Peter Kauzer - najboljši kajakaš na divjih vodah na svetu. Foto: MMC RTV SLO
Peter Kauzer - najboljši kajakaš na divjih vodah na svetu. Foto: MMC RTV SLO

Kauzer je lani postal svetovni prvak prav na tej progi v Pirenejih, k njegovi lanski najuspešnejši sezoni v karieri, v kateri je za nameček kot prvi Slovenec postal skupni zmagovalec svetovnega pokala, pa je veliko pripomogla tudi menjava čolna. Za spremembo se je Kauzer odločil zelo tvegano lani kar med sezono – potem ko je bil konec maja nezadovoljen z zanj le 4. mestom na evropskem prvenstvu. Od takrat je superioren v svetovni konkurenci.

Od Čehov k Slovakom
Seveda se ta menjava kajaka, ko je presedlal s češkega proizvajalca na slovaškega, ni zgodila kar čez noč, Kauzer jo je nameraval opraviti po sezoni. Vendar se je v začetku junija v hipu odločil, da to stori kar med sezono, in že na prvi tekmi z veliko razliko pometel s konkurenco. V tem kajaku se res odlično počuti.

Kaj odlikuje nov čoln
Razmišljanje o menjavi čolna se je začelo zelo spontano: Kauzer kot eden vodilnih kajakašev na svetu ni bil zadovoljen s statusom pri češkem proizvajalcu Kaimanu, ki mu je čolne prodajal s popustom, ni pa mu jih hotel dajati promocijsko. Slovaški izdelovalec čolnov pa je Kauzerju ponudil, da bi po zgledu slovaškega kanuista Martikana, ki ima svoj čoln Martikan, izdelali Kauzerjev model. Peter je predlagal nekaj sprememb pri oblikovanju kajaka: zadnji del je obrnjen navzdol in ne navzgor, čoln je 18 cm daljši od spodnje meje, ki se je večina drži in podobno. Čoln so poimenovali Kapsel, Kapsel je namreč vzdevek Petra Kauzerja, tak je bil že nadimek njegovega očeta Petra Kauzerja starejšega in mlajši šampion je podedoval tudi to partizansko ime. Po uspehih Kauzerja v novem čolnu, so se tudi drugi tekmovalci začeli zanimati za model Kapsel in ta je že v manj kot letu dni postal pravi hit: trenutno kar polovica kajakašev v svetovnem pokalu vesla v kajaku, ki sta ga izoblikovala proizvajalec Vajda in Peter Kauzer. To je najbolj prodajan tekmovalni kajak, Peter Kauzer pa je ob tem nagrajen tudi z odstotki od prodaje.

Analizirajo ga mnogi
Ali Kauzer s tem, ko drugi vozijo v kopijah njegovega čolna, izgublja svojo prednost v materialu, ki bi jo lahko imel, če bi ta čoln obdržal le zase. Sam pravi da ne, kajti še vedno je najpomembnejši tekmovalec. Kauzerjeve vožnje analizirajo mnogi: Poljak Popiela in njegov trener snemata vse Kauzerjeve treninge pred tekmami, Popiela skuša kopirati Kauzerjev način vožnje, a vsak tekmovalec ima svoje odlike in prednosti, ki jih mora uveljaviti in ne more prekopirati stila nekoga drugega.

Češkemu proizvajalcu kajakov pa je zdaj zelo žal, da Petru Kauzerju ni namenil več pozornosti takrat, ko ga je imel v svojih rokah. Tekmovalni in prodajni bum je uspel njegovemu konkurentu – je pač Slovak imel boljši nos za iskanje pravih mojstrov.

Franci Pavšer mlajši, Jutranja športna zgodba Vala 202