Boston je prvo tekmo izgubil 19 sekudn pred koncem rednega dela, drugo pa v 11. sekundi podaljška, tokrat je bilo vse odločeno že v drugi tretjini. Foto: Reuters
Boston je prvo tekmo izgubil 19 sekudn pred koncem rednega dela, drugo pa v 11. sekundi podaljška, tokrat je bilo vse odločeno že v drugi tretjini. Foto: Reuters
Tekmo je zaznamoval tudi nalet na Nathana Hortona, ki so ga z ledu odpelajli na nosilih. Foto: Reuters
Najstarejši igralec na ledu, 43-letni Mark Recchi, je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

Bruinsi so po štiri gole zabili v drugi in zadnji tretjini ter izenačili drugo najvišjo zmago v zgodovini finalov Lige NHL. Leta 1991 so Pingvini premagali Minnesoto z 8:0.

Konec finala Hortona
Bruinsi so dobili še dodaten motiv po poškodbi Nathana Hortona, ki ga je v peti minuti tekme v srednji tretjini grobo pokosil Aaron Rome. Napadalca Bostona so z ledu odpeljali na nosilih. Bil je pri zavesti in je lahko premikal noge in roke. Čez noč so ga zadržali v bolnišnici, zaradi pretresa možganov pa bo izpustil preostanek finala.

Bruinsom se je končno odprlo
"Vedno je težko, ko tako izgubiš soigralca. Res smo hoteli danes zvečer zmagati zanj. Vsi smo zaskrbljeni zaradi njegovega stanja, toda zagotovo nam je dal dodatno motivacijo," je povedal Brad Marchand, ki je v drugi tretjini dosegel gol ob igralcu manj na ledu. Andrew Ference in David Krejči sta v drugih dvajsetih minutah prispevala po gol in podajo. Boston je na prejšnjih dveh tekmah dosegel le dva gola.
40 obramb Thomasa
Spet je blestel izjemni Tim Thomas, ki je zbral 40 obramb. Edini, ki ga je premagal, je bil Jannik Hansen v 54. minuti, a takrat je bilo že 5:0. Na drugi strani je Roberto Luongo zaustavil 30 strelov.

"Na srečo se zadetki ne seštevajo"
"Še vedno je 2:1 za nas. Na srečo se goli ne seštevajo. Naslednja tekma je zelo pomembna. Če jo dobimo, bomo v izvrstnem položaju. 8:1 je res sramoten rezultat v tem delu sezone," je povedal Kevin Bieksa. Canucksi so na prejšnjih štirih tekmah prejeli skupno le šest golov.

Trener Vancouvra Alain Vigneault se z visokim porazom ni obremenjeval: "V končnici je poraz poraz. Vseeno je, ali izgubiš v podaljšku ali pa tako, kot smo mi nocoj." Canucksi so pred tem zmagali na sedmih izmed osmih tekem.

145 kazenskih minut
Tekmo je zaznamovalo veliko število kazenskih minut. Rome je za nalet na Hortona dobil pet minut in disciplinsko kazen igre, skupno pa so sodniki napiskali kar za 145 minut kazni; v zadnjih 25 letih je bila bolj groba tekma v finalu le obračun Med Montrealom na Calgaryjem leta 1986 s 176 kazenskimi minutami.

Četrta tekma bo v četrtek ob 2. uri zjutraj prav tako v Bostonu.

Tretja tekma:
BOSTON - VANCOUVER
8:1 (0:0, 4:0, 4:1)
Ference 21., Recchi 25., 58., Marchand 32. , Krejči 36., Paille 52., Kelly 59., Ryder 60.; Hansen 54.
Obrambe: Thomas 40; Luongo 30.