Južni del tribune Camp Nou-a, kjer ne prevladujejo gostujoči navijači. Za njih je je prostor namenjen na zahodnem delu tribune. Foto: RTV SLO/J. L.
Južni del tribune Camp Nou-a, kjer ne prevladujejo gostujoči navijači. Za njih je je prostor namenjen na zahodnem delu tribune. Foto: RTV SLO/J. L.

Multimedijski center RTV Slovenija nadaljuje predstavitve stadionov nekaterih največjih klubov na svetu ta hip. Predstavili smo vam že Allianz Areno, Stamford Bridge in Santiago Bernabeu. Zdaj je na vrsti ponos Katalonije.

50 let od prve uradne tekme
Stadion, ki leži v severozahodnem delu mesta, je bil zgrajen v petdesetih letih 20. stoletja, prva uradna tekma je bila na njem odigrana leta 1957, ko je Barcelona premagala Varšavo s 4:2. Objekt, ki so ga oblikovali arhitekti Francesc Mitjans Miro, Josep Soteras Mauri in Lorenzo García Barbón, lahko sprejme 98.787 gledalcev.

Legendarni stadion, katerega posebnost je tudi dolga (105 metrov) in široka (68 metrov) travnata površina, je sicer v svoji dobrih 50 let stari zgodovini gostil tudi tekme svetovnega nogometnega prvenstva leta 1982, finale nogometnega turnirja olimpijskih iger leta 1992 (Poljska - Španija 3:2) in nepozabni finale nogometne Lige prvakov leta 1999, kjer je Manchester United z 2:1 premagal Bayern iz Münchna.

Muzej, vreden ogleda
Posebnost veličastnega domovanja rdeče-modrih je tudi muzej Josep Lluis Nunez, ki je bil odprt leta 1984. V njem je mogoče najti 1.420 nogometnih fotografij, pokalov, dresov, zanimivih časopisnih člankov ... Povprečno letno muzej obišče 1.200.000 ljudi, kar nogometni muzej uvršča med najbolj obiskane muzeje v Kataloniji. Cena ogleda muzeja in stadiona je 11 evrov.

Veličastni načrti za naslednje desetletje
Po podatkih iz katalonske prestolnice naj bi v prihodnjih petih letih še dodatno obnovili in povečali stadion za dodatnih od 15.000 do 20.000 sedežev, s čimer bi domovanje Blaugrane postalo največji stadion na svetu.

Katalonija z Camp Nouom živi za nogomet
FC Barcelona, ki je bil sicer ustanovljen leta 1899, je edinstven tudi po navijaški pripadnosti klubu. Barca je namreč društvo, ki ima svoje člane. Po zadnjih podatkih je le-teh 153.000, poleg tega pa imajo Katalonci tudi 1.508 podpornikov društva (sponzorjev). Svoje največje uspehe so dosegli z osvojitvijo nogometne Lige prvakov v letih 1992 (zmaga nad Sampdorio z 1:0 v Londonu) in 2006 (uspeh nad Arsenalom z 2:1 v Parizu), poleg tega pa so tudi 18-kratni španski prvaki. V vrstah katalonskega ponosa je igralo veliko izjemnih nogometašev, največji pečat pa so nedvomno pustili Johan Cruyff, Diego Armando Maradona, Romario, Ronald Koeman, Hristo Stojčkov, Ronaldo, Rivaldo in Ronaldinho.

Jernej Leskovšek

Klub je leta 1899 ustanovila mešana skupina Švicarjev, Angležev in Kataloncev. Nogometni klub pa je kmalu postal pravi ponos Katalonije. Foto: RTV SLO/J. L.
Barcelona je v vseh pogledih več kot klub. Na svojih dresih nogometaši nimajo sponzorjev, 'krasi' jih le dobrodelni napis Unicef. Foto: RTV SLO/J. L.
Stadion FCB-ja spominja na palačo. Foto: RTV SLO/J. L.
Nogometaši imajo v garderobi veliko prostora. Tako imajo celo v kopalnici tablo, na katero lahko trenerji rišejo različne taktične zamisli pred tekmo in ob polčasu. Foto: RTV SLO/J. L.
Kopalnica v garderobi Barce, kjer se po tekmi oprhajo zvezdniki, kot so Ronaldinho, Samuel Eto'o, Lionel Messi ... Foto: RTV SLO/J. L.
Garderobne omarice so namenjene osebnim predmetom nogometašev. Foto: RTV SLO/J. L.
Prostor, ki je namenjen trenerjem in rezervnim igralcem ter s katerega svoje varovance opazuje nizozemski strateg Barce Frank Rijkaard. Foto: RTV SLO/J. L.
Stadion v Barceloni je eden izmed redkih, ki ima dolga leta tudi kapelico. Znano je, da je bil eden najbolj gorečih navijačev kluba papež Janez Pavel II. Foto: RTV SLO/J. L.
Prostor, kjer po tekmi potekajo tiskovne konference, je še posebej priljubljeno zbirališče novinarjev, ki želijo iz trenerjev in glavnih akterjev izvleči čim več informacij. Foto: RTV SLO/J. L.
Poseben del stadiona je namenjen tudi VIP-gostom. Foto: RTV SLO/J. L.
Tekme Lige prvakov so vrhunec kariere vsakega nogometaša, še posebej pa je veličasten dogodek biti del takšnega spektakla na največjem stadionu v Evropi. Fotografija je nastala pred začetkom tekme osmine finala proti Liverpoolu. Foto: RTV SLO/J. L.
Pokal za zmago v Ligi prvakov leta 1992. Foto: RTV SLO/J. L.
Fotografija iz El clasica v Barceloni leta 2004, kjer so člani društva 'sovražnikom' iz Madrida povedali, da jih je več kot 125.000. Foto: RTV SLO/J. L.