je bil čas, da se vklopiš, spoznaš zadeve, zdaj pa je že tako, kot mora biti. Rezultati treningov in vsega truda so vidni. Moštvo je po seriji zmag bolj sproščeno, saj ve, da je sposobno zmagovati.

Se vam zdi 56 krogov v Ligi Ebel preveč, je razpolovitev točk po 28. krogih pravična?
Taka so pač pravila, jaz mislim, da je to v redu. Tekem je res kar nekaj, menim pa, da jih ni preveč. S sistemom tekmovanja sem zadovoljen.

Kakšne možnosti imate za uvrstitev v končnico in kdo je favorit za končno zmago?
Imamo velike možnosti za končnico. To je realen cilj. O favoritih še ne moremo govoriti, to se bo videlo kasneje. Mislim, da so zaenkrat še vsi v igri za zmago.

Gledalci si želijo čimvečkrat ogledati večni derbi med Jesenicami in Olimpijo. Letos bo prva tekma na sporedu šele v drugem delu prvenstva? Mislite, da si tudi obe ljubljanski ekipi zaslužita nastop v Ligi Ebel?
Težko vprašanje. Mislim, da igrati v Ebel ni le to, da imaš dobro ekipo in dosti denarja. Pomembno je, da imaš široko podporo, predvsem v navijačih. Pri nas je veliko gledalcev. Vsekakor pa so možnosti, da se Olimpija priključi naslednje leto.

Blesteli ste tudi na majskem svetovnem prvenstvu v Latviji, ko ste dosegli štiri gole? Kako sedaj gledate na to prvenstvo in na tisto nesrečno tekmo proti Italiji?
Tekma kot vsaka druga. Veliko jih je že bilo, veliko jih še bo. To se pozabi. Teh prvenstev in tekem v karieri je ogromno. Če bi se vsega spominjal ...

Letos bo SP divizije I v Ljubljani. Bi bilo boljše, če bi prvenstvo izpeljali na Jesenicah, kjer je zanimanje za hokej neverjetno?
Meni bi bilo to seveda ljubše, ampak gre pač za slovenski hokej, za državno reprezentanco in gledalci nas bodo podpirali kjerkoli. Upam na dobro podporo iz vse Slovenije.

Igrali boste proti Litvi, Japonski, Madžarski, Veliki Britaniji in Romuniji. Kdo bo vaš glavni tekmec?
Velika Britanija in Litva.

Ali spremljate nastope Anžeta Kopitarja v Ligi NHL? Bi si tudi sami kdaj zaželeli zaigrati v najboljši hokejski ligi na svetu?
Njegove nastope spremljam bežno, slišim za njegove zadetke in podaje, nobene tekme si pa še nisem ogledal. Da bi jaz igral v NHL-u, so pa to le želje. Ne zdi se mi verjetno, da bi se to zgodilo.

A. G./RTV SLO