Lani je Mura odigrala kar 14 evropskih tekem, letos le štiri, potem ko je izpadla brez poraza v rednem delu tekem. Foto: www.alesfevzer.com
Lani je Mura odigrala kar 14 evropskih tekem, letos le štiri, potem ko je izpadla brez poraza v rednem delu tekem. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski prvak je sicer v sredo prav tako izpadel v kvalifikacijah Lige prvakov, pri čemer je bil proti Šerifu Tiraspolu usoden prejeti gol v 88. minuti. A Maribor kot prvak ima privilegij in zdaj nadaljuje evropsko poletje v kvalifikacijah za Evropsko ligo: v 3. predkrogu ga čaka soočenje s HJK-jem. Prva tekma bo v četrtek ob 20.15 v Ljudskem vrtu, povratna tekma pa teden dni pozneje v Helsinkih.

Bo Prva liga še 31. prvenstvo Uefe?

A neuspeh prav vseh treh slovenskih predstavnikov v Konferenčni ligi, ob tem ko so isti dan napredovali kar trije klubi z Malte, potrjujejo dejstvo o kakovostnem padcu prve slovenske nogometne lige.

Kadrovski pretresi, vrtiljaki in predvsem neuspešno zgodnje tempiranje forme odnašajo tako dragocene Uefine denarne nagrade (uvrstitev v 3. predkrog prinaša 550 tisoč evrov) kot znižuje koeficient Prve lige. Prva slovenska nogometna liga je bila po sezoni 2021/22 uvrščena na 31. mesto v Evropi (za Slovaško in pred Belorusijo).

Krefl: Ni se nam še odprlo, a se nam gotovo bo

Četrtič zapored končali s štirimi tekmami

Olimpija je proti Sepsiju, pokalnemu prvaku Romunije, v domačih Stožicah nadoknadila zaostanek dveh golov s prve tekme (1:3), a nato kljub izraziti pobudi in priložnostim ni znala zabiti odločilnega gola. Pri izvajanju enajstmetrovk sta nato zatajila oba napadalca: Mustafa Nukić in Ivan Prtajin, ki sta zgrešila okvir vrat.

"Seveda smo razočarani, ker je ves trud šel zaman. Po drugi strani smo prikazali dobro igro. Želeli smo do vodstva in dveh zadetkov ter da bi rešili tekmo še pred koncem. Na žalost sreča nam ni šla na roko. Oni so zadeli 11-m, to je to," je bil po izpadu skrušeni Aljaž Krefl, ki je kot rezervist dosegel gol za izenačenje dvoboja na 3:3, kar je bil sploh prvi gol levega bočnega branilca za zeleno-bele. Olimpija tako v svoji evropski zgodovini še vedno ni napredovala, potem ko je po prvi tekmi zaostajala za dva gola.

Že četrto leto zapored so Ljubljančani končali z evropskimi nastopi po štirih tekmah. Največ – osem tekem – so igrali poleti 2018, ko so začeli Evropo kot slovenski prvak. Na prvo evropsko jesen se bodo navijači v prestolnici še načakali ...

Mura ni zdržala bremena enajstmetrovk

Stara hiba Mure – neučinkovitost

Na domači zelenici je po 11-m izpadla tudi Mura, ki je prav tako imela pobudo in številne strele, a žoge niso znali poslati v mrežo St. Patrick's Athletica. Od 72. minute so čarno-bejli sicer igrali z igralcem manj, saj je bil manj kot 10 minut po vstopu v igro izključen Matic Maruško, kljub temu pa so ravno potem prišli do največjih priložnosti.

"Sem zelo ponosen, da sem del te ekipe, ki je odigrala zelo težko tekmo. Kljub igralcu manj, smo prihajali do priložnosti. Kot je že v naši navadi, žal, so znova ostale neizkoriščene," je po tekmi na Fazaneriji v Murski Soboti dejal kapetan Žiga Kous in poudaril znano dejstvo, da Muro prepogosto muči neučinkovitost. V osmi seriji 11-m je ključni strel z bele točke zgrešil napadalec Tio Cipot.

Lani je Mura kot slovenski prvak izkoristila sistem selitve iz Lige prvakov v Evropsko ligo in na koncu igrala v skupinskem delu Konferenčne lige, kjer je na šestih tekmah sicer petkrat izgubila, a poskrbela tudi za nepozabno zmago nad Tottenhamom. Skupno so lani muraši zbrali kar 14 evropskih tekem, letos le štiri, četudi brez poraza.

Zeljković: To je velik neuspeh

Koper izsilil podaljšek, a nato napaka ob prekinitvi

Kopica neizkoriščenih strelov in terenska premoč je na koncu tepla tudi slovenskega pokalnega prvaka. Koper je pred tednom dni na Bonifiki klonil pred Vaduzom z 0:1. Na povratni tekmi je Andrej Kotnik v 88. minuti le kronal trud Istranov iz izsilil podaljšek, v katerem pa je bila nato usodna napaka ob prekinitvi. Vaduz je sicer švicarski drugoligaš, a v Konferenčni ligi nastopa kot pokalni prvak Liechtensteina.

"Ogromno truda smo vložili, ogromno energije, da smo na koncu le dosegli gol. A nato smo ga ob prekinitvi tudi prejeli v podaljšku. Težko se je bilo pobrati, na žalost se nam ni izšlo," je po tekmi dejal trener Kopra Zoran Zeljković.

Koprčani so tudi po šestletnem evropskem postu ostali zvesti svoji neslavni tradiciji zgodnjega slovesa od evropskih tekmovanj. Če odštejemo že davno pokojni Intertoto pokal in sezono 2003, ko so prišli celo do polfinala (4. krog), so Istrani samo v sezonah 2014/2015 in 2015/16 odigrali po štiri tekme.

Zdaj Olimpiji, Muri in Kopru preostane Prve liga in Pokal Slovenije, kjer se bodo znova vso sezono borili za preboj v Evropo, od katere so se letos tako ekspresno poslovili proti premagljivim nasprotnikom.

Samo še Prva liga in Pokal Slovenije ... slovenski nogometni vtis v Evropi kot običajno s kakšno redko izjemo rešuje Maribor, ki ga čaka dvoboj s prvakom Finske HJK-jem. Foto: www.alesfevzer.com
Samo še Prva liga in Pokal Slovenije ... slovenski nogometni vtis v Evropi kot običajno s kakšno redko izjemo rešuje Maribor, ki ga čaka dvoboj s prvakom Finske HJK-jem. Foto: www.alesfevzer.com