Marko Šuler je v Gent prestopil pozimi leta 2008. Za Gent je do zdaj odigral 85 prvenstvenih tekem, prejel 13 rumenih in 3 rdeče kartone ter dosegel 4 gole in en avtogol. Foto: Reuters
Marko Šuler je v Gent prestopil pozimi leta 2008. Za Gent je do zdaj odigral 85 prvenstvenih tekem, prejel 13 rumenih in 3 rdeče kartone ter dosegel 4 gole in en avtogol. Foto: Reuters

Ali je igral zadnjo tekmo na levem boku? Vprašajte njega. Vsi igralci morajo delati, saj je to vrhunski šport. Ves čas mora biti pozoren.

Trener Sollied o Šulerju.
Trond Sollied, trener Genta
Šuler je pri "bizonih" debitiral ravno pod vodstvom Tronda Sollieda, ki je junija že tretjič v karieri postal trener Genta. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankič (Gent)
Če mu vodstvo lige ne bo zmanjšalo kazni, bo Zlatan Ljubijankić naslednjič v belgijskem prvenstvu lahko zaigral šele 24. septembra na gostovanju pri St. Truidnu. Foto: EPA
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je odllično začel sezono, v kateri bo kljub zanimanju Lazia še naprej igral za Chievo iz Verone. Foto: Reuters

Sobota zvečer, 4. krog belgijskega prvenstva, obračun ambicioznega Genta s tremi Slovenci in zadnjega Westerloja. V 40. minuti pri 1:1 je Matija Škarabot zamenjal jeznega Marka Šulerja, ki je besen odkorakal naravnost v slačilnico, vmes pa stresel na trenerja Tronda Sollieda kopico zmerljivk, med katerimi naj bi prevladovale slovenske. Poročevalec Nieuwsblada se je odkrito vprašal, ali je bil to zadnji nastop Šulerja za bizone.

Kdo misli, da je Šuler bočni branilec?
28-letni slovenski reprezentant, ki je po poklicu osrednji branilec, je moral znova igrati na levem bočnem položaju. Korošec ni imel svojega dne: "Jezen sem bil nase, ker nisem dobro igral. Nisem jezen na trenerja. Moja predstava ni bila dobra, toda to sem predvideval, saj se je ta napaka že dogajala v preteklosti. Vsi vedo, da levi bok ni moj položaj. Nikoli do zdaj mi noben trener ni rekel, da sem levi bočni branilec. Očitno me Sollied vidi drugače."

Po menjavi velika napaka Škarabota
Samo dve minuti po menjavi je Škarabot izpadel iz igre, potem ko ga je obrnil Christian Brüls, Alpha Ba pa je nesrečno zatresel lastno mrežo za 2:1. Menjava Slovenca za Slovenca je tako postala še bolj vprašljiva. Vseeno je Gent na koncu, tudi ob pomoči Zlatana Ljubijankića, strelca prvega gola v 10. minuti, slavil s 3:2 in zaseda 3. mesto na lestvici.

Klub s popustom čaka na ponudbe
Razočarani Šuler je dan po razburjenem odhodu s tekme v pogovoru za Nieuwsblad skušal malce umiriti strasti: "Razburjenje ni bilo usmerjeno na trenerja. Nisem jezen nanj." A po drugi strani nekdanji član Gorice ni skrival, da si želi zapustiti klub: "Nisem dobil nobenega pojasnila. Kaj zdaj? Ne želim si vse sezone igrati na tem položaju. 110-odstotno iščem novi klub. Nisem si želel oditi, a položaj me je počasi prisilil, da zdaj razmišljam o tem."

Šulerja z Gentom veže pogodba do poletja 2013, njegova tržna vrednost pa je ocenjena na 2 milijona evrov, a ga klub očitno ne bo oviral pri prestopu. "Če mu ni všeč v našem klubu, lahko gre. Čakamo na ponudbe, ki se jih je dolgo branil. Pri ceni bomo zelo prilagodljivi," je menedžer Genta Louwagie potrdil, da so "bizoni" nezadovoljnega Slovenca pripravljeni izpustiti tudi pod tržno ceno.

"Zlajotu" kar tri tekme prepovedi igranja
Zlatan Ljubijankić
je še pred sporno menjavo dosegel 2. zadetek v sezoni, potem ko je že v 10. minuti s podstavljeno nogo izkoristil sijajno podajo dvakratnega strelca in prvega junaka tekme Yassina El Ghanassyja. "Zlajo" je v tekmo vstopil slabe volje, saj je zaradi izključitve na tekmi s Standardom v prejšnjem krogu dobil kar tri tekme prepovedi. Ker se je Gent pritožil na kazen, je slovenski napadalec lahko zaigral še na gostovanju pri Westerloju, zato pa ga zdaj čaka dolg post.

