Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin ni naklonjen Fifini ideji o igranju svetovnega prvenstva na vsaki dve leti. Foto: EPA
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin ni naklonjen Fifini ideji o igranju svetovnega prvenstva na vsaki dve leti. Foto: EPA

"Sčasoma smo se vendarle umirili, a to je bil za vse nas velik šok. Jaz sem bil tisti, ki je moral o tem spregovoriti," je po poročanju španske Marce, ki je povzela intervju, o Superligi povedal Čeferin.

To je nemogoče, ideja je nesmiselna. Po svetovnem prvenstvu 2022 je naslednje prvenstvo leta 2026. Leta 2028 je na sporedu evropsko prvenstvo. Če bo svetovno prvenstvo leta 2028, evropske reprezentance ne bodo sodelovale. Južnoameričani imajo Copo Americo. Če ne igrajo na svetovnem prvenstvu, ali je to še vedno svetovno prvenstvo?

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa)

Dodal je: "Ko je devet klubov priznalo svojo napako, sem z njimi ravnal enako kot z vsemi drugimi člani evropske nogometne družine." Obenem je pojasnil, da se z vodilnimi možmi Juventusa (Agnelli), Reala iz Madrida (Perez) in Barcelone (Laporta), ki vztrajajo pri ideji Superlige, ni pogovarjal.

Ne ve, zakaj bi potrebovali kaj takega
Čeferin obenem ni naklonjen Fifini ideji, da bi svetovno prvenstvo, ki ga reprezentance tradicionalno odigrajo vsaka štiri leta, igrali vsaki dve leti. "To je nemogoče, ideja je nesmiselna. Po svetovnem prvenstvu 2022 je naslednje prvenstvo leta 2026. Leta 2028 je na sporedu evropsko prvenstvo. Če bo svetovno prvenstvo leta 2028, evropske reprezentance ne bodo sodelovale. Južnoameričani imajo Copo Americo. Če ne igrajo na svetovnem prvenstvu, ali je to še vedno svetovno prvenstvo? Ideja je zares nesmiselna. Ne vem, zakaj bi potrebovali kaj takega," je poudaril Čeferin, ki je bil 14. septembra 2016 izglasovan za 7. predsednika Uefe.

"Predstavljajte si, da imajo nogometaši ob zgoščenem urniku vsako leto še turnir, dolg mesec dni. Danes so več poškodovani, saj igrajo v zelo zgoščenem urniku. To je politična misel, ki v realnosti ne pije vode," je še dodal prvi mož evropskega nogometa.

Lizbona je lani v sili razmer gostila sklepni turnir Lige prvakov. Foto: EPA
Lizbona je lani v sili razmer gostila sklepni turnir Lige prvakov. Foto: EPA

Čeferin za L'Equipe o sklepnem turnirju Lige prvakov
Čeferin je v pogovoru za francoski športni časnik L'Equipe še enkrat podprl zamisel, da bi Ligo prvakov po novem sklenili s finalnim turnirjem najboljših štirih klubov. "To bi bil lahko odličen zaključek. Tudi zelo učinkovit v odnosu do prihodkov Uefe, če bi zadevo izvedli pravilno," je dejal 53-letni slovenski predsednik Uefe. "O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič," je še dodal. Trenutno ekipe igrajo po sistemu na izpadanje tekmo doma in v gosteh vse do polfinala in le finale odloči ena tekma. Čeferin pa meni, da bi od sezone 2024/25 ligo lahko odločil sklepni turnir najboljše četverice. Sam to vidi kot izreden nogometni turnir in s tem tudi dodano vrednost zdajšnjemu produktu Lige prvakov.

To bi bil lahko odličen zaključek. Tudi zelo učinkovit v odnosu do prihodkov Uefe, če bi zadevo izvedli pravilno," je dejal 53-letni slovenski predsednik Uefe. /.../ O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), o sklepnem turnirju Lige prvakov

Sprememb se je treba lotiti pravilno
Pomanjkljivost novega turnirja je dejstvo, da bi bila polfinalista s tem ob eno pomembnejših domačih tekem v sezoni, zmanjšalo pa bi se tudi število televizijskih prenosov, zato je Čeferin v pogovoru izpostavil, da se je treba morebitne spremembe lotiti pravilno. In kot je še dejal, "se z odločitvijo ne mudi". A leto 2024 bo tudi leto, ko bo začela veljati reforma Lige prvakov, v kateri bo namesto 32 igralo 36 ekip, skupaj pa bo odigranih kar 100 tekem več. Takrat so možne dodatne spremembe.

Sorodna novica Platini kritičen do Čeferina in reforme Lige prvakov

Preložitev Eura Uefo stala veliko denarja
Da gre pri sklepnem turnirju za izjemno zanimiv produkt, pa je pokazalo lansko leto, ko je Lizbona zaradi pandemije covida-19 gostila sklepni turnir s kar osmimi ekipami. Čeferin se je v pogovoru dotaknil tudi preložitve evropskega prvenstva iz leta 2020 v 2021 in ocenil, da je to Uefo stalo med 100 in 200 milijoni evrov. Zanimiva je tudi ideja o dodatni "obdavčitvi" v evropskem nogometu, izpeljani po vzoru ameriških lig, o kateri razmišlja Čeferin in ima pri tem kar nekaj somišljenikov v vodstvu evropskega nogometa. V ZDA denimo morajo klubi za vsako prekoračitev plač za igralce, plačati (luksuzni) davek oziroma kazen vodstvu lige. S tem skušajo v ZDA zadržati finančne okvire športa, predvsem pa poskrbeti tudi za konkurenčnost med moštvi.