Selektor Urugvaja Marcelo Bielsa je odgovornost za incidente pripisal krovni zvezi. Foto: EPA
Selektor Urugvaja Marcelo Bielsa je odgovornost za incidente pripisal krovni zvezi. Foto: EPA

Conmebol se je dan po tekmi odzval na kaotične prizore na stadionu Banko of America v Charlottu, kjer je potekal drugi polfinalni dvoboj južnoameriškega. Tovrstni prizori nasilja so nesprejemljivi, so zapisali: "Po prizorih nasilja, ki smo jim bili priča ob koncu tekme med reprezentancama Urugvaja in Kolumbije, se je disciplinska komisija Conmebola odločila uvesti preiskavo, da bi preverila vzroke in prepoznala odgovorne za nasilje."

Sorodna novica Skočil na tribuno, da bi rešil ženo in otroka

Med več igralci, ki so se znašli na tribunah po koncu tekme, je bil napadalec Urugvaja in Liverpoola Darwin Nunez. Kamere so ga ujele pri pretepu z nekaterimi navijači. Njegov reprezentančni soigralec, sicer pa branilec madridskega Atletica, Jose Maria Gimenez je po tekmi dejal, da so igralci skočili na tribune, ker so želeli zaščiti svoje družinske člane: "Naše družine, med njimi tudi dojenčki, so bile v nevarnosti. Morali smo posredovati, da bi jih lahko premaknili na varno. Na tem delu stadiona ni bilo niti enega policista."

Na odločitev krovne zveze se je medtem v petek odzval selektor celesteja Marcelo Bielsa, ki je odgovornost za pomanjkanje varnosti in slabo organizacijo naprtil krovni zvezi. Najbolj ga je zmotilo to, da Conmebol preiskuje več njegovih varovancev: "Igralci so se odzvali, kot bi se vsak človek v takšnih okoliščinah. Če vidiš, kako ljudje napadajo tvojo ženo, mamo, sestro ali pa otroka, pri tem pa ni poskrbljeno za varnost, kaj bi vi storili?"

"Zdaj bo zveza kaznovala tiste, ki so zgolj zaščiti svoje najdražje? Zagotavljanje ustreznega varovanja tekem ni stvar moštev niti ne državnih nogometnih zvez. Točno se ve, kdo mora poskrbeti za to," je s prstom na Conmebol pokazal Bielsa. Neustrezno varovanje tekem pa ni edina stvar, ki je argentinskega strokovnjaka zmotila na turnirju. Copa America je bila tokrat organizirana v ZDA, pri tem pa so kot gostje nastopile tudi nekatere reprezentance nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf).

Kot je dejal, so bila igralne površine na ameriških stadionih neustrezne za nogomet. Še slabša po njegovih besedah pa so bile zelenice na objektih za trening, te je Bielsa označil za "katastrofalne". V finale južnoameriškega prvenstva sta se uvrstili Argentina in Kolumbija. Reprezentanci se bosta za naslov srečali v Miamiju v ponedeljek ob 2.00 po slovenskem času. Predtem bodo v noči na nedeljo Urugvajci v Charlottu igrali za tretje mesto proti Kanadi. ZDA bodo gostile prihodnje svetovno prvenstvo.