Alžirija je na dodatni tekmi kvalifikacij na kolena spravila Egipt, aktualnega afriškega prvaka in udeleženca letošnjega Pokala konfederacij, kjer je veliko težav povzročal Braziliji in z 1:0 premagal Italijo. Foto: EPA
Alžirija je na dodatni tekmi kvalifikacij na kolena spravila Egipt, aktualnega afriškega prvaka in udeleženca letošnjega Pokala konfederacij, kjer je veliko težav povzročal Braziliji in z 1:0 premagal Italijo. Foto: EPA
Kairo
Nemiri pred alžirskim veleposlaništvom v Kairu po porazu Egipta proti Alžiriji. Foto: EPA
Karim Ziani in Valter Birsa
Karim Ziani in Valter Birsa se še kako dobro poznata iz Sochauxa. Foto: Reuters

V Južnoafriški republiki bo Alžirija 13. junija v Polokwaneju prvi tekmec Slovenije. Nogometaši iz te severnoafriške države bodo med elito igrali tretjič. Leta 1982 so v Španiji kljub zmagama nad Zahodno Nemčijo (2:1) in Čilom (3:2) izpadli že po predtekmovanju, potem ko so bili najslabši v krogu treh ekip s po 4 točkami (Nemčija, Avstrija, Alžirija). Štiri leta pozneje so iztržili le remi proti Severni Irski (1:1), klonili pa so proti Braziliji (0:1) in Španiji (0:3). Zadnji alžirski strelec na svetovnih prvenstvih ima zanimiv priimek - Zidane. Gre za Djamela Zidana, strica francoskega velezvezdnika Zinedina.

Yahia - alžirski "Dedič"
Tudi zdajšnjo alžirsko reprezentanco s Francijo povezuje marsikaj. Večina nogometašev je namreč rojena v tej državi. Tisti, ki podrobneje spremljate nogomet, ste verjetno že slišali za Nadirja Belhadja (Portsmouth), Karima Zianija (Wolfsburg; nekdaj je bil soigralec Valterja Birse pri Sochauxu), Madjida Bougherro (Glasgow Rangers) ... Prejšnji mesec so v 35-milijonski državi najbolj slavili strelca odločilnega zadetka na dodatni kvalifikacijski tekmi proti Egiptu na nevtralnem terenu v Sudanu Antarja Yahio, ki je soigralec Zlatka Dediča pri Bochumu.
Na sredini igrišča ima vse vajeti v svojih nogah najizkušenejši mož, 31-letni kapetan Yazid Mansouri (Lorient). Z 58 nastopi za zeleno-bele je rekorder med zdajšnjimi reprezentanti. Alžirci veliko pričakujejo tudi od Mourada Meghnija (Lazio), nekdanjega mladega reprezentanta Francije, ki je za novo državo prvič nastopil avgusta. Centralni branilec Rafik Halliche na klubskem nivoju nosi enak dres kot Nejc Pečnik, saj je član Nacionala z Madeire.

Leta 1990 afriški prvaki
Alžirija in Egipt sta v kvalifikacijski skupini končala točkovno povsem izenačena, imela pa sta tudi enako golrazliko, zato je bilo potrebno dodatno srečanje, po katerem so izbruhnili tudi neredi in celo diplomatski spor med obema državama. Alžirci so v kvalifikacijah odlično igrali doma, kjer so dobili vseh šest tekem, medtem ko so na gostovanjih trikrat izgubili, dvakrat remizirali in le enkrat zmagali. V prvem delu kvalifikacij so med drugim izločili presenečenje SP-ja leta 2002 Senegal.

"Puščavske lisice", kot je njihov vzdevek, so leta 1990 pred domačimi navijači osvojile afriško prvenstvo.