Nepremagani Belec, Cesar edini strelec
Za večino "Italijanov" se je sezona začela s pokalnim tekmovanjem, kjer so zahodni sosedje odigrali že 3. krog, v katerem so manjkali samo še najboljši prvoligaški klubi iz lanske sezone. Dva Slovenca sta postala nedeljska junaka: Vid Belec je s Crotonejem v gosteh izločil Lecce (0:2), pri čemer je tretji reprezentančni vratar ohranil mrežo nedotaknjeno. Boštjan Cesar je z golom z glavo poskrbel za edini zadetek na obračunu Chieva z Livornom (1:0).

Izpostavljeno: Nenavadna sezona "Rusov"
Od slovenskih reprezentantov sta poleti redno igrala le "Rusa" Branko Ilić in Nejc Pečnik, ki ju čaka prav nenavadna sezona. Ruska prva liga se bo prilagodila evropskemu formatu sezone jesen-pomlad in se poslavlja od koledarske sezone. Ob prehodu bo tako sezona 2011 trajala kar leto in pol ter se končala šele konec spomladi leta 2012.

Ilić znova igra
V evropsko obremenjeni Lokomotivi Moskva je do priložnosti v zadnjih mesecih prišel tudi Ilić, ki je tokrat ob zmagi nad Krasnodarjem z 1:0 odigral vso tekmo, kar je bil branilčev deveti nastop v prvenstvu (povprečno igra 59 minut na nastop). "Železničarji" po 21 krogih maratonskega prvenstva zasedajo 8. mesto, ki bo spomladi še prineslo razigravanja v "ligi za prvaka".

Pečniku zadnje mesto
Nejc Pečnik pri Sovjetskih krilih (Krilja Sovjetov) igra veliko rednejše in je stalni član udarne enajsterice ter je nastopil na prav vseh letošnjih tekmah Kril (21 tekem, 77 minut povprečno, gol in štirje rumeni kartoni). Vseeno je Pečnik bolj slabe volje, saj s klubom iz Samare zaseda zadnje, 16., mesto in čaka ga zahtevno delo v osemčlanski "ligi za obstanek", ki se bo igrala spomladi drugo leto.

Sredi tedna odločeno, koliko slovenskih igralcev bo jeseni igralo v evropskih klubskih tekmovanjih. Samir Handanović (Udinese) in Andraž Kirm (Wisla Krakov) sanjata Ligo prvakov, medtem ko sedmerica načrtuje igranje v Evropski ligi, seveda je tu še Maribor.



Povzetek tekme Westerlo - Gent
(gol Ljubijankića od 0:50; napaka Škarabota od 3:20)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)P: Lecce - Crotone 0:2vso tekmov 4. krog
Jasmin HandanovićMariborEL: Maribor- Rangers 2:1;
Maribor - Mura 6.0
vso tekmo;
vso tekmo
/; 3. nepremagan
Samir HandanovićUdinese (ITA)LP: Arsenal - Udinese 2:1;
Torek, LP: Udinese - Arsenal
vso tekmo;
?
obramba v 92';
?
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Kaiserslautern 1:1vso tekmov 53'

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)P: Chievo - Livorno 1:0vso tekmo v 12' za 1:0
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)EL: Lokomotiva - Trnava 2:0;
Lokomotiva - Krasnodar 1:0
/;
vso tekmo
na klopi; 9. nastop sezone
Bojan JokićChievo (ITA)P: Chievo - Livorno 1:0vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Wiener N St. 0:2vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Westerlo - Gent 3:2do 40' (1:1)zamenjan s Škarabotom
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Iskra Stali 5:1/kartoni
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Nedelja: Novara - Palermo--

Valter Birsa

Genoa (ITA)P: Genoa - Nocerina 4:3od 62' (3:2)debi za Genoo
Josip IličićPalermo (ITA)Nedelja: Novara - Palermo--
Andraž KirmWisla Krakow (POL)LP: Wisla - APOEL 1:0;
Korona Kielce - Wisla 0:0
Sreda, LP: APOEL - Wisla
od 92' (1:0);
vso tekmo;
?
/;
/;
?
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Leeds - Hull 4:1;
Hull - Crystal Palace 0:1
do 67' (3:1);
vso tekmo
/;
/
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Krilja - Zenit 2:5vso tekmo22. nastop v sezoni
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - PSV 0:3vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaTriglav - Olimpija 0:1vso tekmo v 70' za 1:0
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Union Berlin - Bochum 2:1/izven postave
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Westerlo - Gent 3:2vso tekmo v 10' za 1:0,
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Kaiserslautern 1:1vso tekmovrnitev po kartonih
Tim MatavžGroningen (NIZ)NAC Breda - Groningen 2:2vso tekmoprvi strel za 2:0
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)EL: PAOK - Karpati 2:0;
Tavria - Karpati 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 41'
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Admira 2:2vso tekmo v 43' za 1:0 z 11-m.
Rene MiheličNacional (POR)EL: Nacional - Birmingham 0:0do 46' (0:0)/
Matija ŠkarabotGent (BEL)Westerlo - Gent 3:2od 40' (1:1)zamenjal Šulerja

Ali je igral zadnjo tekmo na levem boku? Vprašajte njega. Vsi igralci morajo delati, saj je to vrhunski šport. Ves čas mora biti pozoren.

Trener Sollied o Šulerju.