Mateju Poplatniku ni uspelo ukaniti vratarja Valižanov Georga Ratcliffa, čeprav je imel številne priložnosti. Foto: www.alesfevzer.com
Mateju Poplatniku ni uspelo ukaniti vratarja Valižanov Georga Ratcliffa, čeprav je imel številne priložnosti. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski Bravo je doživel krstno evropsko tekmo, potem ko si je klub v prejšnji sezoni zagotovil nastop v kvalifikacijah tretjega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Šiškarji so na domači tekmi doživeli minimalen poraz, čeprav so bili večji del dvoboja vsaj enakovreden tekmec.

Dvakratni prvaki Walesa so lani osvojili svoj drugi pokalni naslov, kar jim je prineslo kvalifikacije Konferenčne lige. Nomadi so v zadnjih osmih letih dobili le dva od enajstih dvobojev v evropskih tekmovanjih. Vrednost CQN-ja je ocenjena na 1,1 milijona evrov, kar je štirikrat manj od ekipe Brava.

Poplatnik najbližje vodilnemu zadetku
Bravo je evropski uvod začel pogumno. Ljubljančani so imeli pobudo in več nevarnih akcij, že v uvodnih minutah pa sta bila nevarna Jakoslav Stanković in predvsem Matej Poplatnik, ki je streljal po podaji Martina Pečarja, a je žoga končala tik ob vratnici.

V nadaljevanju prvega polčasa je bil najbolj aktiven Poplatnik, a je najprej v 14. minuti slabo zadel žogo pred vrati, po pol ure igre pa je z glavo meril nekoliko previsoko, pet minut zatem pa je imel še priložnost po strelu od daleč. Valižani v prvem delu niso pretirano ogrožali Matije Orbanića. Najbolj nevaren je bil Noah Edwards s strelom ob vratnici v 18. minuti.

Tudi začetek drugega dela je bil še vedno najbolj aktiven Poplatnik, v 61. minuti je s 14 metrov udaril malce mimo vrat. V 72. minuti je Gašper Trdin močno sprožil z 18 metrov, a je vratar George Ratcliffe žogo odbil v kot.

Maher s šestih metrov dosegel edini zadetek
Valižani so v zadnjih minutah postajali vse nevarnejši. Najprej so v 72. minuti do priložnosti prišli po napaki domačih, ko je Milan Tučić slabo izbijal žogo in zadel enega od tekmecev, žoga pa je zletela malo mimo vrat.

V 83. minuti so gostje zadeli. Po podaji v kazenski prostor je gostujoča ekipa s prvim strelom zadela prečko, Orbanić je ostal na tleh, odbitek pa je s šestih metrov z levo nogo za njegov hrbet pospravil rezervist Benjamin Maher.

Zmagovalec se bo pomeril z Zrinjskim
Povratna tekma bo 18. julija v Walesu. Če bodo rumeno obarvani Ljubljančani uspešni, jih v 2. predkrogu čaka Zrinjski iz BiH-a. V drugem predkrogu bodo evropsko sezono začeli tudi zeleno-beli Ljubljančani: Olimpija čaka soočenje s Polisjo Žitomir iz Ukrajine.

Maher zatresel mrežo Brava sedem minut pred koncem

Konferenčna liga, 1. predkrog, prva tekma:
BRAVO KOSTEL – CONNAH'S QUAY NOMADS 0:1 (0:0)
Maher 83.

Sodnik: Sivert Amland (Norveška)

Povratna tekma bo v četrtek, 18. julija, ob 19.30.