Bayern je konec novembra v Bundesligi zaostajal že osem točk za Bayerjem, v Ligi prvakov pa je bil pred izpadom. Louis van Gaal je bil na udaru kritik. V petih mesecih se je vse spremenilo in nizozemski strateg ima možnost celo za zgodovinsko trojno krono. Foto: EPA
Bayern je konec novembra v Bundesligi zaostajal že osem točk za Bayerjem, v Ligi prvakov pa je bil pred izpadom. Louis van Gaal je bil na udaru kritik. V petih mesecih se je vse spremenilo in nizozemski strateg ima možnost celo za zgodovinsko trojno krono. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je odločil prvo tekmo na Allianz Areni. Nizozemec bo ob odsotnosti Francka Riberyja glavni adut Bavarcev. Foto: EPA
Cris in Claude Puel
Claude Puel bo na povratni tekmi lahko računal na kapetana Crisa. Foto: EPA
Sidney Govou
Sidney Govou je z dvema goloma pokopal Bavarce pred devetimi leti. Foto: EPA

Martin Demichelis in Daniel van Buyten sta se poškodovala na sobotni tekmi 32. kroga Bundeslige v Mönchengladbachu (1:1). Vstopil je Diego Contento, ki tudi ni pripravljen na največje napore. Ukrajinski reprezentant Anatolij Timoščuk zaradi želodčnih težav ne bo mogel igrati in sploh ni potoval v Francijo. Napadalec Miroslav Klose ima gripo in ne bo mogel igrati vseh 90 minut. V ekipi ne bo Francka Riberyja, ki je na prvi tekmi na Allianz Areni izključen, zaradi rumenih kartonov pa bo manjkal še Hrvat Danijel Pranjić.

Van Gaal v štirih mesecih od bedaka do junaka
"V Lyon je pripotovalo 17 igralcev. Tudi če trije ne bodo pripravljeni za igro, bom še vedno lahko računal na 14 igralcev. Še nikoli nisem svojim varovancem naročil, naj branijo prednost s prve tekme, tudi tokrat se zavedam, da moramo doseči zadetek," je povedal trener Bayerna Louis van Gaal, ki je bil decembra že na izhodnih vratih, potem pa je Bayern zmagal v Torinu s 4:1 in si zagotovil prezimitev v Ligi prvakov. Tekmo proti Juventusu je sodil Massimo Busacca, ki bo delil pravico tudi v torek zvečer.

Nemci ne popustijo do zadnje sekunde
"Želja v naši ekipi je neverjetna, vsi smo samozavestni, tudi ob zaostanku ne obupujemo. Ko sem bil trener na Nizozemskem, sem vedno dejal igralcem, da je treba proti nemškim ekipam igrati do zadnje sekunde. Ekipa Bayerna je zgrajena iz nemških igralcev in tujcev, ki so že dalj časa v Nemčiji. Navadili so se nemške miselnosti in nepopustljivosti," je še dodal van Gaal.

Glavni adut je Robben
Bavarci so v osmini finala izločili Fiorentino, v četrtfinalu pa presenetljivo še Manchester United. Obakrat so prvo tekmo dobili z 2:1, na obeh povratnih tekmah pa bili že v izgubljenem položaju, nato pa je sijajni Arjen Robben z dvema evrogoloma popeljal Bayern v polfinale prvič po letu 2001. Nizozemski velemojster je tudi odločil prvo tekmo prejšnjo sredo v Münchnu (1:0).

"V gosteh smo v letošnji sezoni prejeli veliko zadetkov, a smo vedno tudi velikokrat zadeli. Če bomo prejeli šest golov, jih bomo zabili pet," se je pošalil kapten Mark van Bommel, ki na prvi tekmi zaradi rumenih kartonov ni igral.

Slaba in dobra izkušnja na stadionu Gerland
Bayern je lani v skupinskem delu slavil na stadionu Gerland s 3:2, 6. marca 2001 pa je doživel enega izmed najbolj grenkih porazov v Ligi prvakov. Lyon je Bavarce odpravil s 3:0, dvakrat je zadel Sidney Govou, ki bo tokrat začel na klopi. Po tisti tekmi je predsednik Franz Beckenbauer javno povzdignil glas, dva meseca pozneje pa so Bavarci v finalu Lige prvakov ugnali Valencio v Milanu. Ob morebitni uvrstitvi v finale jih čaka izjemno napeti mesec maj, saj še vedno vodijo v Bundesligi (22. naslov nemškega prvaka bodo osvojili ob morebitnih zmagah nad Bochumom in Hertho), v finalu nemškega pokala pa jih 15. maja v Berlinu čaka Werder.

Puel: Doma lahko premagamo vsako ekipo
Trener Lyona Claude Puel je prepričan, da so bili njegovi izbranci na prvi tekmi preveč utrujeni po dolgem potovanju. Na povratni tekmi pričakuje popolnoma drugačno tekmo. "Igralci Bayerna so samozavestni, a tudi mi se zavedamo svoje moči. Na domačem stadionu lahko premagamo vsako ekipo, če igramo svojo najboljšo igro. V Madridu in Bodreauxu nam je bilo zelo težko, vedno smo našli pot do uspeha," je poudaril Puel pred najpomembnejšo tekmo v zgodovini kluba.

"Treba bo spremeniti miselnost. V Münchnu smo se preveč branili. Tokrat bomo napadali in tudi moja vloga bo prišla precej bolj do izraza," je povedal odlični napadalec Lisandro Lopez.

Lyon precej bolj spočit
Puel bo lahko računal tudi na kapetana Crisa, ki si je na prvi tekmi poškodoval koleno. Jeremy Toulalan je bil izključen na prvi tekmi, Mathieu Bodmer pa je poškodovan. Francoska nogometna zveza je ugodila prošnji Lyona, ki bo tekmo 34. kroga francoskega prvenstva proti Monacu lahko odigral 12. maja, v soboto pa je bil prost.

Polfinale, povratni tekmi, torek ob 20.45:
LYON - BAYERN 0:1

Verjetni postavi:

Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Boumsomg, Cissokho, Makoun, Gonalons, Ederson, Pjanić, Delgado, Lisandro.

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten, Badstuber, Contento, van Bommel, Schweinsteiger, Robben, Olić, Müller, Klose.

Sodnik: Massimo BUSACCA (Švica)


Sreda ob 20.45:
BARCELONA - INTER 1:3

Verjetni postavi:

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, G. Milito, Maxwell, Xavi, Keita, Busquets, Messi, Ibrahimović, Pedro.

Inter: Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Cambiasso, Motta, Sneijder, Pandev, Eto'o, D. Milito.

Sodnik: Frank DE BLEECKERE (Belgija)

Izida prvih tekem sta v odebeljenem tisku. Finale bo 22. maja v Madridu.